Yozgat'ın Risk Haritası Asdep ile Çıkarılacak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının himayesinde yürütülen Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) sayesinde Yozgat’ta dezavantajlı grupların il, ilçe ve mahalle bazında sosyal risk haritası oluşturulacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının himayesinde yürütülen Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) sayesinde Yozgat'ta dezavantajlı grupların il, ilçe ve mahalle bazında sosyal risk haritası oluşturulacak.
Kişilere yönelik sosyal yardım ve sosyal hizmet modellerin çıkarılması, kişilerin gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden yararlanılması için Yozgat'ın risk haritasının çıkarılacağını belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Neşeli, Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) hakkında açıklamalarda bulundu.
Yozgat genelinde 8 ASPED çalışanı ile il, ilçe ve mahalle bazında dezavantajlı kişilerin tespitinin yapılacağını ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Neşeli, "Bakanımız Sema Ramazanoğlu'nun uygulamaya koyduğu ve şimdiki Bakanımız Fatma Betül Kaya Sayan'ın özellikle takibini yaptığı ve kapsam alanını genişletmek için çalıştığı ASDEP Projesi sayesinde illerin risk haritaları çıkarılacak. Bugün Türkiye genelinde bin 500 tane personel alındı ve Bakanlık tarafından her bir personele eğitimleri verildi. Bu personellerin görev ve sorumlulukları da belirlendi. Yozgat'ta 6 Akdağmadeni'nde ise 2 tane olmak üzere toplamda 8 ASDEP personeli görev yapacak. Ancak bu rakamın 2017 yılında artmasını bekliyoruz" dedi.
ASDEP Personellerinin çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Neşeli, "ASDEP personeli, kendisine tahsis edilecek araçla kendisine gösterilen bölgede her bir haneye girerek kendi bölgesiyle ilgili risk haritası çıkaracak. Yani kimler dezavantajlı, kimler hangi riskleri taşıyorsa onlara göre kişilerle ilgili bilgileri kaydedecekler. Takiplerinin yapılması ve hizmetlerin verilebileceği noktasında çeşitlilik sunacaklar. Personel sayısal olarak arttığında bunu bir aile hekimi gibi de düşünebilirsiniz. Aile hekimleri nasıl ki aileyi çok yakın tanıyorsa ASDEP personeli de dezavantajlı gurupları tanıyacak ve onlarla ilgili uygun sosyal hizmet modelini sunacak. Örneğin bir ailede çocuklarının eğitimle ilgili devamsızlıklarının sebebi, sosyal ekonomik yoksunluktan ise ailenin desteklenmesi sağlanacak" şeklinde konuştu.
ASDEP personellerinin 1 yıl için istihdam edileceğini belirten Neşeli, "ASDEP personellerinin bulunmuş oldukları bölge ile ilgili bir yıl içerisinde aileler ile bir risk haritası oluşturulması beklenecek. Tüm Türkiye genelinde ASDEP personeli 1 yıllığına istihdam edilecek. Her bir yıl ASDEP personelinin ihaleleri yenilenecek. Performansları değerlendirilecek ve nihayetiyle her yıl hangi İlçeyi, mahalleyi tamamlamışsa biz bu noktada risk haritası çıkaracağız" ifadelerine yer verdi.
ASDEP personelinin Yozgat'ta büyük işler yapacağını da açıklayan Neşeli, "419 bin nüfusa sahibiz ve hızla göç veriyoruz. Nüfusun göç etmesiyle birlikte geriye genellikle ya engeli ya yaşlı ya da yoksul bireyler kalmakta. Bunların mutlaka tespit edilip uygun sosyal hizmet modeliyle buluşturulması gerekir. Sosyal devletin varlık nedeni budur. Bu insanlara devletin elinin uzatılması gerekir. Böylelikle Yozgat'ımız bu sayede daha ileri bir noktaya ulaşacaktır" dedi. - YOZGAT