Haberler

Yargıtay'dan kredi borçlarını erken kapatanları ilgilendiren emsal karar

Güncelleme:
Abone Ol

Yargıtay'dan kredisini erken kapatan binlerce vatandaşı ilgilendiren karar geldi. Kredi kullanırken alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması dava konusu oldu. Son sözü ise Yargıtay söyledi. Alınan kararda bu ücretin alınmasının mümkün olmadığı belirtildi.

Yargıtay, kredi borçlarını erken kapatanları ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Kararda "Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir." denildi.

İSTİNAF'TA REDDEDİLİNCE TEMYİZE GİDİLDİ

İçtihat Bülteni Uygulaması'ndan edinilen bilgiye göre, Sakarya'da davacı bir özel okulun vekili, çekilip erken kapanan 3 ayrı kredi ile ilgili banka tarafından tahsil edilen ücretlere ilişkin sözleşme hükümlerinin genel işlem şartı niteliğinde olduğunu beyanla kredi sözleşmelerine bağlı olarak istihbarat ve erken kapama ücreti adı altında tahsil edilen tutarlardan fazlaya dair hakkı saklı kalmak kaydıyla, şimdilik 1.000.00 TL'lik kısmının ödeme tarihinden itibaren işleyecek ticari temerrüt faizi ile birlikte davalı bankadan alınarak davacıya verilmesine karar verilmesini talep ve dava etti.

Davalı banka vekili, davanın reddini talep etti. İlk Derece Mahkemesi, davanın kısmen kabulüne karar vererek fazlaya ilişkin talebin reddine karar verdi. İlk Derece Mahkemesinin kararına karşı süresi içinde taraf vekilleri istinaf başvurusunda bulundu. Bölge Adliye Mahkemesi, tarafların İstinaf başvurularının esastan reddine karar verdi.

Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde taraf vekilleri temyiz talebinde bulundu.

"ERKEN ÖDEME NEDENİYLE DE ALINMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi şu kararı verdi: "Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. Davacıya 18.08.2016, 25.05.2017, 12.06.2017 tarihlerinde kredi kullandırılmış bu esnada istihbarat ücreti alınmamıştır. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından 10.02.2020 tarih, 2020/4 sayılı tebliğ ile getirilen düzenleme neticesinde Bankalar tarafından tahsil edilen istihbarat ücreti uygulamasına son verilmiştir. Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. İstihbarat ücreti davacıdan alınamayacağına göre, istihbarat ücretine uygulanarak tahsil edilen BSMV ücretinin de alınmaması gerekir. Bu nedenle, istihbarat ücretine uygulanan BSMV'nin de davacıya iadesi gerekirken BSMV hariç istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yargıtay Ekonomi Güncel Yerel Yargı Hukuk Yargı Hukuk Yerel Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (4)

Özcan Özcan:

yargıtayı kimse dinlemek ve karalarını uygulamak zorunda değil.Siz anayasa mah. karalarını uygulamıyorsanız diğer mahkemeler de sizin kararlarınızı uygulamak zorunda değil.

Yanıtla4526
Hikmet Tan:

Al işte beyinden nasipsiz her yerde bunu kaile almayın..

527
akrep kral:

boş adam illaki konuşurlar

417
Veli Özdemir:

Yargıtayın kuruluşu Osmanlı zamanına dayanıyor. Ana yasa mahkemesi yargıtaydan üstün değil, darbe ana yasası bir çok konuda işleri karıştırıyor ve yargıyı olumsuz etkiliyor.

82
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title