Haberler

Zeka'nın Kalkınma Kurulu Toplantısı Kütahya'da Yapıldı

Abone Ol

Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Kalkınma Kurulu 2015 yılı 2. Toplantısı Kütahya’da gerçekleştirildi.

Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Kalkınma Kurulu 2015 yılı 2. Toplantısı Kütahya'da gerçekleştirildi.

Yoncalı Nehir Termal Otel'de düzenlenen toplantıya Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhittin Şahin, ZEKA Genel Sekreteri Yusuf Balcı, Tavşanlı Belediye Başkanı ve Kalkınma Kurulu Başkanı Mustafa Güler, Kütahya, Afyonkarahisar, Manisa ve Uşak illerinden ilçe belediye başkanları, kurul üyeleri ile ilgili kurum müdürleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını ZEKA Genel Sekreteri Yusuf Balcı yaptı. 40 milyon TL olarak belirlenen 2016 yılı bütçesinin onaylanması için Bakanlığa gönderildiğini açıklayan Balcı 2016 yılında planlanan projelerden söz etti. 2016 yılında 25 milyon TL çağrıya çıkmayı hedeflediklerini belirten ZEKA Genel Sekreteri Yusuf Balcı, "Bugün ihtiyaç duyulan ekonomik faaliyetler ve sektörel faaliyetler kapsamında insan eksikliği hangi alanlarda gerekiyorsa onu belirlemek ve bununla yetinmeyerek önümüzdeki 10 yıl süre zarfında bölgemizde ekonomik değişimler neyi gerektirecek, hangi sektörlerde insan açığı ortaya çıkacak bunları da sahada yapılacak bilimsel çalışmalar neticesinde ortaya koyarak özellikle modüler eğitimler gerçekleştirilecek. Bu kapsamda çalışanlardan 700 kişiye 10 günlük, 600 kobiye ikişer günlük, kamu kurumlarından 200 kişiye de 10'ar günlük eğitim planlanmaktadır. 2016 yılı çalışma programımızı ve bütçemizi Bakanlığımızın onayına gönderdik. 2016 yılında öngördüğümüz çalışmalar 64'üncü hükümetimizin programında yer alan istikrarlı, güçlü, ekonomi, bilim teknoloji ve yenilikçi üretim, yaşanabilir şehirler ile sürdürülebilir çevre başlıklarına uyumlu faaliyetleri içermekte. Bu bağlamda enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, konvansiyonel enerjide kullanılan elektriki aksamın verimli hale dönüşümüne yönelik mekanizmalar işletilecektir. Sanayide ARGE, inovasyon, uluslararasılaşma, pazar araştırması, ihraç potansiyeli olan yeni ürünlerin üretilmesi, ithal ikamesine yönelik ürünlerin üretilmesi gibi projelere öncelik verilecektir. 2016 yılında 25 milyon TL'lik çağrıya çıkmayı hedefliyoruz. 2016 yılında onaylanmasını beklediğimiz 40 milyon TL bütçenin 31 milyon TL'si bu bağlamdaki desteklere harcanmış olacak" diye konuştu.

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Kalkınma Kurulu toplantısında Zafer Kalkınma Ajansı faaliyetleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Bölgeye 994 milyon TL yatırım yapıldığını açıklayan Vali Yılmaz, "Mali Destekler kapsamında Ajansımız kurulduğu günden bu yana 340 projeye yaklaşık olarak 99 milyon TL destek sağladı ve toplamda 222 milyon TL'lik yatırım yapılmasına vesile oldu. Bu projeler sayesinde 800'ü aşkın kişiye istihdam sağlandı. Doğrudan Faaliyet Desteği aracılığıyla araştırma ve fizibilite çalışmaları için 2011 yılından bu yana 72 projeye yaklaşık 3,5 milyon TL aktarıldı.İnsana yatırım olarak özetleyebileceğimiz teknik destekler kapsamında ise 401 proje desteklendi. Bu projeler kapsamında 19 bin 881 kişi eğitim ve danışmanlık desteğinden yararlandı. Ajans içerisinde önemli bir göreve sahip olan Yatırım Destek Ofisleri bugüne kadar yaklaşık 4 bin 800 firmaya yatırım desteği verdi, bu firmaların 147'si yatırım kararı aldı. Bu sayede bölgemize 994 milyon TL'lik yatırım yapıldı" ifadelerini kullandı.

Kalkınma ve gelişmede en büyük faktörün yetişmiş insan gücü olduğunun altını çizen Vali Yılmaz, "Belki verilen kaynaklar çok büyük olmayabilir ancak mevcut potansiyeli harekete geçirmek, bölgemizde yaşayan insanlarımızı, sanayicilerimizi, kamu kurum ve kuruluşlarını harekete geçirecek etkiye sahip. Burada asıl olan kaynaktan ziyade sürdürülebilir kalkınmayla beraber çevre olsun, alt yapı olsun aslında bize yetişmiş insan potansiyelini harekete geçirecek birikimin sağlanması. Parayı her zaman bulabilirsiniz ancak yetişmiş insan gücünüz yoksa paranızın da bir önemi olmayacaktır. 26 Kalkınma Ajansı var, milli kaynaklarımızın dışında gerek Avrupa Birliği olsun, gerek diğer kaynaklardan da istifade edecek, bunu harekete geçirecek potansiyeli kullanmalıyız. Belki bugün itibariyle çok değil ancak kaynakları yeni personel alımıyla birlikte bunun takviye ve güçlendirilmesiyle yine aynı hedef doğrultusunda il valilikleri bünyesinde de iller bazında AB projeleri koordineli bir çalışma sağladığımız takdirde bölgedeki paydaşlarla etkili bir şekilde kullanabiliriz" dedi.

Kalkınma Kurulu'nda bölgedeki üniversite rektörlerinin de yer alması için gerekli görüşmeleri yaptığını belirten Vali Şerif Yılmaz her fikrin değerlendirildiğini, bölgeye hizmet için de doğru olanın bu olduğunu söyledi. Vali Yılmaz, "Kalkınma Kurulumuza rektörlerimizin de katılması yönünde bir talebimiz oldu. Bundan sonraki süreçte şehirlerin kalkınmasında lokomotif olması gereken üniversitelerin de bu manada bize katkı vereceğini ümit ediyorum. Üniversitelerimizdeki rektörlerimiz de bizlerle aynı fikirde. Yönetim Kurulunda karar alırken verilen fikirler diğer STK'lar da dahil olmak üzere hepsi değerlendiriliyor.Yapılacak olan iş ve işlemlerde paydaşlarımızın düşünceleri bizler için çok önemli. Ben yaptım oldu yönetim anlayışının bugünkü yönetim anlayışında yeri yok. Burada verilen destek bölgemizde yaşayan insanlarımıza hizmet olarak dönecek" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılar sunumlar eşliğinde programlar ve çalışmalar hakkında bilgilendirildi.(EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Şerif Yılmaz Kütahya Yoncalı Termal Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title