Yılda 2 Bin Megawatt Saat Elektrik Enerjisi Üretilecek
Tüm dünyada yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çalışmalar sürmekte.
Tüm dünyada yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çalışmalar sürmekte. Çalışmaların yoğunlaştığı alanlardan birisi de güneş ışığını kullanarak elektrik enerjisi üreten fotovoltaik sistemler. Bu bağlamda Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), Türkiye'de yenilenebilir enerji üreten üniversite olarak başarısını devam ettiriyor.
Yılda yaklaşık 2bin MWh (megawatt saat) elektrik enerjisi üretilecek ve HKÜ'nün elektrik enerjisi ihtiyacının tamamını karşılayacak olan"1 MW Güneş Enerji Santrali"nin (GES) açılışı törenle yapıldı.
Santral sahasında düzenlenen açılış töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz, HKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu,HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu, HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ve beraberindeki heyetin katılımı ile gerçekleştirildi.
Güneş enerji santrali sayesinde bin tonun üzerinde CO2 salımı engellenecek
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, üniversitenin Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bina çatısında ve HKÜ arazisinde kurulu olan 1MW gücünde ve fotovoltaik teknolojiyi kullanan güneş enerji santrali bulunduğunu ve santralin ürettiği enerjinin öncelikle öz tüketimde kullanıldığını belirtti.
Güneş panelleriyle elektrik üreten bölgedeki ilk üniversite olduklarını vurgulayan Rektör Yılmaz, "Yenilenebilir enerjiyi kullanarak doğaya zarar vermeden, gelecek nesillere daha iyi bir dünya nasıl bırakabiliriz düşüncesiyle hareket ediyoruz. Bir yılda 1.000 ton CO2 salımını engellemiş olacağız. Bu da 45.000 ağacın absorbe edebileceği CO2 miktarına eşittir.Santralin durumu ve üretim değerleri internet üzerinden anlık takip edilebilmekte ve her ay KALİTTO (Kalyoncu İnovasyon ve Teknoloji Transfer Ofisi) tarafından rapor edilmektedir. Akıllı, yeşil ve sıfır emisyonlu üniversite hedeflerimizle çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi. - GAZİANTEP