Yaşar Değirmenci ile Surelerin Kimliği Programı Devam Ediyor
’Surelerin Kimliği’ programında ’hamd’ kavramını anlatan Yaşar Değirmenci, "İnsanlar içerisinde hamdı en makbul olanlar, bilenlerdir" dedi.
'Surelerin Kimliği' programında 'hamd' kavramını anlatan Yaşar Değirmenci, "İnsanlar içerisinde hamdı en makbul olanlar, bilenlerdir" dedi.
Eyüp Belediyesi Sertarikzade Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen 'Surelerin Kimliği' programının bu haftaki söyleşisinde Yaşar Değirmenci hamd kavramı üzerinde durarak, Allah'a nelerin ve kimlerin hamd ettiğini anlattı.
"Şuursuz varlıkların hamdı Allah'ın yasalarına uygun davranmalarıdır" diyen Değirmenci, "Allah'a en güzel hamdi yine şuurlu varlıkların zirvesi olan insan yapar. İnsanlar içerisinde hamdı en makbul olanlar ise, bilenlerdir. Zira kişi iki şeyi ne kadar iyi bilirse hamdi de o kadar iyi ifa eder. Bunlardan birincisi Allah'ın kadri, ikincisi ise Allah'ın nimetinin kadridir. Kur'an'a göre hamd kuru bir teşekkür değildir, içerisinde sevgiyi de barındıran bir övgü vardır. Yalvarış ve dua vardır. Tesbih ve yüceltme vardır. Allah'ın emrine itaat vardır. İlahi rıza ve hoşnutluk vardır. Bağışlanma dileği vardır" diye konuştu.
Hamdın üç halini örneklerle anlatan Değirmenci, birincisinin dil ile hamd, ikincisinin eylemlerle hamd, üçüncüsünün ise kalbin hamdı olduğunu belirtti.
Hamdın dört şeyin toplamı olduğunu anlatan Değirmenci, "Şükür, rıza, ceza ve kaza. Ceza, ödül de olsa, bela da olsa Allah'tan geldiği şuurunda olunduğunda kul hamd etmiş olur. Kazaya hamdi de 'Olanda hayır vardır' diyenin hamdidir. 'Mevla görelim neyler, Neylerse güzel eyler' sözü olup biten her şeyin arkasında alemlerin Rabbi'nin kudretinin görülmesidir. Cüneydi Bağdadi'ye göre şükür, Allah'ın verdiği nimetleri O'na isyanda kullanmamaktır" dedi.
Yaşar Değirmenci "Küfür ve dalaletin dışında her şeye hamd olsun" vecizesiyle konuşmasını bitirirken, gelecek haftaki programda 'Surelerin kimliğinden, Mü'min kimliğine geçiş' konusunu işleyeceğini hatırlatarak sorulara cevap verdi. - İSTANBUL