Vali Şahin, 'Bilge Bakış' Programına Katıldı
Malatya Valisi Vasip Şahin, Vuslat TV'de, İnanç Kara Ölmeztoprak'ın hazırlayıp canlı yayında sunduğu 'Bilge Bakış' programına katıldı.1963 yılında Bayburt'ta doğduğunu belirten Vali Şahin, çocukluğunun ilk döneminin Bayburt'ta geçtiğini, ilkokul...
Malatya Valisi Vasip Şahin, Vuslat TV'de, İnanç Kara Ölmeztoprak'ın hazırlayıp canlı yayında sunduğu 'Bilge Bakış' programına katıldı.
1963 yılında Bayburt'ta doğduğunu belirten Vali Şahin, çocukluğunun ilk döneminin Bayburt'ta geçtiğini, ilkokul 4., 5. sınıfı ve liseyi Erzincan'da okuduğunu, 1980 yılından sonra İstanbul'a göç ettiklerini, 1985 yılında İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdiğini ve kaymakam adaylığına Erzincan'da başladığını ifade etti. Bir dönem İngiltere'de dil eğitimi ve tecrübe artırma programına katıldığını belirten Vali Şahin, 1989'daki kuranın ardından tayin olup Anadolu serüvenine başladığını söyledi.
Her ayrıldığı ilin kendi için sıla, her yeni görev mekanının ise gurbet olduğunu belirten Vali Şahin, taşrayı bu derece çok gezmekten kaynaklanan bir duygu yoğunluğu ile sıla ve gurbetin birbirine karışabildiğini vurguladı.
Pütürge Kaymakamlığı'nın kendisinin ikinci görev yeri olduğunu bildiren Vali Şahin, Kastamonu-Küre Kaymakamlığı'nın ardından Pütürge'ye gittiğini, kaymakamlığı icra ettiği bir mekan olarak hatırladığı Pütürge'de, mahrumiyetin farklı şartlarını da yaşadığını açıkladı.
Pütürge Kaymakamlığı yıllarında Malatya'nın 250 binler civarında bir nüfusa sahip olduğunu, Malatya'da yıldızlı otel olmalı mı tartışmalarının yaşandığını, organize sanayinin bir bölgeden ibaret olduğunu, yol talepleri noktasındaki yoğunluğu hatırladığını kaydeden Vali Şahin; nüfus, oteller, turizm, kongre sarayları, konferans salonları, tiyatro salonları, gelişen İnönü Üniversitesi, sportif, kültürel faaliyetler ile şu an epey bir değişim kaydedildiğini beyan etti.
Malatya'da valilik görevinde 5. ayı bitirip 6. ayın içerisinde olduğunu aktaran Vali Vasip Şahin, kayısı noktasında stratejik bir konumda olunduğunu belirterek, bu ürünün ticari değere dönüştürülmesi aşamalarında yaşanan zorluklara ve bu noktada yapılan çalışmalar değindi. Dış satım açısından sorunlar üzerinde durulacağını açıklayan Şahin, "Tüm bunlarla birlikte Malatya sadece kayısı ile anılan bir il olmayacaktır" dedi.
Sanayileşme vizyonu ve sorunları ile üretime doğru ciddi adımların atıldığını söyleyen Vali Şahin, "Büyük bir cazibe merkezi olacak ilin müteşebbis gücü de son derece önemli ve güçlü" ifadelerini kullandı.
Malatya'nın bir kültür ve turizm şehri olması noktasında çok büyük bir zenginliğe sahip olduğunu ifade eden Vali Şahin, "Selçuklular'ın ve öncesi grupların kurumsal olarak yerleşmeye başladığı mekanlardan birisi Malatya'dır" derken; Aslantepe Höyüğü, Battalgazi, Arapgir ve Darende'de de yer alan kültürel zenginliklerin altını çizdi. Malatya'nın tek bir sektörde değil, çok boyutlu bir şekilde topyekun bir kalkınma ile bu açıdan farkındalık meydana getirdiğini söyleyen Şahin, yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerine de değindi.
Vali Şahin, Malatya'da her geçen gün artan araç sayısı, insan sayısı ile birlikte bir takım düzenlemelerin trafik ve park noktalarında yapılmaya başlandığını da bildirdi. Çevre yolu, şehir içi yollar ve alternatif varyantlar noktasında açıklamalarda bulunan Vali Şahin, şehirler arası trafiğin başka bir artere alınması gerektiğini ve bu konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Kuzey Çevre Yolu çalışmasında belirli bir noktaya gelindiğini açıklayan Vali Şahin, toplulaştırma çalışmalarının hızlandırıldığını ve bu yıl karayolunun çalışabileceği kısmı kendilerine Mayıs'ta teslim edebileceklerini belirtirken, "Kuzey Çevre Yolu'nun hızla hayata geçirilmesi gerekir" diye konuştu.
Malatya Belediyesi'nin yan yollarda çalışmalarının olduğunu bildiren Vali Şahin, ortak akıl konusunda yönetime çok önem verdiğini, hizmet maksatlı yetkilerin paylaşıldığını ve istişarenin kadim kültürümüzün bir öğesi olduğunu belirtti.
Sivil toplum kuruluşları ile belirli periyotlarda toplantılar yapıldığını, yine en son yapılanlardan birinin Malatya Film Festivali ile ilgili olduğunu açıklayan Vali Şahin, Malatya Film Festivali'nin devam edip etmeyeceğine Malatyalılar karar verecek dediğini ve istişare toplantılarının ardından devam edilmeli sonucunun çıktığını ve devam edileceğini bildirdi.
Hekimhan ilçesi Hasançelebi'deki demir madenlerinin işletilmesi konusunda açıklamalarda bulunan Vali Şahin, Er Demir'in orada faaliyetlerine başladığını, başka firmaların da olduğunu ve Hekimhan Hasançelebi civarındaki zengin maden yatakları ile birlikte Hekimhan'ın yeni Divriği olacağını söyledi.
Malatya gündeminde ilk sırada eğitimin gelmesi gerektiğini vurgulayan Vali Şahin, kastının ölçülebilir başarı olmadığını beyan ederek, "Bu da işin önemli bir parçası ancak asıl amaç olgun insan, toprağına, kültürüne, bayrağına, değerlerine saygılı insan yetiştirmektir" dedi.
Başarıya Doğru Projesi'nde, Halk Eğitim Kursları ile bir takım desteklerin sağlandığını ve Aile Öğretmenliği Projesi'nde de başarılı olunduğunu, veli okula gelmiyorsa biz gidelim dendiğini ifade eden Şahin, Malatya Değerler Eğitimi Projesi'nde ise çocuklara değerlerimizi öğretmemiz noktasında, edep ve irfan kültürünü aşılamayı, ekonomide büyürken, hem kültürel hem ekonomik değerlerde zenginliğin korunması gerektiğine işaret edildiğini belirtti.
Kültürel değerler konusunda, modern çağın getirdikleriyle birlikte başka bir mecraya kayılabildiğini belirten Vali Şahin, "TOKİ Sosyal Konutları ihtiyacı olan vatandaşların barınması konusunda çok güzel bir imkan sunmaktadır ancak, başka bir sıkıntıyı da doğurmuştur ki bütün gelir düzeyi alt seviyelerde olan insanlar aynı mekana yerleştirilmiştir. Mahalleyi, sokak kültürünü, geleneğini ayırmamak gerekir. Bu açıdan bakıldığında mutlaka belirli bir takım sosyal politikalar geliştirilmeli" ifadelerini kullandı.
"Malatya hem sosyal yapısı hem de nüfusu ile büyükşehir olmaya hazırdı" diyen Vali Şahin, "Yasal prosedür ile birlikte büyükşehir oldu ve önümüzdeki seçimler sonucu bütün kurumları ile kurumsallaşması neticesi, büyükşehiri başlatmış olacak" diye kaydetti.
Valilik olarak üzerlerine düşen görevleri yapmaya başladıklarını belirten Şahin, bu noktada sorun yaşanacağına inanmadığını, şehrin gelişme yönünde devam edeceğini bildirdi.
"MALATYA'YA BİR ÜNİVERSİTE YETMİYOR"
"Malatya'ya bir üniversite yetmiyor" diyen Vali Şahin, "İkinci ve üçüncü üniversite, uzun olmayan bir vadede gelecektir" dedi.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik'in de bu konuda çok ciddi çabaları olduğunu açıklayan Vali Şahin, bu alanda da yoğun gayretler içinde olunduğunu aktardı.
İnönü Üniversitesi'nin 38. yaşını tamamlayıp 39., dolayısıyla 40. yaşa doğru ilerlediğini belirten Vali Şahin, "40, kadim kültürümüzde önemli bir yaştır; kemal yaşıdır, olgunlaşmadır. Elbette üniversite 40 yaşını beklemeden birçok eserler vermiş ve hizmetlerde bulunmuştur" diyen Şahin, üniversite ile yakın bir ilişki içerisinde olduklarını, üniversitelerin rollerinin artık değiştiğini, kampüslerden çıkılıp şehre gelindiğini ve İnönü Üniversitesi'nin de şehre katkı noktasında büyük bir kararlılıkla ilerlediğini belirtti. Bu heyecan içerisinde çok daha güzel projelere imza atılacağını belirten Vali Şahin, mevcut projeleri yeterli görmediğini, karşılıklı olarak kendilerinden de talepler ve öneriler gideceğini, bu doğrultuda yoğunluğun ve birlikte yürütülen iş alanlarının artacağını bildirdi. Turgut Özal Tıp Merkezi'nin çalışmaları ile çok büyük bir hizmet verdiğini kaydeden Vali Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: "Tek başıma çok şey yapacağım iddiasında değilim ancak, Malatyalılarla beraber çok şey yapacağız. Malatya çok kıymetli, ülkemiz çok değerli, bunların kadrini, değerini bilelim. Bu emaneti en güzel şekilde taşıyıp devredelim." - MALATYA