Üniversitedeki Teknolojinin "Sanayiye Transferi" İçin Çalışıyorlar
ESOGÜ bünyesinde bir yıldır faaliyet gösteren Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi "üniversite sanayi" iş birliğinin sürdürülebilir olmasını hedefliyor Merkez müdürü Prof. Dr. Çabuk: "Orta ve uzun vadede ise ulusal ve uluslararası alanda teknoloji transfer faaliyetlerini devam ettirip,
YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) bünyesinde üretilen bilginin günlük hayata geçmesini hızlandırmak ve sanayiye transfer etmek için kurulan Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ETTOM) "üniversite-sanayi" iş birliğinin sürdürülebilir olmasını amaçlıyor.
ETTOM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Çabuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin birinci yılı yoğun etkinliklerle tamamladıklarını vurguladı.
Kuruluşlarından bu yana "Proje Fuarı", "Fikir Kampı", "Girişimcilik Sinema Günleri" gibi öğrencilere yönelik etkinlikler yaptıklarını dile getiren Çabuk, şöyle konuştu:
"Ulusal-uluslararası fuar ve toplantılara etkin katılım sağlayıp, yapılanma sürecinde önemli bir iletişim ağı oluşturuyoruz. Kısa vadede Eskişehir inovasyon ekosisteminde teknoloji transferi konularında eğitimlerle farkındalığı arttırmak, ulusal ve uluslararası fon kaynaklarının üniversite ve sanayi içinde kullanımını yaygınlaştırmak, 'üniversite-sanayi' iş birliği konularında yetkinliğin, sistematik bir hale getirilerek, sürdürülebilir kılınmasını amaçlıyoruz. Orta ve uzun vadede ise ulusal ve uluslararası alanda teknoloji transfer faaliyetlerini devam ettirip, bu konuda hizmet veren önemli bir kavşak noktası olmayı istiyoruz."
Çabuk, Almanya'nın Dresden ve İtalya'nın Bologna kentleri ile Arjantin'deki Barcelo Üniversitesi ve Ainia Üniversitesi TTO, Dresden Teknik Üniversitesi TTO ile teknoloji transfer faaliyetlerinde ortak çalışmalara başlandığını bildirdi.
ETTOM aracılığıyla üniversitenin Eskişehir Emniyet Müdürlüğü, Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü, TAİ, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ile Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ile işbirliği protokolleri imzaladığını anlatan Çabuk, şöyle devam etti:
"ESOGÜ'de fikri ve sınai haklar konusunda bilgilendirme ve başvuru sürecinin yönetimi için bir irtibat noktası olarak da faaliyet veriyoruz. Bu alanda özel bir patent bürosuyla işbirliği yaptık. Buna göre patent başvurusu yapmak isteyen akademisyenimiz, buluş bildirim formunu doldurarak bize başvurmakta ve bundan sonra anlaşmalı patent bürosundan araştırma konusu için atanan uzmanla patent sürecini ETTOM yönetmektedir. Akademisyenimiz buluş bildirim formunu yazdıktan sonra sadece uzmanın kendisine sorabileceği sorular ile meşgul olmakta, teknik detaylar ve patent yazımı ile uğraşmamaktadır. Ayrıca ESOGÜ Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında patent başvuru masrafının da tamamı karşılanmaktadır."
Çabuk, ETTOM'un girişimciler için "destek merkezi" olmanın ötesinde, sahip olduğu kurulu güç ve iletişim ağıyla ülkedeki "üniversite-sanayi" iş birliğinin entegrasyona dönüşebilmesi için çalışmalarına devam edeceğini sözlerine ekledi. - Eskişehir