Haberler

Vali Bektaş: "İstiyorum Ki Kalıp Deyince Manisa Akla Gelsin"

Abone Ol

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa’da sanayi kalıpçılığının geleceğini aradıklarını, hazırladıkları projelerin hayata geçmesi için kurumsallaşmış güçlü bir sivil toplum örgütü gerektiğini belirterek, Manisa’da faaliyet gösteren bütün kalıpçı ve talaşlı imalatçıların Manisa Kalıp ve Makina İmalatçıları Birliği’ne (MAKİM) üye olmalarını istedi.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa'da sanayi kalıpçılığının geleceğini aradıklarını, hazırladıkları projelerin hayata geçmesi için kurumsallaşmış güçlü bir sivil toplum örgütü gerektiğini belirterek, Manisa'da faaliyet gösteren bütün kalıpçı ve talaşlı imalatçıların Manisa Kalıp ve Makina İmalatçıları Birliği'ne (MAKİM) üye olmalarını istedi.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş öncülüğünde yaklaşık 1,5 yıl önce başlatılan sanayi kalıpçılığını geliştirme çalışmaları kapsamında kalıp ve makine sektöründeki gelişmeler değerlendirildi.Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nda Vali Erdoğan Bektaş başkanlığında düzenlenen toplantıya, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Doç.Dr. Erbil Kalmış, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Atik, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, Manisa Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı Halil Kırlı, (MAKİM) Başkanı Abdurrahim Arslan ve üyeler katıldı. Toplantıda konuşan Vali Erdoğan Bektaş, Manisa'da göreve başladıktan sonra sanayi kalıpçılığı ile uğraşan sanayicilerin MAKİM çatısı altında kümelenme arayışlarına girmelerini görmekten çok mutlu olduğunu ve kendisinin de bu işe sahip çıktığını belirterek, Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) öğretim üyeleri ve bu işe emek verenler ile birlikte çalıştıklarını, Zafer Kalkınma Ajansı'ndan geçen projenin uygulanmaya başlandığını söyledi. Gelinen noktada atılması gereken bazı adımlar olduğunu, kalıpçılık işinin en iyi yapıldığı yer olan Portekiz'e giderek uygulamaları yerinde incelediklerini kaydeden Vali Bektaş, "Tüm bu perspektifle şimdi önümüzde bir yol haritamız var. Geldiğimiz aşamada elimizde bir projemiz var. Bu projede başvurucu kurum MAKİM, fakat MAKİM'de bütün kalıpçılar toplanmış değil, hatta kalıpçıların çok azı orada. 42 üyeleri var, ama dışarda daha 150'ye yakın kalıpçı var. Projelerimizin yürüyebilmesi, uygulanır yerlere, hedeflere ulaşabilmemiz için Manisa'da bütün kalıpçıların bu işe sahip çıkması, bu işin içerisinde olması ve kalıpçılar adına ortaya çıkan MAKİM'in güçlü olması gerekiyor" dedi.

MCBÜ'nün makine kalıpçılığı sektörünü benimsediğini ve bütün gücüyle destek verdiğini, Teknoparkı kendilerine açtığını ifade eden Vali Bektaş, "Proje bütünüyle orada uygulanacak, kalıpçılarımızın kendi imkanlarıyla sahip olamayacağı makinaları kuracak, kurgulayacak. Hem eğitim ortamı olarak hem de kalıpçılarımızın ihtiyaçları olan işleri yapabileceği makinaları kullanabilecekleri bir atölye ortamı oluşturuyoruz. Makinaların siparişleri verildi, yer hazırlanıyor, atölye hayata geçecek. 7-8 aylık bir süreç" diye konuştu.

Portekiz'e yaptıkları inceleme gezisi hakkında da bilgi veren Vali Bektaş, "Orada büyük bir kalıpçılık kümelenmesi var. Kalıpçılar organize olmuşlar, ortak kümecikler ve atölyeler kurmuşlar, eğitimler veriyorlar, üniversitelerle işbirliği içerisindeler. Uzmanları istihdam ediyorlar, bu uzmanlar dünya çapındaki kalıpçılığı izliyor,olası yenilikleri sektöre adapte etmek için çaba gösteriyor, sektöre yön veriyorlar. Büyük bir meydan okuma içerisindeler ve geleceğe doğru emin adımlarla yürüyorlar" şeklinde konuştu.

Kurumsal yapının vazgeçilmez olduğunu, devletin, üniversitenin destek vermek, sivil toplum kuruluşlarının işin içerisinde olmak zorunda olduğuna dikkati çeken Vali Bektaş şöyle konuştu: "Valilik ne arıyor? Ben Manisa'da kalıpçılığın geleceğini arıyorum. Manisa'yı Türkiye'nin en önemli kalıpçılık merkezlerinden biri yapmak için gerekli alt yapının burada olduğunu görüyorum ve bunun her türlü sanayi için önemli olduğunu biliyorum ve bir yola çıktık. İstiyorum ki kalıp deyince Manisa akla gelsin. Kalıp, yanında beyaz eşyayı, makine sanayiyi, savunma sanayiyi, otomobil sanayiyi getiriyor. Manisa'daki bütün kalıpçılar ve kalıpçılık çerçevesinde değerlendirebileceğimiz talaşlı imalatçıların tamamı MAKİM'in üyesi olsun istiyoruz. Hiç kimse kendisini dışarıda tutmasın. Ben bu yürüyüşte yanımda bütün kalıpçıların temsilcisi olma niteliğini kazanmış bir kurumla yürümek istiyorum. MAKİM kurulmuş, emek verilmiş ve öncü oldukları için de onlara teşekkür ediyorum. Bu yapıyı güçlendirmek ve kurumsal bir niteliğe bürünmek zorundayız. Yarın, 6 ay sonra, bir sene sonra,5 sene sonra bizim projemiz yolundan sapmasın. Atölyenin işlemesini sağlamak üzere bir şirket kurmamız lazım. Bu şirketi kurmak için MAKİM'in taahhüt ettiği bir eş finansman var. Bu paranın oraya yatırılması lazım, MAKİM bu taahhüdünü yerine getirmek istiyor ama zayıf kalıyor. Bir formül geliştirdik, bir şirket kurulacak MAKİM verdiği parayı iş olarak, hizmet olarak geri alacak. Burada bir ortak kullanım atölyesi oluyor. Bir projemiz daha var, Kalkınma ajansımızdaki arkadaşlarımızla kalıpçıların yol haritasında daha ileri bir boyutu Manisa'ya taşıyabilmek için ne yaparız diye araştırma yaptık. Portekiz'e gidiş amacımızdan birisi de buydu. 15 milyon liralık bir projeyi ajans aracılığıyla yapma imkanımız var. Bu projeyi belki de yarışmasız geçirme imkanımız doğacak. Avrupa Birliği kullanabilene çok büyük imkanlar sunuyor. Proje ajansa teslim edildi. 2 veya 3 farklı enjeksiyon deneme presi, tel erozyon, salma erozyon, magazinli erozyon olacak. 3D printer, saç kalıp presi, saçlarda 3 boyutlu ölçüm cihazı, plastik 3D printer, 3D kesme makinesı, yüzey taşlama makinesı, kaplama kanalı ölçme cihazı, kalıp içi yüzey parlama ekipmanları, kalibrasyon laboratuvarı, üretim laboratuvarı, sistem ve hizmet merkezleri, ortak kalite güvence sistemi, ortak eğitim platformu sistemi, uzmanlaşma sistemi, uzman danışmanlık hizmetleri içerisine koymayı düşündüğümüz hususlar. Kalıpçıların neye ihtiyacı varsa onu bu projede getirme imkanımız var ve muhtemelen projeyi o atölyede oluşturacağımız şirket üzerinden yürüteceğiz. Ortaya sizin ve bizim hayallerimizin üzerinde bir kapasite çıkacak."

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, Manisa'da bir araya gelemediklerini belirterek, "Yapılması gereken herkesin bir araya getirilerek ortaklaşa çıkılan yolda ilerlemek diye düşünüyorum" dedi.

Manisa Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı Halil Kırlı ise "Sayın valimize öncelikle bu konudaki çalışmalarından dolayı takdirlerimi, teşekkürlerimi sunuyorum. Benim hayal edip de yapamadığımı Sayın valimiz bir yerde başardı. Ben 9 yıl önce göreve geldiğimde aynı durumları düşünmüştüm, bunun için toplantılar düzenledim ama maalesef o günkü şartlar gereği bunu yapamadık" diye konuştu.

MAKİM Başkanı Abdurrahim Arslan da "MAKİM'i 1,5 yıl önce 8-10 arkadaş ihtiyaç olduğunu düşündüğümüz için kurduk, şu anda 42 üyemiz var. Kalıp makine imalatçılarının sayı olarak 1/3'ünü karşılıyoruz ama 2/3'ü kadar üretim kapasitesi var. Belli meslek grubunda örgütlenirseniz doğru projeler, doğru işler yaparsanız destek alamamak diye bir şey söz konusu değil. Siz bu anlamda bir adım attığınızda devlet sizlere daha çok adımla karşılık veriyor. Hükümetin gerek AR-GE'ye gerek KOBİ'lerin gelişmesine güzel destekleri var. Dünya farklı bir yerlere gidiyor, bizimde bunu iyi okumamız gerekiyor. Bunun içinde her türlü bilgiye sahibiz, sadece kendi aramızda organize olup bunu yönetmemiz gerekiyor. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz" dedi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Avrupa Birliği Erdoğan Bektaş Portekiz Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title