Haberler

Yıldırım 'In Gelecek 50 Yılı Beyin Fırtınası Başladı

Abone Ol

Bursa'nın Merkez Yıldırım Belediyesi Tarafından 3-4 Kasım Tarihlerinde Gerçekleştirilecek Olan "Gelecek 50 Yılda Yıldırım" Konulu Çalıştay Başladı. Yıldırım İlçesinin 50 Yıllık Geleceğinin Masaya Yatırılacağı Çalıştayda, İlçenin Nüfus Hareketleri, Vizyon Projeleri, Kentleşme Politikası ve Kentsel Dönüşümü, Spor ve Spor Alanları, Turizm ve Tanıtımına Yönelik Konularda Beyin Fırtınası Yapılacak.

Bursa'nın merkez Yıldırım Belediyesi tarafından 3-4 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “Gelecek 50 yılda Yıldırım” konulu çalıştay başladı. Yıldırım ilçesinin 50 yıllık geleceğinin masaya yatırılacağı çalıştayda, ilçenin nüfus hareketleri, vizyon projeleri, kentleşme politikası ve kentsel dönüşümü, spor ve spor alanları, turizm ve tanıtımına yönelik konularda beyin fırtınası yapılacak.

Yıldırım Belediyesi Meclis Salonu’nda başlayan çalıştay programı kapsamında bilim adamları, şehir plancıları, mimarlar, mühendisler, halk bilimcileri, sosyologlar, gazeteciler, öğretmenler, öğrenciler ve kent dinamikleri 15 ana başlık altında Yıldırım için neler yapılabileceği konusundaki görüş ve önerilerini aktaracak. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, "Yıldırım’ın geleceğine katkı koymayı amaçlıyloruz. Gelecek 50 yılı bugünden öngörecek düşüncelerle ilçeyi daha yaşanabilir kılmak amacıyla bu çalıştayı hazırladık. Yıldırım, 700 yıllık tarihi ve 700 bine yaklaşan nüfusuyla ülkenin bir çok büyük şehrinden daha büyük bir ilçedir. Geçmişimizde bugüne kafa yorulsaydı, Yıldırım bugün çok daha iyi bir konumda olurdu. O halde gelecek için kafa yoracak bilim adamları, kent yöneticileri, şehir plancıları, mühendisler, mimarlar, halk bilimcileri, öğretmenler, öğrenciler ve bütün kent dinamikleri hep beraber bir beyin fırtınası oluşturalım ve Yıldırım’ın gelecek 50 yılını beraber düşleyelim” dedi.

Çalıştayda ayrıca Başkan Özgen Keskin, 50 yıl sonra okunmak üzere 2057 yılının Yıldırım Belediye Başkanı’na yazdığı mektubu okudu ve mektup mühürlenerek başkanlık kasasına kaldırıldı. Çalıştayda deprem bilinciyle ilgili sunum yapan Afete Hazırlık ve Deprem Derneği (AHDER) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, öncelikli olarak deprem ülkesi olan Türkiye’de deprem bilinicinde eğitimin büyük önem taşıdığını ifade ederek, depremden korunmanın en önemli yolunun yaşanılan mekanın mutlaka güvenli olması gerektiğini belirtti. Toplumun bilinçlenmesi için yerel yönetimlere büyük sorumluluklar düştüğünü anlatan Işıkara, "Yıkılma risklerini en aza indirme çalışmalarına önem verilmesi gerekir. Bu konuda Yıldırım örnek olacak. Ülkemizde artık ‘insanlarımızı enkaz altından nasıl kurtarırız?’ düşüncesiyle yapılan çalışmaların yerine ‘insanlarımız enkaz altında nasıl kalmasın’ düşüncesine öncelik verilmelidir. Bunca yıldır çırpınıyorum. Ancak, biz hala deprem oluyor ve enkaz altında insanlarımızı nasıl kurtarırız diye düşünüyoruz. 17 Ağustos depreminde Türkiye 24.5 milyar dolarlık zarar gördü. Kısa bir süre sonra IMF’den de 27 milyar dolarlık borç aldı. Herkes çok sevindi. Biz, ülke olarak farkında değiliz. Bu borç, torunlarımızın torunlarına bile zorluk yaşatacak. Biz, aldığımız borcu 45 saniyede yaktık ” diye konuştu.

İtalyan Mimar Maurizio Cazzulo da ilçenin geleceğini planlarken öncelikle bölgenin kimliğini korumak ve yeşilliği arttırmak gerektiğine dikkat çekerek, bu konuda Bursa’nın bir çok Avrupa ülkesinden ileride olduğunu kaydetti. Yapılacak işlerin stratejisinin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Cazzulo, yeşilin arttırılmasının yanında kamuya ait mekanların arttırılmasının yapılacak projelere değer katacağını düşündüğünü söyledi. AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan ise Bursa’nın en büyük sorununun göç olduğunu belirterek, zamanında plan yapılmamasının sıkıntılarının şimdi yaşandığını kaydetti. Yıldırım ilçesinin, Bursa’nın bekleme odası konumunda olduğunu vurgulayan Tutan, Yıldırım’ı Osmangazi’nin bir varoşu ya da köyü konumundan çıkarılması için çalıştıklarını ifade etti. Bu çalıştayı çok önemsediğinin altını çizen Tutan, bu çalıştayda öncelikle olası göçler ve geçmişteki etkileri ile kaçak yapılaşma, deprem ve kentsel dönüşüm konularının ele alınması gerektiğini vurguladı.

Açılış programının ardından düzenlenen tanıtım gezisiyle konuklara, Yıldırım ilçesi tanıtıldı. Kervansaray Termal Otel’de Pazar günü gerçekleştirilecek olan kapanış programının öncesinde 14 konu başlık altında ilçedeki nüfus hareketleri, kentleşme politikası ve kentsel dönüşüm, depremsellik, yeni istihdam alanları gençler ve gelecekleri, yaşanabilir bir Yıldırım için öncelikli vizyon projeleri, ulaşım stratejisi, güvenlik sistemleri, sağlık, eğitim ve geleceğin yapılandırılması, spor ve spor alanları, tarihi ve kültürel mirasın yaşatılması, yeşil alanlar, kent estetiği turizm-tanıtım gibi konular ele alınacak. Çalıştaya Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar, AK Partı Bursa Milletvekilleri Hayrettin Çakmak, Canan Candemir Çelik, Ali Kul Mehmet Ocaktan katıldı.

(OMR)

03.11.2007 17:15 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title