Uygulamalı Aşılı Ceviz Fidan Üretimi" Eğitimi
Orman Genel Müdürlüğü Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi Başkanlığı Türkiye genelindeki Orman Bölge Müdürlüklerinin Fidanlık Müdürlüğü görevlilerine “Uygulamalı Aşılı Ceviz Fidan Üretimi” eğitimi düzenledi.
Orman Genel Müdürlüğü Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi Başkanlığı Türkiye genelindeki Orman Bölge Müdürlüklerinin Fidanlık Müdürlüğü görevlilerine "Uygulamalı Aşılı Ceviz Fidan Üretimi" eğitimi düzenledi.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ve Silifke Orman İşletme Müdürlüğü'nün ev sahipliği yaptığı eğitimin açılışı Zeyma Otel'de yapıldı. Açılışa eğitimci olarak katılan Gazi Osman Paşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Yaşar Akça, Orman Genel Müdürlüğü Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi Başkanı Salim Sığıcı, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Aslan ve Türkiye genelindeki Orman Bölge Müdürlüklerinden gelen yaklaşık 70 kişi katıldı.
Uygulamalı Aşılı Ceviz Fidan Üretimi eğitimine ev sahipliği yapan Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, "Mersin'de böyle güzel bir organizeye ev sahipliği yapmaktan çok mutlu olduk. 2 gün sürecek olan eğitimin Bölge Müdürlüklerimize ve Ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim. Daha yeşil ve daha yaşanabilir bir çevre yapmak bizlerin elinde buna vesile olabiliriz" dedi.
Dere boylarına ekilen ceviz fidanlarının vatandaşlar tarafından bahçelere taşındığını duyduklarını söyleyen Baca, "Varsın vatandaş bizim diktiğimiz fidanları bahçelerine eksinler. Böylelikle hem bahçelerde, hem de ormanlık alanlarda cevizler çoğalır. Türkiye yıllık ceviz ihtiyacının yüzde 65'ini dışarıdan temin ediyor. Biz kendi cevizimizi üreterek dışa bağımlılıktan kurtulabiliriz. Bu açığı sizlerle birlikte yeneceğiz" diye konuştu.
"Biz Cevize yabancıyız" diyen Orman Genel Müdürlüğü Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi Başkanı Salim Sığıcı, şöyle devam etti:
"2012 yılına kadar cevize çok yabancıydık. Bakanımızın da talimatları ile 2012 yılında ilk olarak bir ceviz eylem planı hazırladık. Bu denli Türkiye geneli toplantımızı da ilk kez yapıyoruz. Bu güne kadar ne üreteceğimizi ve ne aşılayacağımızı bilmediğimiz için verim de alamıyorduk. Yaşar Akça hocamızın destek ve bilgileri ile Türkiye Ormanlarını cevizlerle donatabiliriz. Bu güne kadaar 3 milyon 600 bin ceviz fidanı ürettik. Bunun sadece 48 bin 500'ünü aşılayabildik. Yıllık 50 bin olan üretimimizi 300 bine çıkartmayı hedefliyoruz. Bunu da sizlerle birlikte başaracağımıza eminim. Orman Genel Müdürlüğünün verimli ve sulanabilir arazileri var. Bizler bu zamana kadar verimli topraklarımıza gelir getirici ve meyveli ürünler yerine 80-100 yılda yetişen ağaçlar ekmişiz. Bundan sonra bu alanlar daha verimli ceviz ve meyveli bitkilerle donatılacak. 5 yıl gibi kısa sürede de verim alabileceğiz. Artık fidanlıklarımızda aşılı çalışmaları sorgulayacağız."
Ceviz, ceviz çeşitleri ve ceviz aşılaması hakkında geniş çaplı bilgi veren Prof. Yaşar Akça, "Çanakkale zaferinin 100 yılındayız. Bu ülke Çanakkale savaşlarında askerine katık olarak Anadolu'dan ceviz ve badem göndermiş. Sağlık açısından faydalı, gelir düzeyi yüksek olan bu ürünler nedense üretilmez olmuş. Her bölgesi ayrı güzel olan ülkemizde yıllık 200 Milyon dolarlık ceviz ithalatı yapıyoruz. Yıllık 200 milyon dolarımızı başka ülkelere kaptırıyoruz. Bunun önüne geçebiliriz" dedi. Akça, "Bakanımız Veysel Eroğlu, ülkenin ceviz ihtiyacını görmüş, cevizin ülkemizden temin edileceğine inanmış ve bizden Ceviz eylem planı yapmamızı istedi. Bizlerde bu alanda çalışmalar başlattık. Bundan sonra cevizin üretilebileceği alanlarda aşılı ceviz yetiştiriciliği yapacağız. Böylelikle hem ormanlarımızı çoğaltmış olacağız, hem de yakın zamanda gelir getiren cevizi tüm ülkemize yayacağız. Bunu da sizlerle birlikte yapacağız. Bir çok ülkeye sadece ceviz için 200 milyon dolar ödemek zorunda kalmayacağız" diye konuştu.
Yapılan açılış toplantısının ardından eğitime katılanlar iki gün boyunca Silifke ve Mut'ta Gazi Osman Paşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Yaşar Akça önderliğinde yapılacak olan ceviz aşılama eğitimine katılacak. - MERSİN