Haberler

Urfa'da Yetişiyor Ama Adı 'Antep Fıstığı'

Güncelleme:
Abone Ol

Şanlıurfa Platformu Ankara Temsilciliği, Urfa fıstığının Türkiye'de 'Antp Fıstığı' adı altında tanınmasının il açısından sıkıntı olduğunu belirtti.

Şanlıurfa Platformu Ankara İl Temsilcisi Abdullah Cengiz, son günlerde Urfa'da yetişen fıstığın neden Antep fıstığı olarak anıldığı ile ilgili kamuoyunda çeşitli spekülasyonlar olduğunu, bunun bilimsel gerçekler ışığında aydınlatılması gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Şanlıurfa Platformu Ankara İl Temsilcisi Abdullah Cengiz, "TÜİK'in yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'de "Antep Fıstığı" üretiminin en fazla olduğu il Urfa'dır" diye konuştu. Cengiz, " Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı açıklamaya göre, 2013 yılında Türkiye'de 88 bin 600 ton fıstık üretilmiştir. 2013′te Urfa'da 30 bin 574 ton fıstık üretilerek Türkiye ihtiyacının yüzde 34,5′i karşılanmıştır. Urfa'yı 18 bin 831 ton üretimle Siirt ve 9 bin 936 ton ile Antep takip etmektedir.

Urfa'da fıstık ağaçları mevcut tarım alanlarının yüzde 50′sini kaplıyor. En büyük üretim Urfa'da yapılıyor. Ancak yeterli sanayimiz olamadığı için Antep'e giden fıstıklara Gaziantep damgası vuruluyor.

Bu bilgiler ışığında, Türkiye fıstık üretiminin nerdeyse yarısını karşılayan Urfa fıstığının Antep fıstığı olarak adlandırılması Urfa kamuoyunu üzmektedir" dedi. Cengiz şunları kaydetti: "Şanlıurfa'nın simgeleri haline gelen ürünlerin patenti başka iller tarafından alınmaktadır. Urfa'mızın biberini Kahramanmaraş, fıstığımızı Antep, çiğköftemizi Adıyaman, kadayıfımızı Hatay, ciğer kebabımızı, lahmacunumuzu, baklavamızı diğer iller, ''Peygamberler Şehri'' unvanımızı Diyarbakır, folklorumuz ve türkülerimizi de başka yerler sahiplenirse geriye ne kalır? Koskocaman bir hiç kalır. Biz bütün değerlerine sahip çıkılmış, sahipsiz bir Şanlıurfa istemiyoruz. Buna razı olamayız.

Şanlıurfa Platformu olarak diyoruz ki; bugünden tezi yok, ilk etapta memleketimizde yetişen fıstığın patentini ''Urfa fıstığı'' olarak almalıyız. Sonra sırasıyla diğer değerlerimize sahip çıkmalıyız. Biz STK olarak görevimiz sorunları tespit edip, çözüm önerileriyle birlikte kamuoyuna, ilgililere, yetkililere duyurmaktır."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Türkiye İstatistik Kurumu Abdullah Cengiz Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

Tanşo:

evet değerli başkanımıza,katılıyorum ve bunun için gerekenin yapılmasını arz ediyorum

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title