Haberler

Yeni Bir Yeme Bozukluğu: Drankoneksiya

Abone Ol

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, tıp literatüründe yerini daha almamış olan drankoneksiya hastalığının Türkiye’de de kendini göstermeye başladığını belirtti.

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, tıp literatüründe yerini daha almamış olan drankoneksiya hastalığının Türkiye'de de kendini göstermeye başladığını belirtti.

Tutar, şu bilgilere yer verdi:

"Dünya'da ve yeni yeni Türkiye'de de kendini göstermeye başlayan bir akım drankoneksiya. Kısaca yemek yememe hastalığı olarak tanımlanan anoreksiya ile alkol tüketiminin bir arada seyrettiği bu yeme bozukluğu, genelde üniversiteli genç kızlar arasında daha yaygın. Drankoneksikler; sosyal yaşamdan kopmamak ve düzenlenen partilerde yerlerini alabilmek için; gün boyunca neredeyse hiç yiyecek tüketmiyor, aşırı egzersiz yapıyor ve günlük kalori ihtiyaçlarını alkollü içeceklerden sağlıyor. Yine alkollü içecek tüketimi sonrasında zorla kusmakta sık gözlenen bir eğilim. Drankoneksik olmanın uzun dönemde sağlığa birçok olumsuz etkisi olabilir. Bunların başında aşırı alkol tüketimine bağlı, trigliserit adı verilen kan yağlarının yükselmesi, karaciğer yağlanması geliyor. Bunun dışında sürekli kusma yüzünden yutakta problemler, reflü, gastrit gibi mide sorunlarının ortaya çıkması da muhtemel. Aşırı alkol tüketen kişilerde görülen vitamin ve mineral yetersizlikleri de zaman içerisinde baş gösterdiğinde birçok hastalığın ortaya çıkması kaçınılmaz. Günlük kalori ve demir minerali alımının düşmesine bağlı olarak adet düzensizlikleri ve erken menopoz; Kusmalara bağlı olarak vücut minerallerinde oluşacak dengesizlik ve tansiyon ile ilgili problemler. Kemiklerden kalsiyum eksilmesine bağlı olarak kemik erimesi başlangıcı. Günlük kalori ve protein alımının aşırı düşmesine bağlı kaslarda erime ve kas güçsüzlüğü. Vücuttaki mineral dengesizliklerine bağlı olarak oluşan ödem. Aşırı zayıflama ve günlük besinsel ihtiyaçların karşılanamaması sebebi ile kalp atım hızında değişiklikler ve aritmi oluşması. Drankoneksiklerde, anorektikler gibi bu durumu bir hastalık olarak görmediklerinden ve tedavi olmayı reddettiklerinden ötürü durumu fark etmek ve kişiyi tedavi olmaya ikna etmek ise aile ve yakın çevrelerine kalıyor.

DİKKAT! ERKEK ARKADAŞINIZ ANOREKTİK OLABİLİR!

Genellikle kadınlarda görülen kısaca kendini sürekli şişman gördüğünden ötürü yemek yememe hastalığı olarak tanımlanabilecek anoreksiya artık erkeklerde görülüyor. Dünyada erkeklerde anoreksiya oranının %10'lara varmış olacağından endişe ediliyor. Eğer erkek arkadaşınızda aşağıdaki belirtilerden birkaçı yer alıyorsa, onu karşınıza alıp konuşma vakti gelmiş olabilir. Gün içerisinde hiç yemek yemiyor veya çok az miktarda besin tüketiyorsa, ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrattan zengin besinlerden tamamen uzaklaştıysa, sadece meyve ve sebze gibi düşük kalorili besinler ile besleniyor ise, ilaç kutusunda laksatif (ishal yapıcı) veya diüretik (idrar söktürücü) ilaçlara rastladıysanız, yemeklerden sonra ortadan kayboluyor ve bir süre ortaya çıkmıyorsa, ve bu yukardaki maddeleri sürekli olarak yineliyorsa." - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Serkan Tutar Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title