Haberler

Vali Köşger: Tarihimizi İyi Bilmemiz Lazım

Güncelleme:
Abone Ol

Sinop Valisi Köşger, "Tarihimizi iyi bilmemiz lazım, biz bir muz cumhuriyeti değiliz, biz bin yıllık, iki bin yıllık devlet tarihi olan bir ülkeyiz." dedi.

Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, "Tarihimizi iyi bilmemiz lazım, biz bir çadır devleti değiliz, biz bir muz cumhuriyeti değiliz, biz bin yıllık, iki bin yıllık devlet tarihi olan bir ülkeyiz" dedi.

Sinop Halk Eğitim Merkezi'nde 30 Kasım 1853 Sinop Deniz Savaşı şehitlerini anma etkinlikleri kapsamında konferans düzenlendi. Konferansa Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, Başbakanlık Müşaviri Özgür Özaslan, Garnizon Komutanı J. Albay Şefaattin Serten, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Turizm Müdürü Hikmet Tosun, İl Müftüsü Mustafa Erkan ve vatandaşlar katıldı. Gecenin açılış konuşmasını Sinop Hacı Ömer Camisi İmamı Muhammet Başoğlu yaptı.

Daha sonra kürsüye çıkan Vali Yavuz Selim Köşker günün anlam ve önemini belirten konuşmasında Osmanlı dönemimde sorun olan "Makamatı Mübakere"nin İsraillere geldiğinde neden sorun olmaktan çıktığına dikkat çekti. Köşger, "Öncelikle platform başkanımız olmak üzere bu platforma katılan tüm sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini ve üyelerini huzurlarınızda tebrik etmek istiyorum. Sağ olsunlar Sinop'ta spontane bir şekilde kendiliğinden, bir bunu kendilerine vazife şiarı içinde hareket ettiler ve çoktandır unutulmuş olan hususu Sinop'un gündemine taşıdılar. İki üç gündür devam eden birçok etkinlikle bu günün anlam ve önemini hepimize hatırlattılar. Hepsine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Biz kökü mazide olan bir atiyiz. Biz geçmişimizi bilmek zorundayız, biz geçmişimizin ne kadar derinlere dayandığını bilmek zorundayız. Biz bir muz Cumhuriyeti değiliz. Sinop'tan önce Makamatı Mübakere sorunu yaşanıyordu. Makamatı Mübakere sorunu ne demek? Mübarek makamlar, şuan ki Filistin'in bulunduğu topraklar Osmanlı toprakları o zaman ve oradaki mübarek makamlar denilen Hristiyanlarca kutsal sayılan beldeler var. Hz. İsa'nın doğduğu var sayılan mağara, Hz. Meryem'in Türbesi, Beytüllahim'deki birkaç büyük kilise vs. gibi. O bölge o topraklar bizde iken Hristiyanlar sürekli gelip bizim başımıza ekşiyorlardı. 'İşte şurayı bize vermeniz lazım, kontrolünü bize vermeniz lazım' bilmem ne. Sürekli Osmanlı'nın başına gayil olmuş bir husus bu Makamatı Mübakere meselesi. Ne zaman ki İsraillerin yani Yahudilerin eline geçti Makamatı Mübareke meselesi gündemden çıktı. Ben bunu bir soru işareti olarak kafanızda bir yere kayıt edin diyorum yani bu Makamatı Mübakere mevzusu bu bölge Osmanlı'nın kontrolünden çıktıktan sonra gündemden düşmüş bir husus. Bu Hristiyanların oralardaki kutsal beldeleri, niye şimdi sorun olmuyor? Niye gidip de İsrail'den 'buraların kontrolünü bize vereceksiniz ya da oraya müdahale ediyorsunuz' demiyorlar. Onu bir soru işareti olarak kaydetmenizi istiyorum ve geçmişimizi bilmezsek, tarihimizi bilmezsek gelecekte başka sıkıntılarla karşılaşacağımızın bilinmesini ifade ediyorum. Tarihimizi iyi bilmemiz lazım, biz bir çadır devleti değiliz, biz bir muz cumhuriyeti değiliz. Biz bin yıllık, iki bin yıllık devlet tarihi olan bir ülkeyiz. Yaşadığımız güncel sorunların arkasında tarihte yaşanan sorunların iz düşümleri var. Dolayısı ile tarihimizi gayet iyi bir şekilde bilmeliyiz, tarihimizde onun yasını tutalım ya da tutmayalım o önemli değil ama tarihimizden ibret almamız lazım, ders çıkartmamız lazım" diye konuştu.

Vali Köşger'in konuşmasından sonra Sinop Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Süha Oğuz Baytimur, 1853 Sinop Deniz Savaşı hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Program, plaketlerin verilmesi ile son buldu. - SİNOP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title