Zengin Kadınlar Günlerinin, Dar Gelirli Kadınlar Yakacaklarının Derdinde
Ülkemizde Kadının Mağduriyetinin Giderilmesine Yönelik Pek Çok Yasa Çıkarılmasına Rağmen, Ekonomik Krizler ve Her Geçen Gün Zorlaşan Hayat Şartları Anadolu Kadını'nın Çileli Hayatına Çare Olamadı.
Ülkemizde kadının mağduriyetinin giderilmesine yönelik pek çok yasa çıkarılmasına rağmen, ekonomik krizler ve her geçen gün zorlaşan hayat şartları Anadolu Kadını'nın çileli hayatına çare olamadı. Takvimimizde kadınlara özel değişik günler olmasına rağmen bu özel günler her zaman olduğu gibi ekonomik ve sosyal özgürlüğüne kavuşmuş bayanlara yarıyor. Başta 8 Mart Dünya Kadın Hakları Günü olmak üzere diğer günler de sadece şehir merkezlerinde yaşayan ve ekonomik durumu iyi bayanlar tarafından kutlanıyor. Kırsal kesimlerde yaşayan ve ekmek derdinden başka hiçbir tasası olmayan vefakar ve cefakar Anadolu kadınları gündelik hayatın telaşı içerisinde kendi günlerini bile hatırlamıyor.
Bu yıl ülkemizde 24. yılı kutlanacak olan, ancak tarihi tam 1.5 asır öncesine dayanan 8 Mart Dünya Kadınlar günü Türkiye'nin en batısında bulunan Aydın'da yaşayan kadınların hayatında hiçbir şey değiştirmedi. Bugüne kadar olduğu gibi derdi olmayanlar bu gün için hazırlandı, derdi ve sıkıntısı olanlar ise günlerini hatırlayamadı bile.
Bunlardan bazıları da Aydın'ın Karpuzlu İlçesi'ne bağlı Çobanisa Köyü'nde oturan ve tek dertleri kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını az miktardaki gelirleri ile sürdürme çabasında olan kadınlardı. Hayatın ağır yükünün yanında sırtlarına aldıkları odunları evlerine taşıyan kadınlar kendilerine özel günlerinden habersiz ve yaşadıkları günü aç ve açıkta kalmadan sağlıklı bir şekilde geçirdiklerinde mutlu olmasını başaran ender kişiler arasında yer alıyorlar.
Bu tür söylemleri sadece televizyonlardan duyduklarını ve bugüne kadar, dini ve milli bayramların dışında hiç özel günlerinin olmadığını belirten köylü kadınlardan 55 yaşındaki Emir Ayşe Akkuş, bu tür günlerin aslında kendileri için olduğunu, ancak ihtiyacı olmayanlar tarafından kutlandığını söyledi.
Sırtındaki onlarca kilo ağırlığındaki odun yükü ile hemcinslerine seslenen Akkuş "Bence kadınların yaşadığı sorunlar yılın bir günü Atatürk Anıtı'na çelenk koymakla çözülmez. Her yıl televizyonlardan izliyoruz. Eğer 8 Mart'ı mantığına uygun olarak kutlamak istiyorlarsa konuşmak yerine bizim gibi köylü kadınların yanına gelip onların sorunlarına çözüm bulsunlar. Biz mutfak tüpüne ayrıca para ödememek için sırtımızda bu şekilde odun taşıyıp kıt kanaat aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyoruz" dedi.
"KADINLAR GÜNÜ'NÜN TARİHÇESİ" Amerika-New York'ta 8 Mart 1857 yılında bir tekstil fabrikasında çalışan kadınlar erkeklerle eşit sayılmak ve eşit ücret almak istedikleri için grev yaptı. Ancak o gün beklenmedik bir olay oldu. Fabrikada yangın çıktı. Binaya kilitlenen kadınlar çıkan yangından kaçamayarak can verdi. Ölen 129 kişinin anısına ve kadın haklarını onurlandırmak için 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması önerildi. Birleşmiş Milletler de 1997 yılında 8 Mart'ı Dünya Kadınlar Günü olarak ilan etti.
Ülkemizde ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 1984 yılından beri kutlanıyor.
(İK) 06.03.2008 03:42 TSİ