Uşak'tan Savaş Mağdurlarına 15 Milyon Battaniye
Uşak'taki battaniye firmaları, savaş mağdurlarına gönderilmek üzere sipariş edilen talepleri yetiştirmek harıl harıl çalışıyor.
SONER KILINÇ - Uşak'taki battaniye firmaları, savaş mağdurlarına gönderilmek üzere sipariş edilen talepleri yetiştirmek harıl harıl çalışıyor.
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Başkanı Mustafa Kuvvet AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye ve Irak'taki çatışma ortamını terkedip ülkemize gelenler için 15 milyon battaniyenin üretildiğini belirterek "Uşak'ta faaliyet gösteren battaniye firmaları bu olaylar nedeniyle tam kapasite çalışıyor" dedi.
Türkiye'de ki battaniye üretiminin yüzde 95'nin Uşak'ta gerçekleştiğini anlatan Kuvvet, ilde bulunan 22 battaniye firmasının günlük yaklaşık 25 bin battaniye üretim kapasitesine sahip olduğu bilgisini verdi.
Son üç yıldır en çok talebin, ülkemize sığınan göçmenlere gönderilmek üzere kamu kurumları ve özel yardım kuruluşlarından geldiğini kaydeden Kuvvet, kış mevsiminin yaklaşmasıyla siparişin arttığını firmaların talepleri karşılamakta zorlandığını dile getirdi.
Battaniyenin savaş, doğal afet gibi olaylardan etkilenen insanlara yapılan yardımlar içinde hayati öneme sahip eşya olduğuna işaret eden Kuvvet şunları söyledi:
"Suriye'de yaşanan iç savaş ve Irakta'ki çatışma ortamı nedeniyle milyonlarca insan evlerini terk etti. Battaniye savaş mağdurları hayati öneme sahip bir eşya. Bölgeden çok ciddi miktarda talep var. Firmalar gelen talepleri karşılamak için çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Özellikle yardım kuruluşları, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları çok ciddi battaniye siparişleri veriyor. Bazı hayırsever battaniye üreticileri de bölgeye battaniye yardım amacıyla gönderiyor."
Kentte üretim yapan tüm fabrikaların bölgeye battaniye gönderdiğini belirten Kuvvet, "Son üç yıl içinde, 15 milyonu aşan miktarda battaniye doğrudan veya dolaylı yollarla bölgeye gönderildi" diye konuştu.
Uşak'ta battaniye üretimi yapan bir firmanın yöneticisi Ali Zengi ise Suriye ve Irak'a doğrudan ticaret yapamadıklarını, ürettikleri battaniyelerin yardım kuruluşları vasıtasıyla ulaştırıldığını kaydetti.
Gelen talepler doğrultusunda bir kaç ay sonraya sipariş alabildiklerini ifade eden Zengi, "Bölgeye daha çok akrilik dediğimiz battaniyeler gidiyor. Amaç insanları soğuktan korumak olunca kalite ikinci planda kalıyor. Savaş mağdurlarına gönderilen battaniyelerin ambalajına 'para ile satılamaz' etiketi konuluyor" şeklinde konuştu.
Zengin, çatışma ortamının son bulması ve bölgeye barışın gelmesinin tek arzuları olduğunu sözlerine ekledi. - Uşak