Haberler

Yatağan'da 3 Yılda 4 Bin İstihdam Yapıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Yatağan'a bağlı Turgut beldesi civarında açılması planlanan yer altı kömür ocağının 2 ay içinde ihale sürecinin tamamlanması bekleniyor.

Yatağan'a bağlı Turgut beldesi civarında açılması planlanan yer altı kömür ocağının 2 ay içinde ihale sürecinin tamamlanmasının planlandığı ve bölgedeki çalışmaların 4-5 ay içinde başlayabileceği belirtildi.

Söz konusu yer altı kömür ocağının yaklaşık 25 milyon ton civarında rezerve sahip olduğunu söyleyen GELİ Müessese Müdürü Kenan Emiralioğlu, Yeşilbağcılar Beldesi Taşkesik ve TOKİ mahallelerinin de önemli miktarda rezerve sahip olduğunu belirterek, ikinci etap yer altı kömür ocağı çalışmalarının bu bölgeleri kapsayabileceğinin sinyallerini verdi. Birkaç yıl içinde yaklaşık 4 Bin kişinin enerji ve maden sektöründe istihdam edilebileceğini belirten Emiralioğlu; "Yatağan Türkiye'nin enerji üssü olacak" dedi.

GELİ Müessese Müdürü Kenan Emiralioğlu, Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven'in kendisini ziyareti sırasında, Turgut civarında açılması planlanan yer altı kömür ocağı hakkında önemli bilgiler verdi. Yer altı kömür ocağı ihalesinin 2 ay içinde yapılabileceğini belirten Kenan Emiralioğlu; "9 Eylül Üniversitesi tarafından proje hazırlandı. Artık şirketler şartlarını bildirecek ve yaklaşık 2 ay içinde gerekli ihale yapılacak. İhalenin ardından 2 aylık bir itiraz ve hazırlık süreci olduğunu da düşünürsek bölgede ilk kazmanın 4 ay içinde vurulması düşünülüyor. İlk etapta işçilerin konaklaması ve diğer ihtiyaçları için sosyal alanlar yapılacak ve bir taraftan da yer altı galerileri yapılacak. Hazırlık sürecinde yaklaşık 200 kişinin özel sektörde istihdam edileceğini düşünürsek bu rakam tam kapasite çalışmaya başlandığında 2000 kişiye kadar çıkabilecek" dedi.

Ayrıca GELİ Müessese Müdürü Kenan Emiralioğlu'nun verdiği bilgiler sırasında, daha önce istimlak edilen Yeşilbağcılar Beldesi'ne bağlı Taşkesik ve TOKİ mahallelerindeki rezervin göz ardı edilemeyecek boyutta olduğunu belirtmesi dikkat çekti. Turgut sahasında açılması planlanan yer altı ocağının 15 yıl yetecek rezerve sahip olduğunun altını çizen Emiralioğlu; "Açılacak olan yer altı kömür ocağı rezervi yaklaşık 15 yıl yetecek. Buradaki rezervin tükenmesinin ardından ise Taşkesik'te yeni bir yer altı ocağı açılması gündeme gelebilir. Bu yönde yapılan projelerin varlığını biliyoruz. İki sahanın toplam 56 Milyon ton civarında kömür rezervine sahip olduğu biliniyor.

1 yılda 1 milyon 700 ile 2 milyon ton arasında kömür çıkartılacağını düşünürsek 30 yıl yetecek kömür rezervine sahip olduğumuzu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Kenan Emiralioğlu yaptığı açıklamalar sırasında bölgeye yapılması planlanan ikinci termik santrale de değindi. Termik santral için sürecin tamamlanmak üzere olduğuna vurgu yapan Emiralioğlu; "Bilindiği üzere özel bir şirket tarafından bölgeye yapılması planlanan ikinci termik santral gündemde. Eğer bu proje gerçekleşirse yaklaşık 2000 kişi de burada istihdam edilecektir. Bu da toplamda 4 bin kişinin enerji ve maden sektöründe istihdam edileceği sonucunu doğurur. Üstelik bu uzun bir süreç de değil. Birkaç yıl içinde Yatağan ve çevresinde işsiz insan kalmamasından bahsediyoruz" şeklinde konuştu ve Salihpaşalar'da yapılması planlanan kamulaştırmalara da değinerek; "Salihpaşalar'da yapılması planlanan kamulaştırma öngördüğümüze göre bize 78 Milyon TL'ye mal olacak. Ancak buna öngöremediğimiz maliyetlerin de ekleneceğini düşünürsek toplam maliyeti 100 milyon TL olarak düşünebiliriz" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yeşilbağcılar Türkiye Yatağan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title