Haberler

Uluslararası 6. Onkoloji Günleri Muş'ta Başladı

Güncelleme:
Abone Ol

Muş Genç Birikim Derneği, Onkoloji Hastaları Yardımlaş ve Sevgi Derneğinin düzenlediği 6. Uluslar arası Onkoloji Günleri başladı.

Muş Genç Birikim Derneği ve Onkoloji Hastaları Yardımlaş ve Sevgi Derneği (Onko-Sev) tarafından düzenlenen '6'ıncı Uluslar arası Onkoloji Günleri' başladı.

Muş Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantı ve söyleşilerin ardından katılımcılar, kanser hastalığına dikkat çekmek adına Muş Belediyesi önünde toplanıp, halay çektiler. Katılımcılar buradaki etkinliğin ardından Muş Valiliği önüne kadar yürüyüş yaptılar.

Uluslararası Yeşeren Bir Bitki Onkoloji Günleri'ni bu yıl Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı, Muş Devlet Hastanesi, Muş İl Sağlık Müdürlüğü, Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü, Eurodesk Turkey Tika, ABD Adana Konsolosluğu, Ankara Büyükelçiliği, Bristol-Myers Squibb-ROCHE ve Novartis Onkoloji'nin desteğiyle düzenlendiği belirtildi.

Programa 25 ülkeden katılım olduğunu belirten Muş Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, "Ayrıca, Sivas, Trabzon, İstanbul, Tokat, Şanlıurfa, Elazığ, Malatya, Van, Çorum, Gaziantep, Erzurum gibi kanser hastaları yardımlaşma ve dayanışma derneklerinin bulunduğu illerden de programımıza yoğun bir katılım oldu. Genç Birikim Derneği olarak, en önemli hedeflerimizin başında, toplumun kaynağı olan çocukları ve gençleri kansere karşı korumak geliyor. Kanser çok tehlikeli bir sağlık problemi ve erken teşhis kanser tedavisini kolaylaştırıyor. Bu nedenle, kansere karşı ailelerin, çocukların ve gençlerin doğru bilgilendirilmesi hastalığın önlenmesi ve erken teşhis açısından oldukça önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, dünyada ve Türkiye'de önümüzdeki yıllarda birinci ölüm nedeninin kanser olacağına önemle dikkat çekmektedir. Kansere neden olan tütün, beslenme ve çevresel etmenlerin çok iyi bilinmesi ve başta aileler ve gençler olmak üzere toplumsal bir bilinç yaratılması çocukların ve gençlerin kansere karşı korunabilmesi açısından hayati önem taşımaktadır" dedi.

"FARKINDALIK YAPMAK KOLAY DEĞİL"

Çocuklara, gençlere ve ailelere ulaşmanın, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeleri konusunda bilinç kazanmalarını sağlamanın kolaylıkla hayata geçebilecek bir konu olmadığına değinin Yüce, "Hastalar ve hasta yakınları bu sorunla her gün yüzleşen insanlar olarak, çevrelerine bu konuda bilinç kazandırabilmek için aktif roller üstlenmelidirler. Hastaların ve kanserle mücadele konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarının ulusal ve uluslar arası gelişmeleri izleyebilmeleri, bunların aktif parçaları olabilmeleri ve tüm bunları paylaşabilmeleri için uluslar arası platformlarda yer almaları, yurtdışında ve yurtiçinde düzenlenen faaliyetlere katılmaları gerekmektedir. Onkoloji günleri bu konuda sivil toplum kuruluşlarına ve gençlik merkezlerine eşsiz bir imkan sunmaktadır. Onkoloji günleri sayesinde Türkiye'den kansere karşı mücadele eden birçok sivil toplum kuruluşu uluslar arası ve ulusal düzeyde ilişkilerini geliştirme fırsatı bulmuştur. Türkiye kanserle mücadele konusunda dünyaca tanınan çok başarılı bilim adamlarına sahiptir. Kanserin Türkiye'de geçmiş yıllara göre daha az korkulan ve tedavi edilebilir bir hastalık olması gerçeğinin arkasında, Türk bilim adamlarının da büyük mücadelesi vardır" ifadelerini kullandı.

"KANSERLE MÜCADELEDE HERKES ELELE VERMELİ"

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Savaş Dairesi Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin ise, kanserle mücadelede en önemli görevin Sivil Toplum Kuruluşlarına düştüğünü kaydetti. Gültekin, "Bugün Muş'ta kanserle mücadele eden birçok kurum tıpkı ülkemizde olduğu gibi burada da bir araya geldi. Kanserle mücadelede üniversiteler, belediyeler, Eğitim ve Araştırma Hastanelere büyük görevler düşüyor. Ama en çok ta STK'lara düşüyor. Sivil Toplum Örgütleri ile devletin el ele verilmesiyle bu tür etkinlikler başarılı olabiliyor. Muş'ta düzenlenen bu yürüyüşle hem Muş içerisinde hem de gençlerin içerisinde bir farkındalık oluşturulmak istendi. Bu gibi örnekler Türkiye'de her geçen gün bu etkinliklerle artıyor" dedi.

Son yıllarda kanser tedavisinde çok önemli gelişmeler olduğunu dikkat çeken Gültekin, "Biz kanser hakkında doğru bilinen yanlışlardan söz ediyoruz. Mesela kanser bir ölüm değildir. veya kanser sizin bedeniniz değildir. Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Kanser dünyada önemli oranda tedavi edilebilir hale gelmiştir. Türkiye'deki oranlara da baktığımızda birçok üniversitelerimizde yapılan tedavilerde kanser hastalığı yenilmiştir" şeklinde konuştu. - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Muş Devlet Hastanesi Bristol Myers Squibb Murat Gültekin Muş Valiliği Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title