Yumuktepe Höyüğü Dünyaya Tanıtılacak
Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi ile Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mimarlık Fakültesi’nin Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) projesi kapsamında hayata geçirdiği ‘Yumuktepe Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’ açıldı.
Mersin'in merkez ilçe Toroslar Belediyesi ile Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mimarlık Fakültesi'nin Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) projesi kapsamında hayata geçirdiği ' Yumuktepe Höyüğü Ziyaretçi Merkezi' açıldı. Merkezde bir taraftan 9 bin yıllık geçmişe sahip Yumuktepe Höyüğü dünyaya tanıtılacak, bir taraftan da açılan kursta, höyükten çıkan tarihi eserlerin minyatürleri yapılacak.
Toroslar Belediyesi'nin, ÇKA tarafından '2014 yılı Üretim ve Çevre Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı' kapsamında MEÜ Mimarlık Fakültesi ile ortaklaşa yürüttüğü "Yumuktepe ve Çevresi Koruma, Sunum ve Turizm Altyapısını Geliştirme" projesinin sürdürülebilirliği sürecinde, 9 bin yıllık tarihi geçmişi ile Mersin için ulusal ve uluslararası öneme sahip bir kültür mirası olan Yumuktepe Höyüğü'nün dünyaya tanıtılması ve turizme kazandırılması amacıyla Ziyaretçi Merkezi açıldı. Alsancak Mahallesi Yumuktepe Höyüğü civarındaki Osman Muzaffer Koçaşoğlu parkında oluşturulan ziyaretçi merkezinin açılışını Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna yaparken, açılışa Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, Yumuktepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. İsabella Caneva ile MEÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Nida Naycı da katıldı.
Merkezin açılış konuşmasını Yumuktepe Höyüğü'nde 20 yıldır kazı çalışmalarını sürdüren Kazı Başkanı Prof. Dr. Caneva yaptı. Caneva, dünyada ilk tarımın yapıldığı yer olarak tanımlanan ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Yumuktepe Höyüğü için böyle bir ziyaretçi merkezinin açılmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, bugüne kadar kendilerine gösterdiği tüm desteklerinden dolayı Başkan Tuna'ya ve MEÜ yetkililerine teşekkür etti.
"Yumuktepe'den çıkan eserlerin turistik eşyaya dönüştürülmesi için çalışma yapıyoruz"
Projenin Koordinatörü Naycı da ziyaretçi merkezinin Yumuktepe'nin turizme kazandırılması yönünde önemli bir adım olduğunu söyledi. Naycı, "Bu proje ile amacımız, Yumuktepe'yi tüm dünyaya tanıtmak ve kente yayılacak bir istihdam modelinin oluşturulmasıdır. Mersinimizin turistik değerlerinin en önemli lokomotifi ören yerlerimizdir. Bunların kent ekonomisine ve istihdama kazandırılması çok önemli. Biz iki yıldır bu mahallemizde bir çalışma yapıyoruz. Anketler yaparak, mahalle sakinlerimizle birebir görüşüyoruz. Buradan çıkan ürünlerin, ileride turistik eşyaya dönüşebilecek bir üretimin yapılmasını istiyoruz. Mahalle sakinlerimizin katılımıyla sürdürülebilir bir kurs atölyesi oluşturabilmek için Toroslar Belediyemiz bu merkezleri yaptı. Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kurslarında (TORTEK) deneyimli olan Sayın Başkanımızın da destekleriyle bunu hayata geçireceğiz" dedi.
"Burada bir tarih yatıyor"
Başkan Tuna ise ilçe sınırları içerisinde önemli bir kültür mirası olan Yumuktepe Höyüğü'nün bugüne kadar yeterince tanıtılmamasından büyük bir üzüntü yaşadıklarına, ancak bu proje kapsamında höyüğün turizme kazandırılacak olmasının çok anlamlı ve önemli olduğuna dikkat çekti. Tuna, Yumuktepe höyüğünün tarihi geçmişinin, amacının ve faaliyetlerinin zaman tüneli şeklinde halka ve gelen yerli ve yabancı turistlere anlatılacağı ziyaretçi merkezinin yanı sıra höyükten çıkan ürünlerin minyatürlerinin yapılacağı bir kurs merkezini de açtıklarını kaydetti.
Kurs merkezini, 12 yıldır başarılı bir şekilde gerçekleştirdikleri TORTEK kapsamında açıldığını belirten Tuna, "Yumuktepe Höyüğü, 9 bin yıllık tarihi bir geçmişi olan kültür mirasımızdır. Bu yer, ilk buğdayın yetiştiği, ilk ekmeğin yapıldığı, ilk mührün kullanıldığı, demir ve bakır dökümün yapıldığı, zeytinin yetiştirildiği önemli bir merkezdir. Aynı zamanda höyükte 6 bin yıllık ekmek kalıntısı bulundu. Arkeoloji uzmanlarımızın ifadelerine göre, dünya literatüründe böyle bir bulgu yok. Yumuktepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. İsabella Caneva, 20 yıldır burada kazı yaparak önemli bulguları ortaya çıkardı. Burada bir tarih yatıyor. Bu tarihi maalesef turizm anlamında yetirince değerlendiremedik. Turizmci arkadaşlarımızın da ifadesine göre, özellikle kurvaziyer turizminin gelişmesi ile birlikte kent merkezine yakın olan Yumuktepe'nin doğru tanıtıldığında turizme katkı sağlayacağına inanıyorum. Mersin Üniversitesi ile ortak hayata geçirdiğimiz ve ÇKA'dan aldığımız destek kapsamında bu binaları yaptık. Yumuktepe Höyüğü'nde çıkan eserlerin minyatürlerini TORTEK kapsamında açtığımız kurs merkezinde öğretilmesini sağlayacağız. Açtığımız bu kurs merkezimizde çevre halkımız, Yumuktepe Höyüğü'nden çıkan ürünlerin minyatürlerini yaparak ve bunları satarak ev ekonomilerine katkı sağlayabilecekler. Yumuktepe Höyüğü ziyaretçi merkezimiz ve açtığımız kurs merkezimizin bölgemizin ve özellikle bu mahallemizin sosyal dokusunu da çok farklı noktalara getireceğine inanıyoruz. Amacımız, Yumuktepe Höyüğü'nün ulusal ve uluslararası ölçekte hak ettiği tanınırlığa ulaşmasını sağlamak ve sürdürülebilir turizm kalkınmasına katkı sunmaktır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Yumuktepe Höyüğü Ziyaretçi Merkezi'ne geçildi. Burada bir sunum yapan Prof. Caneva, Yumuktepe Höyüğü'nde 9 bin yıllık katmanlarda çıkan kazı çalışmalarına göre yaşanan dönemlerle ilgili bilgiler verirken, Naycı da höyüğün tarihi geçmişini, projenin amacını, hedef ve faaliyetlerini anlattı. Daha sonra katılımcılara Mersin Uluslararası Müzik Festivali tarafından "Mersin, Yumuktepe İçin Müzik Arıyor" sloganıyla gerçekleştirilen beste yarışmasında dereceye giren eser dinlettirildi. - MERSİN