Uzmanlardan Grip Aşısı Uyarısı
Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.
Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, ani hava değişiminin nezle ve gribal enfeksiyona neden olabileceğini belirterek, grip aşısının mutlaka yaptırılması gerektiğini söyledi.
Nezle ve gribal enfeksiyonun birbirinden farklı iki ayrı hastalık olduğunu ifade eden KBB Uzmanı Dr. Melih Üstel, iki hastalığında belirtilerinin birbirine çok benzediğini, gün içindeki sıcaklık farklarının bu hastalıkları tetiklediğini belirtti. Dr. Üstel, "Nezle insanlarda en sık görülen, üst solunum yollarını tutan viral bir enfeksiyondur. Nezlenin ilk belirtileri burunda, boğazda yanma ve kuruma, hafif boğaz ve baş ağrısı, hapşırık, şiddetli sulu burun akıntısı, şiddetli olmayan halsizlik, hafif baş ağrısı ve kas ağrısıdır. Burun tıkanıklığı ve koku almada bozukluk olabilir. Hastalar genelde nezleyi ayakta geçirirler, hastalığın düzelmesi 7-14 gündür. Hastalığın önlenmesi için gripte olduğu gibi herhangi bir aşı yoktur. Önlem olarak hastalığa maruz kişiden 2-4 gün süreyle uzak durmak oldukça önemlidir. Nezle ve gribe yakalanmış kişiler özellikle burun temizliğinden sonra ellerini bol suyla ve sabunla yıkamalıdırlar. Öksürürken ve aksırırken ağız ve burunları mendille kapatmalıdırlar. Hastalıklı kişiler mümkünse kapalı ortamlardan uzak durmalıdırlar. Çok nadiren nezleden sonra sinüzit, orta kulak iltihabı, farenjit, larenjit ve bronşit görülebilmektedir. Grip hastalığı ise influenza A-B nadiren C virüsüyle ortaya çıkar. Bulaşma şekli aynen soğuk algınlığındaki gibi damlacık ve temas yoluyla olmaktadır. Bu nedenle nezle ve grip, ev, işyeri, okul, kreş, anaokulu ve toplu taşıma araçlarında daha kolay bulaşmaktadır" dedi.
Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, nezle ve gripte dengeli beslenme, bol B ve C vitamin içerikli sebze ve meyveler yeme, yaşanılan ortamların kuru olmamasının önemini vurguladı. Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden bu dönemde özellikle sakınmak gerektiğini kaydeden Dr. Üstel, gribal enfeksiyona dikkat edilmezse sıklıkla sinüzit, orta kulak iltihabı, faranjit, larenjit, bronşit görülebileceğini, riskli gruplarda hastalığın daha ağır seyredebileceğini, kalp ve beyin zarı iltihapları, akciğer ve karaciğer iltihapları gibi komplikasyonların daha sıklıkla görülebileceğini kaydetti.
Nezlede kullanılan herhangi bir aşının olmadığını ancak gripte aşı kullanılabildiğini ifade eden Dr. Üstel, grip aşısının uygulandıktan sonra etkisinin ortaya çıkmasının 2-3 hafta sürdüğünü, bu nedenle grip aşısının mutlaka salgın başlamadan önce yapılması gerektiğini vurguladı. - DENİZLİ