Haberler

Van Osb Hızla Gelişiyor

Abone Ol

Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Çok, ilk fabrikayı açtıklarında su ve elektriğin olmadığını belirterek, “Şimdi ise doğalgazımız var. Depremden bu yana Van’ın elektriğini veriyoruz ve 130 fabrikamız var” dedi.

Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Çok, ilk fabrikayı açtıklarında su ve elektriğin olmadığını belirterek, "Şimdi ise doğalgazımız var. Depremden bu yana Van'ın elektriğini veriyoruz ve 130 fabrikamız var" dedi.

Van'daki gazeteciler, bir otelde OSB Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Çok ile bir araya gelerek sohbet ettiler. Sohbette konuşan Çok, Van OSB'deki yatırımcıları bir aile olarak kabul ettiklerini belirterek, "Sanayi artık bizim evimiz, bahçemiz, piknik yerimiz, çalışma yerimiz olmuş. Sanayi artık bizim hayatımız. Aile yerimiz olmuş olan bir ortamda komşularımızla neden rakip olalım dedim ve şayet uzlaşma ile bir ses ve güç olursak başkanlığı kabul edebileceğimi söyledim. Aday olmak isteyen arkadaşlarımız vardı, ancak aday olmayarak birlik ve beraberliğimize destek verdiler. 5 asil ve 2 yedek olmak üzere 7 kişiden oluşan yönetim kurulumuz var. 26 sanayicimizin de yer aldığı istişare heyeti oluşturduk. Belirli dönemlerde istişare heyetlerimizi toplantıya çağırıyoruz, değerlendirme yapıyoruz. Belki fark etmediğimiz hatalarımız veya gözümüzden kaçan şeyler olabilir. Böylece sanayicilerimizin fikirlerinden faydalanarak gerek sanayicilerimiz için, gerek OSB için en iyiyi ve en güzeli doğru şekilde yapmaya çalışarak görevimizi sürdürüyoruz" dedi.

"BÖLGEDE ÖRNEK BİR OSB OLMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Bölgenin yatırım ve üretimi için Van OSB'nin öncülük ettiğini söyleyen Çok, "Görev süremiz 2 yıllıktır ve bizi OSB'de faaliyet gösteren sanayici arkadaşlarımız seçiyor. OSB'de yer aldığımızdan bugüne kadar hep yönetiminde bulunan bir yatırımcı olarak bu kez de yönetim kurulu başkanı olarak görevi üstlendim. Şu anda OSB çok iyi bir performans göstererek yoluna devam ediyor. Bölgede gerek yatırım, gerek üretim, gerekse de istihdam açısından örnek olacağız. Van OSB müteşebbis heyeti ile yönetilmeye devam ediyor. Van OSB'nin mülkiyetinin yüzde 94'ü OSB'nin, yüzde 2'si valiliğin, yüzde 2'si Van Büyükşehir Belediyesi'nin ve yüzde 2'si de Van Ticaret ve Sanayi Odası'nındır. Müteşebbis heyet başkanımız da ilimize atanan valilerimizdir. 15 kişi olan yönetimde, OSB 7 kişi ile Van Valiliği 2, Van Büyükşehir Belediyesi 3 ve Van Ticaret ve Sanayi Odası da 3 kişi ile temsil ediliyor" diye konuştu.

"VAN OSB 1 FABRİKADAN 130 FABRİKAYA ULAŞTI"

Van OSB'nin; suyun, elektriğin ve yolun olmadığı zamanlarda temeli atılan bir fabrika ile başladığını ve çok sıkıntılı süreçlerden geçerek bugünlere geldiğini belirten Başkan Çok, "1998 yılında 71 hektarlık bir alanda 1 fabrika ile kurulan Van OSB, toplam 4 etapta 230 hektara ulaşmış, 142 parselde 130 fabrikası bulunan karma bir organize sanayi bölgesidir. Kuruluştan bugüne kadar OSB'nin aktif faaliyet gösterebilmesi için müracaat eden her sektörden yatırımı kabul ettik. İlk fabrikayı açtığımızda su yoktu, elektrik yoktu. Fabrikamızın arkasına jeneratör koymuştuk. Ancak depremle birlikte elektrik sistemi çöken Van'ın elektriğini OSB'nin hattından biz veriyoruz. Şu ana kadar bir bedel dahi almadık, ancak özelleştiği için artık hattımızı kiraya vereceğiz" ifadelerini kullandı.

"ÇÖZÜM SÜRECİ VE TEŞVİKLER VAN OSB'YE İLGİYİ ARTTIRDI"

Çözüm süreci ile eş zamanlı olarak hayata geçirilen teşviklerin yatırımcının Van OSB'ye ilgisini arttırdığını söyleyen Çok, "OSB alanının genişletilmesi için 290 hektarlık bir alan ile ilgili müracaatımız oldu ve aldık. Toplamda 514 hektarlık bir alana ulaşmış olacak. Daha önce Türkiye'nin birçok yerine yatırımcı getirmek için gittiğimizde kimse sıcak bakmazdı. Bir yerde huzur, emniyet ve güven olmazsa siz oraya yatırımcı getiremezsiniz. Bize de cesaretli ve ekonomisi güçlü sanayici lazım. Çözüm süreci ile başlayan huzur ortamını, verilen teşvikler de ekonomik olarak destekliyor. 1,5 yıldan bu yana durum değişti, şu anda 197 firma Van OSB'ye yatırım yapmak üzere yer tahsisi için müracaat etmiş ve sırada bekliyor" dedi.

"VAN OSB'DE GÜNEŞ ENERJİSİ PANELİ ÜRETİLECEK"

Enerji yatırımı yapmak üzere yabancı yatırımcıların ilgisine dikkat çeken Çok, "230 hektar alanın içinde yer alan 60 hektarlık alanda da 24 parselimiz var. Bir tanesini Alman firmasına tahsis ettik. Güneş enerjisi paneli üretmek üzere kurulacak olan fabrika, 314 milyon liralık teşvik belgesini aldı. Yaklaşık 1000 kişiye yakın istihdam sağlayacak. Yine bir başka Alman firması ile güneş enerjisiyle şarj olabilecek akü sistemi üretmesi için görüşmelerimiz sürüyor. Ayrıca güneş enerjisi ile ilgili 62 milyon euroluk bir yatırım yapmak üzere inceleme yapmak için bir İtalyan firması da geldi. Yatırım amaçlı gelen firmalara Van'ın coğrafi konumu itibariyle, tarihi ve kültürü itibariyle bir tanıtım yapıyoruz. Bu sunumların içinde kış mevsiminde benzinli aracımın donduğu Memedik Vadisi ile ilgili özel bir sunum da yaptık. İtalyan firması yetkilisi rüzgar panelleri kurarak elektrik enerjisi üretmek için gerekli araştırma yapmak için meteoroloji yetkilileri ile görüştü ve kısa süre içerisinde tekrar geleceklerini söyledi" şeklinde konuştu.

"2 YIL SONRA 350-400 FABRİKASI OLAN BİR OSB OLACAĞIZ"

OSB'ye yeni kazanılan yerin sektörlere göre ayrıştırılmış kısımlardan oluşacağını ifade eden Çok, "Elimizde yatırım yapmak için müracaat etmiş 197 sanayiciye yetecek yerimiz var. Ancak seçici davranacağız. Son bir yıl içinde aldığımız 60 hektar ile yeni aldığımız 250 hektar olmak üzere toplam 350 hektarlık alanı renklere ve bölümlere ayıracağız. Gıdacılar bir yerde, elektronikçiler bir yerde olacak şekilde ayıracağız. Bir başka ifade ile etap etap ayrılmış ihtisas alanlarına göre yatırımcıya yer tahsisi yapacağız. Sektörlere göre sanayi tasnifi için altyapı çalışmamız sonuçlanmak üzere. Yeni kazandığımız 290 hektarlık alanda yapılacak olan yatırımlarla inşallah 2 yıl sonra 350-400 fabrikalık büyük bir organize sanayi bölgesi olacağız" dedi.

"VAN OSB'DE YÜZDE 80'E VARAN 6. BÖLGE DESTEĞİ"

6. Bölge kapsamında verilen teşviklerin yanında başka destekler de olduğuna dikkat çeken Çok, "Örneğin 1 milyon dolarlık yatırım yapmak isteyen bir sanayiciye arsayı bedelsiz tahsis ediyoruz. İşçi sigortaları, vergiler, DAKA ve tarım hibeleri, üniversitenin Tekno-Kent kapsamında büyük destekleri var. Yatırımcının her kurumdan aynı anda yararlanabildiği destek oranı yaklaşık olarak yüzde 80'e ulaşıyor" ifadelerini kullandı.

İHTİSAS GÜMRÜĞÜNÜN ÖNEMİ

İhtisas gümrüğünün OSB'nin ve Van'ın gelişmesine önemli katkı sunacağına değinen Çok, "Sanayicimiz iyi bir noktada, ancak ithal ettiği hammaddesini fabrikasına getirebilmesi için en yakın ihtisas gümrüğü Gaziantep'te ve oradan giriş yapılıyor. Fabrikaya gelip üretim yapılıyor, sonra yeniden pazara sunacağız. Hem büyük düşünüp OSB'yi geliştireceğiz hem de ihtisas gümrüğü için Gaziantep, Mersin veya Trabzon'a gideceğiz. Böyle bir şey olmaz. İhtisas gümrüğü ile birlikte sanayici ve ithalatçının önü açılmış ve bağlı 10 ile verilecek hizmet ile de Van ekonomisi ayrı bir hareketlilik kazanacak" dedi.

"VAN ÜRETİM VE İHRACAT ÜSSÜ OLACAK"

Komşu ülkelerdeki pazar potansiyelini iyi değerlendirmemiz gerektiğini söyleyen Çok, "Sınır ticareti ve turizm açısından sınır komşularımızı iyi değerlendirmeliyiz. İran'a yaklaşık 400 kilometre sınırımız var. Kapıköy Sınır Kapısı'na Van 100 kilometre mesafede ve yolumuz duble yol. Biz Van olarak Türkiye'nin Irak, İran, Azerbaycan, Gürcistan ve Türki cumhuriyetlerine açılan kapısı konumunda çok önemli bir yerdeyiz. En büyük avantajımız ise demir yollarının olması. Saydığım ülkelerde nüfus, para, petrol var, ancak üretici az olduğu için bizdeki üretim çeşitliliği onlarda yok. Biz yerli ve yabancı yatırımcıyı bölgemizde ve komşularımızda olmayan sektörler bazında yatırım yapmalarını sağlayıp bu ülkelere hitap edebilirsek, üretim ve ihracat üssü olabiliriz" dedi.

"VAN, BÖLGENİN LOJİSTİK MERKEZİ OLACAK"

Van OSB'nin enerji, karayolu ve demiryolu taşımacılığında önemli bir avantajı olduğunu belirten Çok, "En önemlisi doğalgaz ve lojistik avantajı olan bir şehirde yaşıyoruz. Burada bir lojistik kent kurulması lazım, çünkü Van serhat şehridir. Her taraftan buraya yük gelir. Örneğin İstanbul'dan buraya 5 bin liraya yük getiren nakliyeci, dönüşte bulabileceği yükü boş gitmemek için 2-3 liraya da götürebilir. Doğalgaz avantajına düşük nakliyat maliyeti de bir avantaj olarak ekleniyor. Ayrıca Devlet Demir Yolu'nun oluşu çok önemli. Van İskelesi'nden OSB'ye bir demir yolu hattı yapılması için yaptığımız müracaatta önemli yol kat edildi" diye konuştu.

OSB'YE İŞ GARANTİLİ MESLEK LİSESİ

Sanayi için yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacını gidermek için kalıcı çözüm ürettiklerini anlatan Çok, "Biz çalışarak deneyip yanılarak önce tüccarlık yaptık, ardından yatırım yaparak sanayici olduk. Ancak eğitimsiz bir şey olmaz. Bir yandan kalifiye eleman sıkıntısı çeken sanayicimiz, diğer yanda ise işsiz gençlerimiz var. OSB'nin ortaklığında kurulacak olan meslek lisesinde sanayicimizin ihtiyaç duyduğu nitelikte ve meslekte kalifiye eleman yetiştirilecek. Önce ihtiyaç duyulan meslekler belirlenecek ve yeterli sayıya ulaştığında ona özel sınıf açılacak. Başlangıçta birkaç sınıf olabilir, ancak ileride her alanda meslek elemanı yetiştirecek okula dönüşecek. Bu birçok OSB'de bulunmayan bir uygulama. Bizim için külfetli bir iş olan meslek lisesi açma projesi hem sanayicimize hem de işsiz gençlerimize yararlı bir hizmet olacak" dedi.

"VAN'DA 36 BİN KAYITLI İŞSİZ VAR"

İşsizliğin bölgenin önemli problemleri arasında ilk sıralarda olduğunu ifade eden Çok, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"OSB dönemsel olarak 2000 ile 3000 kişi arasında istihdam sağlıyor. Van OSB'de faaliyet gösteren fabrikalar ihtiyaç duydukları elemanları İş-Kur aracılığı ile işe alıyor. İş-Kur gerek eleman arayanlara, gerekse iş arayanlara büyük bir titizlikle destek olmaya çalışıyor. İş-Kur Müdürü'nden aldığım bilgiye göre 36 bin kayıtlı işsiz iş bekliyor. Tabi İş-Kur'a kayıt yaptırmayan işsizleri de hesaba katarsak 50-60 bin kişi Van'da işsiz demektir. Van'ın göç almasının da işsizlik üzerinde olumsuz etkisi bulunuyor. Gençlerimizin iş AŞ sahibi olması, geleceğe umutla bakması gerekiyor. İşsizliği önce Allah sonra da sanayi yatırımları azaltabilir."

"290 HEKTARLIK ALANI VAN VALİSİ AYDIN NEZİH DOĞAN KAZANDIRDI"

Van OSB'ye 17 yılda ulaştığı alan büyüklüğünden daha büyük bir alanı göreve geldikten sonra Van Valisi Aydın Nezih Doğan'ın kazandırdığını söyleyen Çok, "Van OSB olarak 17 yıllık geçmişimizde ulaştığımız alan büyüklüğü 230 hektar, şimdi aldığımız yer ise 290 hektar. Hem daha büyük hem de sektörel ve yerleşim olarak daha düzenli yeni bir organize sanayi bölgesi olacak. Burada Sayın Valimiz Aydın Nezih Doğan Bey'e teşekkür ediyorum. Çünkü göreve başladığı andan itibaren 'büyük düşünmeniz' lazım diyerek ufkumuzu genişletmeye çalıştı ve müracaat edip aşamadığımız 290 hektarlık alanı da bize o kazandırdı. Sanayi şehrinden gelmesi, sanayiyi iyi bilmesi nedeniyle Vanlı ve sanayici çok şanslıdır" dedi.

"VAN OSB 2 YILLIK VERGİ TERKİNİ İSTİYOR"

OSB'de faaliyet gösteren sanayicilerin Van depremlerinden olumsuz etkilendiğini söyleyen Çok, "OSB'deki sanayicilerimizden vergi rekortmenleri çıkmaya başladı. Bundan böyle tüm vergi rekortmenlerinin TSE, İSO belgesi olan sanayicilerimiz arasından çıkmasını istiyorum. Altyapı çalışmalarımız ve büyüme hedeflerimiz emin adımlarla yükselerek devam ediyor. Ancak depremden olumsuz etkilenen ve şu anda OSB'de faaliyet gösteren fabrikalara bir destek istiyoruz. Devlet 2 yıllık vergi terkini yaparak tüm zorluklara rağmen faaliyetine devam eden yatırımcılara hem destek hem de güven ve cesaret vermiş olacak. Gerek maliye yetkilileri ile gerekse siyasiler ile görüştük, devlet büyüklerimizden vergi terkini konusunda adım atmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Toplantıya gazetecilerden Baki Karaca, İkram Kali, Bişar Ulutaş, Sıddık Yıldızbaş, Sinan Başak, Ayhan Yazlık ve Ziya Türk katıldı. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Organize Sanayi Bölgesi Nezih Doğan Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title