Yıldız Dağı'nda Yapay Karlama Sistemi Hizmete Girecek
Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi’nde kış sezonunda yapay karlama sisteminin hizmete gireceği bildirildi.
Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi'nde kış sezonunda yapay karlama sisteminin hizmete gireceği bildirildi.
Yıldız Dağı'nda yapılan çalışmaları yerinde inceleyen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürü Göksel Yerlikaya, Buruciye A.Ş Genel Müdürü Mustafa Altun ile ilgili firma yetkilisinden yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alarak kayak merkezini gezdi.
Yıldız Dağı'nda yapay karlama sistemlerinin bu yıl hizmete gireceğini belirten Ayhan, "Bu sene ilk su tutma işi başladı. Yaklaşık 50 bin m3'lük havuzumuz var. Yusufoğlan Göleti'nden buraya su basılmaya başlandı. Dolayısıyla Yıldız Dağı Kayak Merkezi'nde artık kar yağacak mı, yağmayacak mı? diye bir tedirginliğimiz olmayacak. Sezon aralık ayında başlayıp martın sonuna kadar devam edebilecek, nitelikli bir sezon yaşayabileceğiz" dedi.
Yıldız Dağı'nın 3 yıllık yoğun ve hummalı bir hikayesinin olduğunu kaydeden Ayhan, "Gece gündüz çalışıldı. Yaklaşık 42 kalem iş var burada. Sadece mekanik tesis, pist, otel, günübirlik değil alt yapısı, kanalizasyonu, drenaj hatları, çevre düzenlemesi, güvenlik gibi birçok çalışma var. Dolayısıyla 3 yılda olağanüstü ve Sivas'a değer katan bir hizmeti kazandırmanın mutluluğu içerisindeyiz." diye konuştu.
Ayhan, Yıldız Dağı'nın bu kış çok daha farklı olacağını belirterek, "Bundan sonraki en büyük hedefimiz iyi bir tanıtım, iyi organizasyonlar yapmak ve buraya ulusal, uluslararası yarışları alabilmek. Standartlarımız, alt yapımız buna uygun. İlerleyen dönemlerde Sıcak Çermik, Yıldız Dağı ve havaalanı arasındaki bağlantıyı güçlendireceğiz. İşletme kültürümüzü de daha üst seviyeye getirdiğimiz zaman Türkiye'nin en iyi kayak merkezinden biri olacağız. Hedefimiz kayak merkezileri arasında ilk beş sırada yer almak. Bu sadece afaki bir söylem değil. Alt yapımızı, diğer kayak merkezlerinin durumunu ve buradaki yapılan çalışmaların ayrıntılarını bildiğimiz için söylüyoruz. Bundan sonra Sivas'a ve bölge halkına iş düşüyor. Buraya sahip çıkmaları, değer vermeleri ve önem vermeleri gerekiyor. Biz burada ticaret yapalım, para kazanalım diye değil, Sivas'ın sosyal, kültürel ve turizm hayatına katkı sağlayalım diye bir proje gerçekleştirdik. Bunu da başardığımızı düşünmekteyiz." şeklinde konuştu.
Yıldız Dağı'na 100 milyon liralık yatırım yapıldığını söyleyen Ayhan, "Bir kurumun sırtında tek kalemde bir projeye 100 milyon azımsanacak bir rakam değil. Dolayısı ile kıymetini bilelim. Bundan sonra Yıldız Dağı'na yeni yatırımcılar bekliyoruz." dedi.
Yapay karlama sistemlerini yapan İtalyan firmanın proje sorumlusu Christian Jocher ise karlama sistemi hakkında bilgi vererek, "2 tane pompa istasyonumuz mevcut. Bir istasyonumuz barajdan suyu göle getiriyor ve bir tane de ana istasyonumuz var. Ana pompa istasyonu suni karlama için kayak pistlerine su pompalayacak. Burada 95 tane kar makinesi mevcut. Buradaki gölet bir sezonda tüm karlamayı yapabilecek. İşleri hemen hemen bitirdik. Test aşamasındayız. Yakında ana testimize geçeceğiz. Makinelerimizden su pompalamaya başlayacağız. Yıldız Dağı için çok doğru bir sistemi uyguluyoruz. Teknik olarak çok iyi düşünülmüş bir sistem. Hava sıcaklarının eksi 2, 3, 4 derecelerde olduğu zaman suni karlama yapabiliriz. Tabi nem ve bazı teknik değerlerimiz var. Nem oranın düşük ve sıcaklığın eksi 2, 3, 4 derece olduğu zaman suni karlama yapabiliriz. Umarım her şey iyi gider. İstediğimiz verileri yakalarız ve karlama yaparız. Sistem manuel olarak da kullanılabilecek. Bilgisayardaki yazılımla her bir makine çalıştırılıp kapatılabilir. 10 kilometrelik bir hat var burada." ifadelerini kullandı. - SİVAS