Haberler

Yunan Öğretmen: "Türkiye'ye Gelmekten Korkmadım"

Abone Ol

Geçtiğimiz hafta Ödemiş’in Kurucuova Mahallesi’nde şubesi bulunan İtalya merkezli Eğitim ve Kalkınmanın Yaygınlaştırılması için Uluslararası Merkez Derneği (CEIPES) aracılığıyla Ödemiş’te buluşan gençlerin arasında bulunan Yunan öğretmen Efstratia Kallintzi, Türkiye’ye gelmekten korkmadığını söyledi.

Geçtiğimiz hafta Ödemiş'in Kurucuova Mahallesi'nde şubesi bulunan İtalya merkezli Eğitim ve Kalkınmanın Yaygınlaştırılması için Uluslararası Merkez Derneği (CEIPES) aracılığıyla Ödemiş'te buluşan gençlerin arasında bulunan Yunan öğretmen Efstratia Kallintzi, Türkiye'ye gelmekten korkmadığını söyledi.

Ailesinin Ödemiş kökenli bir Yunan aileden geldiğini belirten Efstratia Kallintzi, ailesinin projede Ödemiş ismini duyduğunda heyecanlandığını, konuyu kendisine açtıklarında da hiçbir korku hissi uyanmadığını söyledi. Türkiye'nin adının son dönemlerde Avrupa'da patlamalarla anıldığını belirten Kallintzi, İzmir'e gelirken içinde hiçbir bir korku vurguladı.

ÖDEMİŞLİ AİLENİN KIZI

Dedelerinin, 1922 yılında Midilli adasına göç etmek zorunda kalan Ödemişli Yunan ailelerden olduğunu belirten 25 yaşındaki sınıf öğretmeni Efstratia Kallintzi, İzmir ve Ödemiş'in kendi yaşadıkları yerlerden çok farkının bulunmadığını söyledi.

ÖYKAM'da gördüğü objelerden Ödemiş ve Midilli sosyal yapısının birbirine benzediğini gördüğünü belirten Efstratia Kallintzi, annesinin kızlık soyadının da Yunanca'da Ödemiş'ten gelen anlamında Odemisiotis olduğunu söyleyerek, bu adın zamanla Yunancaya uyum sağlayıp Demesiotis şekline geldiğini ifade etti.

Ödemiş'te kendisini evinde gibi hissettiğini belirten Efstratia Kallintzi, şunları söyledi:

"CEİPES projesinde ailem Ödemiş adını görünce konuyu bana açtılar. Aslında önceleri pek istekli değildim ama ailem buraya gelmem konusunda ısrar edince ben de cesaretlendim. Daha önce ailemle birlikte İzmir'e gelmiş, Ödemiş adını yoldaki bir levhadan görmüştüm. Ödemiş'i küçük bir köy gibi hayal ediyordum. Yıkılmış evler ve az sayıda insanın yaşadığı bir yer gibi. Buraya gelince gördüm ki buraları da bizim oralardan farklı değilmiş. 10 günlük süre içinde kendimi evimde hissettim. Grupta bulunan Ödemişli bir öğrenci ile karşılıklı kültür alışverişinde bulunduk. Çok sayıda ortak kelimemiz var. Türkiye ile Yunanistan arasında yüzyılın başlarında çok acı olaylar yaşanmış ama biz aile olarak Türkleri seviyoruz. İnsanlar olarak aramızda bir düşmanlığın olmadığına inanıyoruz."

Macaristan, Yunanistan, İtalya, Polonya, Romanya ve Türkiye'den AB destekli proje çerçevesinde Ödemiş'e gelen 30 genç, ilçede bir araya gelip "İletişim için toplu eylem" konulu proje kapsamında 16-26 Haziran tarihleri arasında 11 gün boyunca birlikte çalışmıştı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kurucuova Türkiye İtalya Ödemiş Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title