Haberler

Van'da Uluslararası Kent ve Engelliler Çalıştayı

Abone Ol

Van’da dün başlayan “Uluslararası Kent ve Engelliler Çalıştayı” bugün de protokol konuşmalarıyla devam etti.

Van'da dün başlayan "Uluslararası Kent ve Engelliler Çalıştayı" bugün de protokol konuşmalarıyla devam etti.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nce (YYÜ) düzenlenen "Uluslararası Kent ve Engelliler Çalıştayı", Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda (Van TSO) yurt içi ve dışından gelen akademisyenlerin katılımıyla bugün de devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan çalıştayda konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, bir şehirde sadece üniversitenin bazı konulara sahip çıkmasını, o şehrin yetersizliği olarak görmek gerektiğini belirtti. Geleneklerimizde şehrin içerisinde seçilmiş daima bir erdemliler topluluğu olduğunu dile getiren Vali Doğan, "Bu efendimizin hayatında da vardır. Efendimiz henüz peygamberliği gelmeden evvel erdemliler topluluğunun üyesiydi ve peygamberlik döneminde de üyeliği devam etti. İşte geleneğimizdeki bu erdemlilik ruhunu gönüllülük ruhuyla birleştirerek yeni bir biçimde yorumlanmasına ihtiyaç var. Gönüllülük başlı başına önemli bir müessesedir. Ama gönüllülük hedefinin ne olduğunu ve doğru bir hedefe yönlendirilmesini sağlayacak olan da erdemlilerdir. Erdemlilik ve gönüllülük bir araya geldiği takdirde gerçek anlamda bir sorunu çözüp, müessese olarak kullanabilecek duruma gelinecektir. Bu anlamda şehirde var olan problemlere karşı kendisinde duyarlılık hissi olan kamu veya özel sektörde çalışan bütün arkadaşlarımızın, hiçbir ön yargıya yer bırakmazsızın çalışmaları gerekiyor" dedi.

Vali Doğan, engellilerin hayatın içinde yer alan bireyler olduğunu dile getirerek, engellilerin hayatın her alanında pek çok temel ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyaçlarının bir makro vizyonla değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Vali Doğan, "Geldiğimiz noktayı çok büyük bir başarı olarak görmemiz lazım. Her gün daha olumlu neticeler alan bir yaklaşımımız var. Ancak hala önümüzde birikmiş pek çok sorunumuz var. Türkiye'deki temel değişimlerden bir tanesi, engellilerin çalışma hayatına erişimi ile ilgili oldu. Daha önce biz kadroda belli bir engelli kadro uygulaması yapıyorduk. Ama farklı engel gruplarının adil bir biçimde yarıştığı bir sınavdan söz etmek mümkün değildi. Burada sadece ortopedik engelliler öne çıktı. Devletimiz bunu tamamen değiştirdi ve farklı engel gruplarının farklı kadro uygulamasını getirmiş oldu" diye konuştu.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da, yurt içi ve dışından gelen akademisyenler sayesinde başta üniversite olmak üzere kentin engellilerle ilgili eksik kalan yönlerini öğrendiklerini söyleyerek, üniversitede yapılacak çevre düzenlemesiyle bütün bina ve yolların engelli dostu yerler olacağını dile getirdi. Türkiye'deki engellilerin yaşadığı sorunların çözümüyle ilgili önerisini YÖK'de katıldığı bir toplantıda dile getirdiğini ifade eden Battal, "Kurumlarımızın en büyük sorunu, engellilere ait bir düşünce olmadığı için bütçe ayrılmıyor. Kanun maddesiyle, her kuruma mevcut bütçesinin her yıl yüzde 5 veya 3'ünü engelliler için kullanması şartı konulur ve kullanmadığı takdirde bütçenin tenkis olması ve bütçeyi farklı bir noktaya aktarma yasağı getirilirse temin ederim ki Türkiye'deki bütün engellilerin sorunu 3-5 yıl içerisinde çözülür. Bir de üniversitelerin her sınıfında mutlaka engelli kontenjanı olması yönünde önerim oldu. Çünkü hukukçu, doktor, mühendis, mimar, inşaat öğrencileri, engelli bir arkadaşıyla okusun ki mezun olduktan sonra sahip olduğu yetkileri kullanırken o arkadaşı hep gündeminde olsun" şeklinde konuştu.

Rektör Battal, çalıştaya destek sunan Vali Doğan, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban ve akademisyenlere plaket verdi.

Soru-cevap bölümüyle son bulan çalıştaya Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe de katıldı. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Peyami Battal Nezih Doğan Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title