Vali ve Belediye Başkanı Çocuklar Gibi Eğlendi
Muğla Metinbilim Enstitüsü tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ‘Otantik Çocuk Oyunları Şenliği’ başladı.
Muğla Metinbilim Enstitüsü tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen 'Otantik Çocuk Oyunları Şenliği' başladı. Şenliğe Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer başta olmak üzere Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Ali Akkuzu, Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Çınar ve diğer konuklar çember çevirme ve ip atlama oyunlarına katıldılar. Yerkesikli 4 yaşındaki Nehir Yelgeç isimli kız da yaptığı bez bebeği Vali Güvençer'e hediye etti. Yerkesik İlkokulu bahçesindeki şenliklere katılan öğrenci ve yetişkinler Yakar Top, Beş Taş, İp Atlama, Topaç Çevirme, Çelik-Çomak, Yağ Satarım Bal Satarım, Aç kapıyı Bezirganbaşı, Mendil Kapmaca, Dokuz taş, Bilye gibi oyunların oynadı.
Şenliğin açılışında konuşan Metin Bilim Enstitüsü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümral Deveci, 3 yıldır yaptıkları şenliklerde amaçlarının unutulmaya yüz tutmuş oyun ve oyuncakları günümüzde de hatırlatmak ve yaşatmak olduğunu söyledi. Deveci, "Çocukların kendi varlıklarını göstermeleri ve ispatlamalarına fırsat ve imkan tanıma amacına yönelik bu şenlik, sadece otantik kültür değerlerinin canlandırılmasını amaçlamamakta, tüketim toplumu zihniyetinin çocuk sömürüsüne karşı çıkmayı da amaçlamaktadır. Yerelden ulusala ve ulusaldan uluslararasına seyretmesini hedeflediğimiz bu şenliğin, Muğla'ya turizm alanında yeni bir değer katması, deniz turizmi yanında bir kültür turizmi alanı olarak yöre turizmine zenginlik katması amaçlanmaktadır" dedi.
Oyunlar dışında, düdük, kaval, tüfek, hüppük, çamurdan oyuncaklar gibi el yapımı basit oyuncaklar da sergilendi.
Vali Güvençer, şenlikle ilgili olarak yaptığı açıklamada"Çocukluk çağının izlerini, onu çok çok daha canlı yaşamaya, çocukluk çağının gereklerini gündelik hayata yansıtmaya ve büyüklere de zaman zaman bu gerçekleri hatırlatmaya ihtiyacımız var. Geçmişte oynanan oyunlar, Türk gelenek ve göreneklerinin gelecek nesillere aktarılması çok önemli. Bu organizasyon geleceğimiz olan çocuklarımızın babalarının, dedelerinin geçmişte oynadığı oyunlarız unutmamaları açısından önemli. Metinbilim Enstitüsü önemli bir sosyal projeyi 4 yıldır sürdürüyor. Çocuklarımızın çağın gereği olan bilgisayar teknolojisinden biraz olsun uzaklaşması açısından otantik oyunları da öğrenerek bu bağımlılıktan kurtulması adına bu organizasyonu gerçekleştiren, düşünen ve uygulayanları kutluyorum. Çember çevirmek dışında buradaki tüm oyunları çocukluk çağımda oynadım. Çemberin de nasıl çevrildiğini uzaktan izledim ama çocukluğumuzda elimizle bir şeyler çevirdiğimizi hatırlıyorum" diye konuştu. - MUĞLA