Van Depreminin İkinci Yılında İmo'dan Açıklama
Van depreminin ikinci yıl dönümüne ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi'nde basın açıklaması düzenlendi.
Van depreminin ikinci yıl dönümüne ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi'nde basın açıklaması düzenlendi.
Basın toplantısına, İMO Genel Merkez Yöneticisi Tansel Önal, İMO Diyarbakır Şube Başkanı Turan Kapan, Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Mustafa Doğu, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Jihat Şengal, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüseyin Kırşan ile TMMOB bileşeni odaların yöneticileri katıldı. İMO Diyarbakır Şube Başkanı Turan Kapan, Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım'da gerçekleşen depremlerde 644 kişiyi kaybettiklerini hatırlatarak, TMMOB olarak, dayanışma duygularını paylaşmak için depremin ilk gününden bugüne kadar halkın yanında yer aldıklarını vurguladı. Kapan, TMMOB'nin, ilk depremin ardından Van Valiliği'ne başvurarak, ön hasar tespit çalışmalarının hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için mühendis ve mimarların gönüllü olarak görev alabileceğini ilettiğini, ancak olumlu yanıt alamadıklarını belirtti. En yetkili ağızların hiçbir bilimsel veriye dayanmaksızın oturulabilir ilan ettiği yapıların 9 Kasım'daki ikinci depremde yıkıldığını ve yeni can kayıplarının yaşandığını ifade eden Kapan, "Bilinmelidir ki, afet gibi insanlığı bir araya getiren siyaset üstü bir durumda dahi iktidar, TMMOB ve bağlı Odaların birikimlerini elinin tersiyle itti. Bilim insanlarının, Van Gölü'nün kuzeydoğusundaki Çaldıran Fayı 1976'da 7.3 büyüklüğünde bir deprem üreterek kırılmasının ardından geçen 35 yıllık sürenin önemli bir enerji birikimine neden olduğu ve fay hattında her an yeni bir kırılmanın gerçekleşebileceği noktasındaki uyarılarına kulak asmadı. Van ne 2001 yılında 19 pilot ilde uygulanmaya başlanan yapı denetim sistemine dahil edildi, ne de yapı denetim sistemi kamu binalarını kapsayacak şekilde genişletilebildi. Ne proje ve uygulama denetlenebildi ne de yapı malzemelerinin 1998 deprem yönetmeliğindeki standartlara uygun olup olmadığı kontrol edilebildi. Bu nedenle, Van ve Erciş depremi sonrasında birçok olumsuzluklar yaşanmıştır, tüm özel hastaneler, devlet hastaneleri ve fakülte hastanesi büyük oranda hasar gördüklerinden dolayı hasta kabul edememişlerdir, bir kısmı bahçesinde hizmet vermek zorunda kalmıştır. Devlet okulları, özel okullar, kamu binaları ve oteller ağır ve orta hasardan dolayı, uzun süre işlevsiz duruma gelmişlerdir. Halbuki depremlerde öncelikle hastaneler, okullar, camiler, fabrikalar ve bazı kamu binalarının hasar görmemiş olması gerekirken Van ve Erciş depreminde ilk olarak bu binalar depremden zarar görmüştür" dedi.
"KONTEYNIRDA 55 GÜNDÜR ELEKTRİKSİZ YAŞIYORLAR"
55 gündür elektrikleri kesilerek karanlığa mahkum edilen Van Anadolu konteynır kentte kalan yoksul depremzedelerin sorunlar yaşadığını öne süren Kapan, "55 gündür elektrikleri kesilerek karanlığa mahkum edilen, Van Anadolu konteynır kentte kalan yoksul depremzedeler, yağan yağmurlardan dolayı, ocak dahi yakamıyorlar. Karanlığın çökmesiyle, konteynır tabutluklara sığınan anneler, çocuklarını battaniyelerle soğuktan korumaya çalışıyorlar. Çocuklar, bir ellerinde ekmek parçası diğer ellerinde üç beş zeytinle analarının koynunda uyuya kalıyorlar. Nerede çözüldü bu kentin sorunları. Van depremi üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, kentteki eğitim olayı vaat ettikleri sürede verilememiştir. Okulların büyük bir kısmı halen eğitim verecek düzeyde değillerdir, bazı okullar da güçlendirme çalışmaları halen devam etmektedir. TOKİ evleri konumları ve yapılış durumları ile birlikte kentin sosyo ekonomik yapısına uygun olmadığından, hak sahiplerinin birçoğu bu evlerini ya başka birine satmışlar ya da kiraya vermişlerdir" diye konuştu. - DİYARBAKIR