Yrd. Doç. Dr. Sadoğlu'dan Anayasa Açıklaması
Bilecik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Hüseyin Sadoğlu, İngiltere'nin yazılı bir anayasası olmamasına rağmen sistemlerinin sıkıntısız işlediğini söyledi.
Bilecik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sadoğlu, İngiltere'nin yazılı bir anayasası olmamasına rağmen sistemlerinin sıkıntısız işlediğini söyledi.
Bilecik Üniversitesi'nin düzenlediği 'Tarih ve Kültür Sohbetleri' adlı konferansa Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Cumhuriyet Savcısı Levent Taşkoparan, HAS Parti İl Başkanı Muharrem Tüfekçioğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Dünyadaki ve Türkiye'deki anayasalar hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sadoğlu, demokratik kültür yerleşmeden anayasa değişikliğiyle mevcut siyasi meseleleri halletmenin mümkün olmadığını söyledi. Sadoğlu, "Tarih boyunca anayasalar devletin iktidarını fertlerin lehine sınırlandırmak için yapıldı. 1876 yılında çıkarılan Kanun-i Esasi Osmanlı'daki ilk anayasadır. Bu anayasa dünyanın en demokratik 10 anayasası arasındadır. Cumhuriyet devrinin en demokratik anayasası ise 1961 anayasasıdır. Türkiye'de anayasanın neden değişmesi gerekiyor? Önemli olanın toplumsal zihniyet değişimidir. İngiltere'de yazılı bir anayasa olmamasına rağmen sistem sorunsuz bir şekilde işliyor. Biz de ise anayasa yazılı olmasına rağmen sistem tıkanıyor. Buna son cumhurbaşkanlığı seçimini ve 367 tartışmalarını örnek gösterebiliriz. Kanunda yazılı maddeye, bir kesimin evet dediğine diğer kesim hayır diyebiliyor. Demokratik kültür yerleşmeden, anayasa değişikliğinin mevcut siyasi meseleleri çözmesi mümkün değildir" dedi. - BİLECİK