Uluslararası Ritim ve Sanat Kampı
Dünyanın en iyi solo darbukası olarak kabul edilen, seramik darbukaları kursu ilgi görüyor.
Edremit ilçesinde bu yıl 5'incisi düzenlenen "Mısırlı Ahmet Ritim ve Sanat Kampı"nda en çok ilgiyi Seramik Sanatı görüyor.
Dünyanın en iyi solo darbukalarını üreten ve kendisi de seramik sanatçısı olarak tanınan Mustafa Canyurt'un verdiği kurslara her gün ilgi artıyor. Ünlü ritim sanatçısı Mısırlı Ahmet'in kullandığı tüm darbukaları üreten Canyurt, kursiyerlere kap, vazo, bardak gibi eşyalar yapmayı öğretiyor.
Solo seramik darbukanın üretiminde kullanılan özel seramik kalıpları, üretilen her enstrümanın aynı ağırlıkta olmasını ve dolayısıyla tüm enstrümanlardan doyurucu ve zengin tonlar elde edilmesini sağlıyor. Geleneksel Osmanlı çinileriyle süslenen ve sıraltı tekniğiyle kaplanan solo seramik darbuka, bu sayede hem mükemmel bir görünüme sahip oluyor, hem de kirlenme ve yıpranmalara karşı korunuyor.
Ritim sanatçılarına, çaldıkları seramik darbukaların yapımını da öğreten sanatı Canyurt, şöyle konuştu:
"Kaz Dağları'nda herhangi bir noktada buluşuyoruz. Mısırlı Ahmet, çok tanınan, önemli bir ritim üstadımız. Ben de her sene düzenlenen bu kampta seramik etkinliği yapıyorum. Yurt dışından ve yurt içinden gelen müzisyenlere, sanatçılara seramik eğitimi gösteriyorum. Ahmet hocamız, seramik çömlek darbuka çaldığı için burada seramik çömlek darbukanın nasıl yapıldığını, ne aşamalardan geçtiğini anlatıyoruz. Katılımcılar, burada diğer etkinliklere de katılıyor. Seramik doğal bir malzeme. İnsanı oluşturan doğal elementler de seramiğin içinde mevcuttur. Bundan dolayı, insanlar seramik ve çömleğe yabancı değildir."
Seramik ve çömlek sanatının insanı bağımlı hale getirdiğini ve dünyadaki birçok sanatçının bu sanata ilgi gösterdiğini ifade eden Canyurt, "Seramik, çok özel bir yetenek gerektirmiyor. İsteyen ve uğraşan herkes yapabilir. Önemli olan yapmak istemek. Zaten tüm malzemeler de doğaldır. Bir kere elini süren, bırakmak istemiyor. Rusya, Ukrayna, Amerika, Japonya, Avusturya, İspanya, İtalya gibi ülkelerden gelen müzisyenler, ritimciler ve kursiyerler var" diye konuştu. - Balıkesir