Van Yyü'de İlk Mantar Hasadı Yapıldı
Van YYÜ'de ilk mantar hasadı yapıldı Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal; "Beklenilenin üzerinde verimli bir hasat elde ettik"VAN - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü tarafından yetiştirilen istiridye mantarının ilk hasadı yapıldı.
Van YYÜ'de ilk mantar hasadı yapıldı
Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ;
"Beklenilenin üzerinde verimli bir hasat elde ettik"
VAN - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü tarafından yetiştirilen istiridye mantarının ilk hasadı yapıldı.
YYÜ Mantar Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şeyda Çavuşoğlu ve YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Yusuf Uzun'un araştırmaları sonucu yetiştirilen istiridye mantarının ilk verimli hasadı gerçekleştirildi.
Mantar hasadıyla ilgili İHA muhabirine konuşan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezinde beklenilenin üzerinde verimli bir mantar hasadı gerçekleştirdiklerini belirtti. Rektör Battal, "Üniversitemizin bünyesinde Mantar Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğümüz tarafından organizasyonu yapılan ve iki tür kültür mantarının üretimini burada gerçekleştirdik ve ilk hasadımızı da yaptık. Oldukça verimli ve bu işin olması gerektiği şekilde üretiminin yapıldığını gördük. Bu üretimi yapan Merkez Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Şeyda Çavuşoğlu ve bu işin bilimsel açıdan bütün altyapısını destekleyen, kurgulayan ve alanında da Türkiye'de oldukça iyi olan bilim adamımız Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Yusuf Uzun'a teşekkür ediyorum" dedi.
"Van YYÜ halka öncülük ediyor"
Van YYÜ'nün halka ve çitçiye öncülük ettiğini ifade eden Battal, "Van YYÜ üretimde, kültürde, bilimde ve sosyal birçok alanda Van'da öncülük ediyor. Bu çalışmada onlardan bir tanesidir. Bu işin burada çok rahat bir şekilde yapılabileceğini, her türlü desteği verebileceğimizi gördük. Bu merkezimizin ayrı bir fonksiyonu daha var. Diğer kültüre alınan mantarları da biz burada yetiştirmeye çalışacağız. Kültüre alınmayıp ve kültüre alınmasında ekonomik değeri yüksek olan mantarlarında araştırmalarını yapacağız. Bunu başardığımız zaman hem insanlara ayrı bir damak tadı, hem de ayrı bir gıda maddesi oluşturmuş olacağız" dedi.
"Beklenilenin üzerinde verimli bir hasat elde ettik"
Mantarların sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi için gerekli ortamı sağladıklarına dikkat çeken Rektör Battal, "Bu çalışmanın teknik projesini yaptık. Dünyada hangi şartlarda üretiliyorsa bütün iç mekan, ısıtma, aydınlatma ve nem oranını da dahil olmak üzere bir projesini yaptık. İnşallah şu andaki bütçe ile ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Beklediğimiz oranda hasat elde ettik. Hatta beklenilenin üzerinde bir hasat elde ettik. Bundan sonraki süreçte ne kadar fazla materyal biriktirirseniz o kadar fazla mantar alırsınız. Oldukça verimli bir mantar gelişimi temin edilmiş. Bundan sonraki süreçte kapasitemiz nispetinde mantar üretebiliriz. Bu anlamda da arkadaşlarımıza her türlü desteği vereceğiz" diye konuştu.