Haberler

Vali Odabaş Köy Muhtarları ile İstişare Toplantısı Yaptı

Abone Ol

Bayburt Valisi Yusuf Odabaş başkanlığında, Köy muhtarları ile istişare toplantısı düzenlendi.

Bayburt Valisi Yusuf Odabaş başkanlığında, Köy muhtarları ile istişare toplantısı düzenlendi.

Halk Eğitim Merkezi salonunda yapılan toplantıya Vali Odabaş'ın yanı sıra Vali Yardımcısı Ali Gökay, Özel İdare Genel Sekreterliğine vekalet eden Vali Yardımcısı Abdulhamit Karaca, Vali Yardımcısı Recep Höl, İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, Özel İdare çalışanları ve köy muhtarları katıldı.

2014 mali yılına kadar Özel idare tarafından köylere yapılan yatırımlar hakkında verilen bilgide;

758 binTL. tutarında 8 köyde fosseptik, doğal arıtma ve kanalizasyon şebekesi, 13 milyon 779 bin 224 TL. tutarında toplam 11 köyde sanat yapısı, 35 köyde asfalt yapımı, 22 köye arazi yolları yapımı, 2 milyon 430 bin TL. tutarında 11 köye içme suyu yapım ve onarımı, 6 adet sulama yapısı yapımı, 11 köye içme suyu sondajı yapımı, 8 köyümüzün içme suyu şebeke hattı yenileme işi, 17 köye isale hattı yapımı, 60 köye şebeke ve isale hattının onarımı yapı ve 2014 mali yılı köylere 63 köye 195 bin TL. tutarında nakdi yardım yapıldığının belirtilmesinin ardından

2015 Mali yılında İl Özel İdaresince; 8 köye kanalizasyon şebekesi, fosseptik, doğal arıtma tesisi, 18 köye sanat yapısı yapımı, 51 köye asfalt yapım işi, 41 köye içme suyu deposu onarımı ve kataj yapımı, 9 köye sulama yapım işi, 1 köye içme suyu sondaj yapımı ve ayrıca 123 köye toplam 398 bin TL. nakdi yardım yapılmasının planlandığını, bunların yanı sıra İl Özel İdare Makine parkına 2 adet binek otomobil, 2 adet kanal kazıcı, 2 adet kamyon, 2 adet greyder ve 3 adet çöp kamyonu kazandırıldığı belirtildi.

Ayrıca DSİ tarafından 2015 yılına kadar toplam 43 adet projenin tamamlandığını, 2015 yılında ise Demirözü sulaması, Kitre göleti, Konursu göleti, Çayırözü göleti, Mehmet Aslan göleti, Uğrak göledi, Kitre, Taht, Konursu, Çayırözü Mehmet Aslan, Sakızlı, Saraycık, Kurugüney, Yukarıpınarlı, Suludere ve Danişmet göletleri sulama işi. Yoncalı, Helva, Beşpınar köyleri. Merkez Zahit mahallesi, Kareardı mahallesi ve Aydnıtepe ilçesinde taşkın koruma tesis işlerinin devam ettiği belirtildi. Bunların yanı sıra,Orman ve Su İşleri Bakanlığı kampus alanı, Demirözü İlçesi Petekli göleti, Aydıntepe İlçesi Erikdibi göleti, Merkez Soğukgöze göleti, Örence, Taht, Yolatlı, Söğütlü, Harmanözü, taşkın koruma inşaatları. Gökçedere, Uğrak ve Yukarı Pınarlı göletleri sulama ikmali inşaatı işlerinin yapılmasının planlandığı, Demirözü barajı sulama inşaatında kamulaştırma yerine toplulaştırma işinin yapılacağı, toplulaştırma işinde ilimizin %20-%30 oranında kazancının olacağı ve bu projenin 2015 yılı içerisinde tamamlanmasının hedeflendiği belirtildi.

Yapılan yatırımlarla ilgili bilgi verilmesinin ardından bir konuşma yapan Vali Yusuf Odabaş;

"Uzun bir kış sezonundan sonra, İlkbaharla birlikte yaza girmiş oluyoruz. Dolayısıyla özellikle Devlet Su İşleri, İl Özel İdare ve diğer yatırımcı kuruluşların çok hızlı bir şekilde çalışarak köylerde yaşayan vatandaşlarımızın taleplerini ve ihtiyaçlarını daha hızlı karşılayabilme imkanına kavuşacağız. Uzun bir kış geçirdik, ancak uzun bir kış süresi içerisinde de özellikle büyük köylerimiz ağırlıklı olmak üzere Bayburt'umuzu ve Bayburt'un köylerini tanımak adına 30'a yakın aşan köyümüzü ziyaret ederek vatandaşlarımızın, talep ve arzularını bir nebzede olsa yerinde izleyebilme imkanı buldum. Köylerimizde yaşayan insanların, şehirde yaşayan insanlarımızın imkanlarına kavuşması devlet olarak bizim öncelikle görevimizdir. Tüm köylerimizi gezemediğim için sorunlarını ve talepleri yerinde göremedim. Çalışma sezonu öncesi siz değerli muhtarlarımızı ilimize davet ederek taleplerinizin ve görüşlerinizin alınmasında da büyük fayda olduğuna inanarak bugün burada toplandık.

Gördüğüm aksaklıkları ve eksiklikler veya sizden istediğim bir takım talepleri burada sizlere ileteceğim. Köy yollarımız büyük oranda asfalt yapılmış, birinci kat asfalt olduğu için zamanla gerek ağır kış şartları ve ağır araçların geçmesi nedeniyle yollarda bakım ve onarım yapılması gerekmektedir.

Yeterli ödeneği devletten hükümetimizden temin edebilirsek bu yollarımızın ikinci kat asfaltını yapmak için gayret sarf edeceğiz. Ancak mevcut yollarımızın korunması açısından köy muhtarlarımızdan bir takım taleplerimiz var. Kış aylarında yağmur ve kar yaz aylarında ise güneşin fazla ısıtması nedeniyle yollarda bir takım aşınmalar meydana gelebiliyor.

Yaz aylarında vatandaşların arazilerinde yaptıkları çalışmalar neticesinde araziden çıkan taş ve benzeri malzemelerin yol kenarlarında bulunan şarampollere dolması nedeniyle kar ve yağmur sularının yolda tahribatlara yol açmasına ve yolun bozulmasına neden olmaktadır. Sizlerden istediğimiz bu şarampollerin kapanmasını önleyici tedbirleri almanızdır. Bu konuda bizde sizlere yardımcı olacağız. gerekirse Özel İdareden ekipler gönderip oraların açılmasında sizlere yardımcı olacağız.

Diğer bir konu gördüğüm kadarıyla, birçok köyümüzde kanalizasyon ve arıtmalar yapılmış, yapılan arıtmalar genellikle köye yakın yerlerde yapıldığı için kokuya neden olmaktadır. Bunun yanı sıra hayvanların atık suyu ve katı atıkları kanalizasyona bağlanmış, buda kısa sürede kanalizasyon çukurlarının dolmasına ve arıtmaların işlemez hale gelmesine neden olmaktadır.

Hayvanların gübrelerini kanalizasyon şebekesine bağlıyorsanız o şebekenin en az iki ayda bir temizlenmesi gerekiyor ki şebeke tıkanmasın o tedbirleri de sizin almanız gerekmektedir. İlimiz Türkiye'nin en küçük ili olması nedeniyle gelen ödeneklerimiz kısıtlı, ödeneklerimizi de en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Gelen ödeneklerle yapılan yatırımların kısa sürede elden çıkmasını önleyici tedbirleri hep birlikte almak zorundayız.

Sizlerinde takdir ettiği gibi bu hayvan atıkları her türlü kirliliği bünyesinde barındıran atıklardır. Bu yüzden atıkların köyün dışında bahçelerde kullanılması daha uygun olacaktır. Bu konuda yine sizlere yardımcı olmaya çalışacağız. Köy Bütçelerini ve alacağınız kararları düzenli bir şekilde deftere işleyerek, getirip bize tasdik ettirmeniz gerekmektedir.

Köy bütçesinin %20'sini köy okulunda okuyan öğrencilerimizin ihtiyacını karşılamak üzere aktarılması zorunluluğu vardır. Taşımalı eğitimle gelen diğer köylerin bütçelerinden yardım yapılamamaktadır.

Bizim taşımalı eğitime geçmekteki amacımız, çocukların daha iyi eğitim almasını sağlamak içindir. Yoksa her köye öğretmenler görevlendirerek, köyde okullar devam ettirilebilirdi. Ancak sizde takdir edersiniz ki dört sınıflı bir okulun bir köyde bulunması öğrencilerin iyi yetişmesi acısından bir engel teşkil etmektedir. Onun için çocukların iyi yetişmesi için her sınıfta müstakil bir öğretmenin eğitimi ağırlıklı olsun düşüncesiyle taşımalı eğitime geçilmiştir.

Taşımalı olsa bile köy bütçesinden o okula yardım etmek gerekmektedir. Bütün köylerimiz bizim köylerimizdir, bütün köylerimizin ihtiyaçları da bizim ihtiyaçlarımızdır. Biz bu şekilde algılıyoruz.

Özel İdarenin araç gereç kısmının geliştirilmesi için gayret sarf ettik. Bu araç ve gereçleri de sizin köyünüzün ihtiyaçları için kullanacağız. Meclis Başkanımız ve Encümen Üyelerimiz ile birlikte Özel idareyi daha etkin bir hale getirmenin gayreti içerisindeyiz. Bu gayretin içerisinde sizin de desteğinize ihtiyacımız var. İnşallah hep birlikte çok daha güzel çalışmalar yaparak köylerimizin yaşam standartlarını yükseltmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız."diyerek konuşmasını tamamladı.

Toplantı köy muhtarlarının köyleri ile ilgili sorun ve taleplerini iletmesiyle sona erdi. - BAYBURT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yusuf Odabaş Ali Gökay Demirözü Bayburt Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title