Haberler

Üniversite Öğrencilerine Gıda Güvenliği ve İyi Hijyen Uygulamaları Eğitimi

Abone Ol

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Pazarlar Meslek Yüksekokulu ve Pazarlar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa Gıda Güvenliği ve İyi Hijyen uygulamaları Eğitimi düzenlendi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Pazarlar Meslek Yüksekokulu ve Pazarlar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa Gıda Güvenliği ve İyi Hijyen uygulamaları Eğitimi düzenlendi.

Gıda Güvenliği ve İyi Hijyen uygulamaları Eğitimini Gıda Kontrol görevlisi olan Pazarlar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mühendis İlkay Çetin ve Gıda Kontrol Görevlisi Veteriner Hekim Eşref Şenses tarafından verilmiştir.

Gıda Güvenliği ve İyi Hijyen uygulamaları Eğitime Pazarlar Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi bölümü öğrencileri katıldı.

Eğitimde katılımcılara Gıda Güvenliği ve İyi Hijyen Uygulamaları ile 5996 sayılı kanun kapsamında Bakanlığın uygulamaları hakkında kapsamlı bilgi verildiği bildirildi.

Pazarlar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür İlkay Çetin eğitimde, "Gıda kaynaklı hastalıklar, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde insan sağlığı üzerinde özellikle çocuklar, yaşlılar ve hamilelerde ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Bunun sonucunda insanların sağlığını ve hayatını kaybetmesi yanında, yapılan sağlık harcamaları büyük ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Gıda güvenliği programlarının uygulanmasıyla bu tehlikeler en aza indirilerek meydana gelen hatanın nereden kaynaklandığı ve çözümü bulunabilmektedir. Bu bağlamda; Gıda işletmelerinin, mevzuata uygun olarak kayıt altına alınmaları, teknik ve hijyenik şartlara uygun olarak üretim yapmaları toplumun güvenilir ve yeterli miktarda gıdaya erişimi açısından önem arz etmektedir" dedi.

Gıda Kontrol görevlisi Çetin, "5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve İlgili Yönetmeliklerin yürürlüğe girmesi ile ülkemiz mevzuatının Avrupa Birliği (AB) mevzuatıyla uyumu sağlanmıştır. Yeni mevzuatımızla gıda işletmeleri kayıt ve onay kapsamında olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmış, hayvansal gıda üreten işletmeler onay kapsamına alınarak bu işletmelerin genel hijyen kuralları yanında özel hijyen kurallarına uyma zorunluluğu getirilmiştir. Bunun yanında sadece üretim yerleri değil satış ve toplu tüketim yerlerinin de kayıt altına alınması sağlanmıştır. Gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi aşamalarında taşıması gereken özelliklerin belirlemesini amaçlayan Türk Gıda Kodeksi çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca ülkemizde üretilen geleneksel ürünleri için de kodeks hazırlanmaktadır" dedi.

Çetin, "Risk esaslı denetim ve kontroller, gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin güvenilir şekilde piyasaya arzının sağlanması yanında, gıda işyerlerinin teknik ve hijyenik şartlarının daha da iyileştirilmesi yönünde sürdürülmektedir. Her yıl gözden geçirilen ve yenilenen denetim programları kapsamında yürütülen resmi kontroller, halk sağlığının korunmasının yanında, haksız rekabetin önlenmesi ve tüketici menfaatlerinin korunmasına yönelik olarak sürdürülmektedir. Ayrıca tüketicinin denetim sistemine katılması amacıyla Alo Gıda Hattı kurulmuştur" diye konuştu.

Pazarlar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mühendis İlkay Çetin, ayrıca denetim ve kontrollerde rastlanan olumsuzlukların, şeffaflık ilkesi gereği mevzuatın belirlediği çerçevede Bakanlık tarafından kamuoyuna duyurulduğunu belirtti.

Eğitime katılan Pazarlar Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi bölümünde okuyup eğitime katılan 71 öğrenciye katılım belgelerinin verileceği de belirtildi.(MB-EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İlkay Çetin Kütahya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title