Uü Rektörü Prof. Dr. Dilek Açıklaması
"Balkanlardan gelen öğrencilerimize özel önem veriyoruz ve öğrenci sayımızı hızla artırıyoruz"
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, "Balkanlardan gelen öğrencilerimize özel önem veriyoruz ve öğrenci sayımızı hızla artırıyoruz" dedi.
Dilek, Uludağ Üniversitesi'nde Balkan Göçmenleri Derneği (BAL-GÖÇ) Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan, Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Şahin ve Rumelili Sanayici ve İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kırcı ile biraraya geldi.
Bursa Müftü Yardımcısı Mehmet Köktaş, Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Selimoğlu, UÜ Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) Müdürü Prof. Dr. M. Asım Yediyıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Müfit Parlak ve Prof. Dr. İrfan Karagöz ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Aydınlı'nın da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Dilek, tarihsel süreç içinde Balkanlar'da Türkler'e yönelik birçok olumsuzluk yaşandığına belirterek, "Onlar bizim Balkanlar'daki varlığımızın bekçileridir. Onlar için görevlerimiz vardır, vefa borcumuz vardır. Bu anlamda Balkanlardan gelen öğrencilerimize özel önem veriyoruz ve öğrenci sayımızı hızla artırıyoruz" diye konuştu.
Dilek, Balkan ülkelerinden gelen öğrencilere ilişkin önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Biz şu anda, stratejik planımız dahilinde elimizden geleni yapıyoruz. Bu yıl 300 öğrenci aldık ve bunu 500 olarak hedefliyoruz. Öncelikle yurtdışından gelen tüm öğrenciler için harç miktarlarını düşürerek Türk öğrencilerle aynı seviyeye getirdik. Bu yıl ilk kez Türkçe eğitim merkezimizi kurduk. Bir sınıf olarak başlayan bu merkez, büyüyüp gelişecek ve Türkçe'nin kurlarını belirleyeceğiz. Türkçe'nin daha iyi kullanımı için dil kurslarımız olacak. İki yıldır Bulgaristan'dan gelen Türkçe öğretmenlerini burada ağırlıyoruz. Bu, yalnızca basit bir eğitim meselesi değildir. Ülkemiz ve değerlerimiz adına milli bir görevdir.".
Karşılıklı görüş alışverişinin yapıldığı toplantıda şu görüşler ortaya çıktı:
BALKANSİAD, BAL-GÖÇ ve RUMELİSİAD burs sayısını artırmak istiyor.
Burs dağıtımının hakkaniyetli olması için tüm burslar tek merkezde koordine edilmeli.
Balkanlarda yaşayan gençlere eğitim alanı ve meslek seçiminde koçluk yapılabilir.
Uludağ Üniversitesi, Balkan ülkelerinde tanıtım yaparak gençlere ulaşabilir.
Türkiye'de Balkanlarla ilgili 77 dernek faaliyette. Resmi kurumlar ve sivil toplum örgütleri, güçlerini ve tecrübelerini her alanda birleştirmeli ve Balkanlara bir koordinasyon dahilinde hizmet vermeli. Bu konuda çalıştay düzenlenmeli.
Türkiye'de eğitim gören öğrenciler için yapılması düşünülen şeyler koordine edilerek yapılmalı.
Balkanlı öğrencilerin birbiriyle ve Türkiye'deki öğrencilerle kaynaşması için koordineli etkinlikler düzenlenmeli.
Balkanlı öğrencilerle birebir ilgilenilmesi için Türk ailelere zaman zaman konuk edilmeleri, suiistimale fırsat vermeden organize edilmeli.
Özellikle Bulgaristan'da Türkçe konusunda resmi olmayan bir engelleme mevcut ve aileler çocuklarının iyi Türkçe öğrenmesi konusunda bilinçlendirilmeli.
Balkanlarda yaşayan Türkleri, Arap misyonerlere emanet etmek yerine Türkiye kökenli din eğitimi verilmeli.
7 Şubat 2014 tarihinde Bursa'da Balkan Ekonomi Zirvesi yapılacak. Bu zirve iyi değerlendirilmeli.
İşadamlarının Balkan ziyaretlerine, eğitim kurumları da eklenmeli ve orada tanıtım yapılmalı.
Balkanlarda yaşayanların maddi sıkıntılar içinde yaşarken bir kültürü yaşatma mücadelesi de verdikleri göz önünde tutularak, Türkiye'de küçük olan yardımların bile orada çok makbul olduğu unutulmamalı.
Balkanlar ve Orta Asya'yı kapsayan bir müzik araştırması yapılarak, ruhları besleyen ortak tınılar tesbit edilmeli.
Balkanlardaki üniversitelerle eğitim-işbirliği anlaşmaları artırılmalı.
Balkanlardan gelen öğrencilerin eğitim sonrası ilişkilerinin sürdürülebilir olması için kurumsal yapılara ihtiyaç var. - Bursa