Yargı Mensuplarına "Disiplin ve Komisyon İşlemleri" Semineri
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erol: "Adalette 'ortalama adalet' olmaz. Yaptığımız işin yüzde 99'u isabetli ve adaletli, yüzde 1'i eğer birazcık da aceleye gelmişse, o yüzde 1'lik kesim için Türkiye'de adalet yok demektir"
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erol, "Adalette 'ortalama adalet' olmaz. Yaptığımız işin yüzde 99'u isabetli ve adaletli, yüzde 1'i eğer birazcık da aceleye gelmişse, o yüzde 1'lik kesim için Türkiye'de adalet yok demektir" dedi.
Erol, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde Teftiş Kurulu Başkanlığı, Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Personel Genel Müdürlüğü ve Eğitim Dairesi Başkanlığı işbirliğinde Atakum ilçesinde bir otelde düzenlenen "disiplin ve komisyon işlemleri" eğitim seminerine katıldı.
Burada konuşan Erol, söz konusu eğitim seminerleriyle nadiren uygulanan ve teknik konuları içeren "disiplin hukuku" konusunda eksikleri gidermek istediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Zaman zaman bakanlığımıza intikal eden disiplin evrakında çok ciddi hatalar yapıldığı, zaman aşımı sürelerine uyulmadığı, usul hataları nedeniyle cezasızlık durumunun ortaya çıktığı, ceza verilmişse de bunun idari yargı tarafından mevzuata uygun olmaması nedeniyle iptal edilmesi durumu ortaya çıkıyor. Bu da takdir edersiniz ki mahiyetimizde çalışan personelin işini düzgün yapan ile yapmayan arasındaki ayrımı ortadan kaldırıyor."
Cezasız kalan bir disiplin eyleminin, çalışan ve disipline riayet eden diğer personelin motivasyonuna zarar vereceğini vurgulayan Erol, eğitim seminerleriyle oluşabilecek bu verimsizliğin de önüne geçmek istediklerini dile getirdi.
Erol, şöyle devam etti:
"Esasen insan yönetiminin en önemli argümanı kamuda disiplindir. Elimizde sopa, ceberut bir amir olmak tabi ki hiçbirimizin arzusu değil ama disiplini de sağlamak başka bir yöntemle mümkün olmuyor. Bu nedenle arkadaşlarımız burada bu işin biraz inceliklerini, hangi konulara dikkat etmemiz gerektiğini açıklayacaklar. Böylelikle bundan sonraki işlemlerimizde cezasızlık durumu ya da zaman aşımına uğratma hatta kendimizi sorunlu duruma düşürecek bazı yanlışlıklardan kurtulmuş olacağız. Yaptığı usul hatası nedeniyle memura ceza verilmezken, zaman aşımına ya da cezasız kalmasına neden olduğu için ilgili hakim ve savcımıza bazen soruşturma açılması durumu söz konusu oluyor."
Yargıya yüzde 100 güven
Hedeflerinin yargıya güven endekslerinin yüzde 100'lük bir orana gelmesi olduğunu ifade eden Erol, şunları kaydetti:
"Adalette 'ortalama adalet' olmaz. Yaptığımız işin yüzde 99'u isabetli ve adaletli, yüzde 1'i eğer birazcık da aceleye gelmişse, o yüzde 1'lik kesim için Türkiye'de adalet yok demektir. Bunları kendi hayatlarında başlarına gelenler bilirler. Yoksa biz istediğimiz kadar 'yüzde 99 iyiyiz, başarılıyız, yüzde 1 de arada kaynamış' diye bir savunma getirsek de bir kişi için hayat çekilmez bir hale gelmiş olur. Hedefimiz yüzde 100 olmalı ama değişik nedenlerle gerçekleşmese de amacımızın bu olduğu herkes tarafından bilinirse daha az eleştiriliriz, daha az göz önünde oluruz."
Konuşmaların ardından Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fuat Pembeçiçek, katılımcı hakim ve savcılara bir sunum gerçekleştirdi.
Seminere Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, Samsun Adalet Komisyonu Başkanı Hüsamettin Otçu, Amasya Cumhuriyet Başsavcısı Ergün Tokgöz, Amasya Adalet Komisyonu Başkanı Fahrettin Kaya'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda hakim ve savcı katıldı.
Söz konusu eğitim seminerlerinin Samsun'dan sonra Van ve Erzurum'da sürdürüleceği, son olarak Ankara'da düzenlenerek tamamlanacağı öğrenildi. - Samsun