Yeryüzünde Umut Var" Projesinin Konferansları Yapıldı
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Genç Yeryüzü Doktorları Öğrenci Topluluğu tarafından ve Selçuklu Belediyesi’nin de desteğiyle ‘Yeryüzünde Umut Var’ projesi kapsamında bir dizi konferans gerçekleştirildi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Genç Yeryüzü Doktorları Öğrenci Topluluğu tarafından ve Selçuklu Belediyesi'nin de desteğiyle 'Yeryüzünde Umut Var' projesi kapsamında bir dizi konferans gerçekleştirildi.
Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferanslara İl AFAD Müdürü Yıldız Tosun ve şube müdürleri Topluluğun Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Tamer Sekmenli ve öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Topluluk Başkanı Mehmet Zahit Bolat, topluluğun çalışmaları hakkında bilgi verdi.
"Farkındalık oluşturulması gerekiyor"
'Kriz Ortamında İletişim' konulu sunumuyla Yeryüzü Doktorları İletişim Uzmanı İlknur Çelikel, "Kriz ortamında bilgiyi aktarmak ve kitleleri bilgilendirmeye öncelik vermemiz gerekiyor. Daha sonra yapılacak yardımları aktarabiliriz. Sivil toplum kuruluşlarında iletişim çalışması yapmak özel kurumlara göre daha farklıdır. Çünkü kar odaklı bir şirkette çalışmıyorsunuz, pazarda var olma savaşı vermiyorsunuz, reklam ve tanıtım faaliyeti yapma gereği duymuyorsunuz. Savaş, kriz, afet gibi durumlarda iletişim çalışması yaparken farklı planlar ortaya koymanız gerekiyor. Farkındalık oluşturmanız gerekiyor. İlişki tamamen güven üzerine kurulmalıdır. Güven en temel özelliktir sivil toplum kuruluşlarında. Çünkü STK'lar o an için dezavantajlı durumda olan kişilerle diğerleri arasında bir köprü görevi üstlenir. Tüm bunları göz önüne alarak iletişim çalışmalarınızı planlamanız gerekiyor. Dikkat çekilecek bölgeler ya da konular üzerine yoğunlaşırken farkındalığı önemli ölçüde göz önünde bulundurmak zorundasınız" şeklinde konuştu.
"Gerçekçi planlarla kriz bölgelerine yaklaşılması gerekiyor"
Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yahyahan Güney 'Kriz Ortamı ve İnsani Yardım' konulu konuşmasında, "İnsani yardım yürütme ilkelerini göz önünde bulundurarak kriz ortamlarında yardımda bulunabilirsiniz. İnsani tedbirler önde gelmeli, yardımlar din, dil, ırk ve milliyetlere bakılmamalı, öncelik temel ihtiyaçlara göre ayarlanmalıdır. Yardımlar belirli bir din ya da politikayı desteklemek için kullanılmalıdır. Geleneklere ve kültüre saygılı olmalıdır. Afete müdahale yerel olanaklarla kurulmaya çalışılmalıdır. Gerçekçi planlarla kriz bölgelerine yaklaşılması gerekiyor" dedi.
TRT Savaş Muhabiri Mehmet Akif Ersoy ise öğrencilere, 'Kriz Ortamının Oluşturduğu Mağduriyetler' konusunda bilgi verdi. - KONYA