Haberler

Yılmaz: "Uzaktan Eleştirmek Bir Şey İfade Etmiyor"

Abone Ol

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Uzaktan eleştirmek, uzaktan yapılanı beğenmemek hiçbir şey ifade etmiyor.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Uzaktan eleştirmek, uzaktan yapılanı beğenmemek hiçbir şey ifade etmiyor. O bakımdan eleştiri yapıcı olmalı, eleştiri içten ve iyi niyetle birlikte bu işte hata yapma ihtimali olan insanların hata yapmasını önlemeye dönük bir duyarlılıkla ortaya konmalı" dedi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi ortaklaşa "Kent Estetiği Çalıştayı" düzenledi.

Samsun Sanat Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Şenol Eren, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Metin Eker, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Şehirler estetik problemini, çevre düzenini, şehir görüntüsünü iyileştirmek için tarih boyunca mücadele etmişlerdir. Ama hızlı kentleşme aslında insanların estetik kaygılarını ve estetiğe yönelik hassasiyetlerini bir tarafa iterek, etrafımızda gördüğümüz, beğenmediğimiz çirkinliklerin ister istemez oluşmasına sebep olmuşlardır. Tarih boyunca bu böyle olmuştur. Gidip de hayran olduğumuz Batı'nın veya doğunun, bu şehirlerdeki hayran olduğumuz güzellikleri görünce dönüp şehrimizdeki bu çirkinlikler veya bizim yaşadığımız mekanlardaki kentsel estetik bozan bu görüntülerle mücadele etme hırsımız her gün biraz daha giderek artıyor. Estetik, bir çekidüzen, bir görüntü gibi algılanıyor" diye konuştu.

Estetiğin çok büyük bir maliyet gerektirmediğini belirten Başkan Yılmaz, "Bence estetik mütevazi ölçüde yapılabilecek bir iş olarak da başlatılabiliyor. O mütevazi ölçekte başlayan iş giderek belli bir maliyete yönelme sürecinde, bu defa bana göre estetiğe kavuşan kent dokusu estetiğe kavuşturulan rantların veya oradaki emlak sahiplerinin de katkı verebileceği bir boyuta dönüştürülebiliyor. Biz şimdi bunu Çiftlik'te (İstiklal Caddesi) yaşıyoruz Çiftlik Caddesi'ni boydan boya aldık. Belli bir temizliğe, tabela kirliliğinden kurtarmaya, cephe kirliliklerinden kurtarmaya yönelik bir çaba içersindeyiz. İnsanlar başlangıçta 'bu ne kadar tutar, ne yapılır, neye yarar' derken, şimdi yavaş yavaş 'ne zaman bitecek, bize ne zaman sıra gelecek, gecikmeden yapılsa bu iş, bu iskeleler uzun süre durduğunda altındaki ticareti etkiliyor' gibi eleştiriler yapıyorlar. Demek ki artık bunun yapılmasıyla ilgili doğruyu bulduk. Doğru, bunların bir düzene getirilmesi, düzene kavuşturulması ölçeğinde. Hatta 'maliyet ne çıkıyor, bu maliyet biran önce çıksa da bizde bize yönelecek olan iktisadi boyutu görelim ve bununda hazırlığını yapalım' diye haklı olarak bazı talepler geliyor" şeklinde konuştu.

"UZAKTAN ELEŞTİRMEK BİR ŞEY İFADE ETMİYOR"

Samsun'da yapılan bir takım çalışmaları eleştirenlere cevap veren Başkan Yılmaz, şöyle konuştu: "Bu salondaki herkese buradan çağrıda bulunuyorum, lütfen uzaktan eleştirmek, uzaktan yapılanı beğenmemek hiçbir şey ifade etmiyor. Yapan insanların hiçbirisinin bu işle ilgili 'ben ne yapayım da bu şehre bir kötülük olsun. Bir yerde estetik diye yaptıkları bir şeyi tersini konuşayım veya tersine karar aldırayım, tersine bir şey yapayım' diye kimsenin bir çabası yok. Eleştirenin de böyle bir çabası yok. Eleştirenin de iyi niyetli olduğuna inanıyorum. Bu konudaki insanlarında bu işi iyi niyetle yapmaya çalıştıklarına inanıyorum. Eleştirenin de bu kurula gelip, bu kurulda fikrini ve düşüncesini söyleyip, daha güzelini ve iyisini yapma yönünde katkı vermediği takdirde iyi şeylerin ortaya çıkmasını da farkında olmadan engelleme tehlikesi var. O bakımdan eleştiri yapıcı olmalı, eleştiri içten ve iyi niyetle birlikte bu işte hata yapma ihtimali olan insanların hata yapmasını önlemeye dönük bir duyarlılıkla ortaya konmalı. Bu şehir bizim. Bu şehirde bir yabancı, dostumuz, bir akrabamız havaalanından indiğinde bize gelirken, şehre bakarken bizim yaşadığımız mekanları, bizim yaşadığımız sosyokültürel çevreyi izlerken tıpkı yarım saat sonra evimize geldiğinde evimizin misafir salonunda onu misafir ederken, misafir salonundaki bizim yaşam biçimimizin stili ile ilgili nasıl fikir sahibi oluyorsa, havaalanından inip, şehre gelen insan da bizim bu kentle ilgili, bu kentte yaşayan biri olarak yaşam stilimiz ile ilgili fikir sahibi oluyor."

"ARTIK AŞAĞIDAN YUKARIYA DOĞRU BİR ETKİ İLE YÖNETİLİYOR"

Gelişmiş dünyada kentlerin yönetimleri ve yönetişimlerinin biraz farklı şekilde algılanmaya başlandığını ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Hatta algılanmanın ötesinde, uygulanmaya başlandı. 20-30 sene geri gittiğinizde ülkelerin yönetiminden bahsedilirdi, bugün yönetişiminden bahsediliyor. Eskiden yukarıdan inmeci bir mantık vardı. Bir şehrin veya ülkenin yöneticileri vardı. Onlar kanunları çıkarırlardı veya bir takım kuralları koyardı. O kuralları da o yörede, şehirde, ülkede yaşayanlar uyardı. Şimdi bu tersine döndü. Artık aşağıdan yukarıya doğru bir etki ile yönetiliyor. Özellikle ülkemizde demokrasinin biraz daha oturması ve gelişmesiyle beraber biz bu yönetişim kavramında içselleştireceğiz. Çünkü buna çokça ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Kent Estetiği Çalıştay Paneli yapıldı. Panelde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zennube Albayrak, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Eker ve sivil toplum kuruluşu adına da Emine Karaçuha Yılmaz birer konuşma yaptılar. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yusuf Ziya Yılmaz İbrahim Şahin Metin Eker Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title