Üzüm Çeşitleri Projesi Salihli'de Tanıtıldı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması" projeleri kapsamında, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü yürütücülüğü, Manisa ve Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin işbirliğinde "Yeni Geliştirilen Üzüm Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi"nin tanıtım toplantısı Salihli’de yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması" projeleri kapsamında, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü yürütücülüğü, Manisa ve Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin işbirliğinde "Yeni Geliştirilen Üzüm Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi"nin tanıtım toplantısı Salihli'de yapıldı.
Salihli Lidya Sardes Otel'de gerçekleşen toplantıya; Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir, Gölmarmara İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Aykuş, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Sacit İnan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Lütfi Kaymak, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Temsilcisi Metin Karahan, konu uzmanları, üreticiler ile çok sayıda davetli katıldı.
Projenin yürütücüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Turcan Teker'in Projenin tanıtımına ilişkin sunumunun ardından bir konuşma gerçekleştiren Ziraat Yüksek Mühendisi M. Metin Karahan, hedef kitlenin tarımsal yenilikten haberdar olması ile uygulamaya başlaması arasında geçen süre zarfında araştırıcı ve yayımcı işbirliğinin çok önemli ve gerekli olduğuna vurgu yaparak; "Başkanlığımızca 2012 yılından itibaren ülkesel düzeyde, öncelik araştırma enstitülerine verilmek suretiyle Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri başlatılmıştır. 2012 yılındaki proje sayımız 14 iken, 2016 yılından itibaren proje duyurusu yöntemine geçilmiş, 2016 yılı için yeni teklif edilen projelerle bu güne kadar desteklenen yayım projesi sayısı 72'ye ulaşmıştır. Manisa ve Aydın İl Müdürlüklerimiz ile işbirliği halinde yürütülecek proje kapsamında 2016 yılında, her iki ilde de birer demonstrasyon, çiftçi toplantısı ve çiftçi inceleme gezisi düzenlenecektir. Ayrıca, yapılacak olan 3 hizmet içi eğitime 50 personelin katılımı öngörülmektedir. Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca, "Yeni Geliştirilen Üzüm Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi" için Manisa ve Aydın İl Müdürlükleri, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsüne 3 yıl için toplam 91 bin 500 TL ödenek tahsis edilmiştir" dedi.
Konuşmasında projenin amacına değinen Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal "Bu proje ile, araştırmacı, yayımcı ve üretici arasında koordinasyon sağlanarak Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2011 yılında tescil ettirilen Sultan 1, Sultan 7 ve Altın Sultani çekirdeksiz üzüm çeşitlerinin Salihli ve Buharkent ilçelerinde demonstrasyon bağ alanlarının kurulmasıyla tanıtılması ve yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. 2016 yılı içerisinde proje ile ilgili ilk faaliyet Aydın İlinin Buharkent İlçesinde yaklaşık 150 kişinin katılımı ile "Tanıtım ve 1. Eğitim Toplantısı" şeklinde gerçekleşmiştir. Proje kapsamında Salihli ve Buharkent lokasyonlarında demonstrasyon bağ alanı kurularak söz konusu 3 adet yeni çeşidin tesisi gerçekleştirilecektir. Aynı zamanda yayım ile teknik elemanların yanı sıra çiftçilerimize 3 yıl içerisinde gerekli eğitimler verilerek geçmiş yıllarda yürütülen yetiştirme tekniği çalışmaları sonucunda elde edilen yetiştirme tekniklerinin çiftçilere gösterilip anlatılarak birim alandan daha yüksek verim artışı sağlanmasına çalışılacaktır. Projenin başlangıç tarihinden, demonstrasyon bağ alanlarında üzümlerin hasat edilmesine kadar eğitim programları devam edecektir. Proje 3 yıl sonunda sona ermesine rağmen bölgeye yapılacak arazi çalışmalarında demonstrasyon bağı kontrol edilecek ve gerekli tavsiyelerde bulunmaya devam edilecektir. Proje sona erdikten sonra da projede yer alan üretici, yayım elemanı ve teknik elemanlarla iletişim devam ettirilip sorunlar ve çözüm önerileri konularında çalışmalar yapılacaktır" dedi.
Konuşmasına projeyi hayata geçiren ve katkı sağlayan herkese teşekkür ederek başlayan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, "Araştırma Enstitülerimizin yapmış olduğu çalışmaların çiftçilerimiz ile birebir buluşması gerekmektedir. Bu kapsamda da en önemli rol Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine düşmektedir. Müdürlüklerimizin her ilçe, her köy hatta her işletmede sorumlu elamanları bulunmaktadır. Çiftçi ile birebir iletişime geçmenin en güzel yolu Müdürlüklerimiz kanalı ile olmaktadır. Yeni geliştirilen projelerin çitçi ile buluşması bizler için çok önem arz etmektedir. İl Müdürlüğü olarak üreticilerimize gelişmeleri aktarmak ve çeşitli alanlarda onları bilgilendirmek amacıyla eğitim faaliyetlerimizi önemsiyor, toplantılar düzenliyoruz. Yapılan her çalışma beraberinde bir yeniliği getiriyor, bu da ürettiğimiz ürünlerin kaliteli ve sürdürülebilir olmasında katkı sağlıyor. Manisa'nın en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan üzümün yaklaşık yüzde doksanı yurt dışına ihracat edilmektedir. Geri kalan kısmı da yurt içinde tüketilmektedir. Üzümümüzü sürekli tedarik etme mecburiyetimiz vardır. Bununda sürdürülebilir, sağlıklı ve kalıntısız olması gerekmektedir. Bunun içinde Bakanlığımız, İl Müdürlüğümüz, Enstitülerimiz, çiftçilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımıza pek çok görevler düşmektedir. Herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesiyle başarıya ulaşmamız kaçınılmaz olacaktır. İl Müdürlüğü olarak denetimci bir kuruluş olmanın yanı sıra yayımcı bir görevimiz de bulunmaktadır. Dolayısıyla yeni gelişen teknik ve teknolojileri de çiftçilerimize öğretmemiz gerekmektedir. Yeni geliştirilen üzüm çeşitlerimizin İlimize, Ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Yeni çeşitler ve akabinde gelecek çeşitler ile umuyorum üzüm tüketimimiz ve pazarlama imkanlarımız artarak devam eder. Bakanlığımızın desteklerini bekliyor, İl Müdürlüğü olarak üzerimize düşen ne var ise yapmaya hazır olduğumuzu buradan yeniden söylemek istiyorum. Toplantının ve üzüm çeşitlerimizin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından programın ikinci bölümünde konu uzmanları Dr. Selçuk Karabat, Ziraat Yük. Müh. Turcan Teker ve Ziraat Yük. Müh. Özen Merken tarafından katılımcılara, Bağ Tesisinde Ekolojik Faktörlerin Önemi, Bağcılıkta Don Riski ve Önlemleri, Bağ Tesisinde Ekonomik Faktörlerin Önemi, Bağcılıkta Gübreleme ve Toprak Örneği Alımı konularında eğitimler verildi. Soru cevapların ardından toplantı sona erdi. - MANİSA