"Yeni Dünya Düzeni ve Helal Gıda" Paneli...
Adana'da gerçekleştirilen "Yeni Dünya Düzeni ve Helal Gıda" panelinde modern yaşam ile birlikte toplumda sağlığa zararlı tüketim alışkanlıklarının oluştuğu belirtildi.
Adana'da gerçekleştirilen "Yeni Dünya Düzeni ve Helal Gıda" panelinde modern yaşam ile birlikte toplumda sağlığa zararlı tüketim alışkanlıklarının oluştuğu belirtildi.
Tarım Orman ve Çevre Çalışanları Birliği Sendikası (TOÇ BİR-SEN) 15 No'lu Adana Şubesi tarafından Seyhan Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele, HAS Parti Adana İl Başkanı Sıtkı Cengil, Tüketiciler Birliği Başkanı Dr. Ramazan Yıldız, Önce Adana Derneği Başkanı Abdurrahman Sezgin ve "Helal Gıda" sertifikası alan firmalar katıldı.
TOÇ BİR-SEN 15 No'lu Adana Şube Başkanı Kemal Uğurluay'ın ev sahipliğini yaptığı panele Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Genel Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, GİMDES Helal Gıda Baş Denetçisi A. Hayreddin İşbilir, GİMDES Helal Gıda Denetçisi Mustafa Meral konuşmacı olarak katıldılar.
GİMDES Genel Başkanı Dr.Hüseyin Kami Büyüközer, 60 ülkede helal gıda sertifikası çalışması yapıldığını anlatarak, her ülkenin farklı ölçülerle gıda sertifikası oluşturduğunu belirtti.
Türkiye'de 25 yıldır helal gıda konusunda çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Büyüközer, "Modernite ve bu modernitenin getirdiği sorunlu ve sağlığa zararlı tüketim alışkanlıklarımız, koladan cipse, enerji içeceklerinden margarinlere kadar geniş bir yelpazede yer alan, sağlığımızı tehdit eden ürünlere karşı son derece dikkatli olmamız gerekir" dedi.
GİMDES Başdenetçisi A.Hayreddin İşbilir ise büyükbaş hayvanların ve kanatlı hayvanların kesimleri, renklendirici ve koruyucu maddeler ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. İşbilir, GİMDES'in denetim mekanizmasını şu sözlerle anlattı:
"GİMDES sertifika verdiği firmalara yılda en az 2 defa habersiz baskın yapıyor. Yılda en az2defa baskın yapıyoruz ama bu daha da fazla olabiliyor. Sertifikası iptal edilen firmaları sitemizde duyuruyoruz. Denetimler en ince ayrıntısına kadar yapılır. Sertifika verilen firmaların ürünleri raftan alınarak denetimleri yapılır. Eğer, bir firmada haram olacak tarzda bir uygunsuzluk görürsek verilen sertifika geri alınır ve 5 yıl boyunca sertifika verilmez. Bu firma GİMDES'in kendi yayın organlarında yayınlanır."
Katılımcıların sorularının da cevaplandırıldığı panel, plaket töreniyle son buldu. - ADANA