Haberler

Ziraat Odası Başkanı Başaran "Emanet Fındık Fiyatları Düşürdü"

Abone Ol

Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran son günlerde kamuoyunu meşgul eden fındık politikası ile bazı açıklamalarda bulundu.

Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran son günlerde kamuoyunu meşgul eden fındık politikası ile bazı açıklamalarda bulundu.

Oda Başkanı Levent Başaran emanete verilen fındığın fiyatı düşürdüğünü belirterek "Fındık Akçakoca için çok önemli bir ürün. Üreticinin kendi fındığının politikasını oluşturamaması bizleri üzüyor. Fındıkta çözümler üretilmedikçe sıkıntılar hep devam eder. Fındık ihracatçılarının yurt dışına verdiği emanet fındık, ürün fiyatlarında ciddi manada düşüşe neden oldu. Fındık fiyatının bazı kesimler tarafından maksatlı düşürüldü. Bazı tüccar ve ihracatçılar üreticilerin kendilerine emanet ettiği fındığa ihanet ederek, hiçbir para almadan yurt dışına 20 bin ton fındığını emanete verdi. Bu nedenle fındıkta sert düşüşler oldu. Avrupa bizden yaklaşık 140 bin ton daha fındık alacak. O yüzden oyuna gelmeyin. Fındık ihracatçılarının yurt dışına verdiği emanet fındık, ürün fiyatlarında ciddi manada düşüşe neden oldu. Bu da fiyatlarının haksız yere düşürülmesine neden oldu. 7 firma için gerekli yasal işlem başlatılması için Rekabet Kuruluna başvuruldu. Bu firmalar 20 bin ton fındığı yurt dışına fatura ve kontrat anlaşması olmadan verdiği için yasal işlem başlatılması talebinde bulunuldu" dedi.

Fındık politikasının oluşturulmaması, Lisanslı depoculuğun olmaması, Borsanın kurulmaması, Kooperatifleşmenin olmamasını değerlendiren Başaran "Fındık işleme tesislerin yetersiz olması, eğitimin verilememesi, üreticinin fazla bilgiye sahip olmaması gibi durumlardan dolayı üretici fındığını tüccara teslim etmek zorunda kalıyor. Emanete verilen fındıklar işlendi piyasa doydu. Şimdiye kadar 125 ton ihracat yapıldı. Geçen yıl 2 bin 800 Dolar getirisi oldu. Hemen akabinde fındığın bölgemizde 15 TL üzerine çıkması fiyat sirkilasyonu olmasını sağladı. Üretici rahatladı. Bizler fındığımızı iç piyasaya bırakmalıyız, dışarıya verdiğimiz takdirde sıkıntılar doğar. Lisanslı depoculuk yoksa sıkıntı doğar. Bunun yanında Borsa da olması gerekir. Fındık üretme tesislerinin biran önce oluşturmak lazım. Ürünü çeşitli ürünler adı altında pazarlamak gerekir. Emanete fındık verip de mağdur olan vatandaşlar var. Mal senin elinde değilse başkasının elindeyse sıkıntı doğar. Batıda Fındık geçim standardı kayboldu. Artık ek gelir olarak görülmeye başlandı. Fındığın bir çok evrelerden geçtiğini biliyoruz ondan dolayıdır ki ürün elinizde kalmalıdır. Emanete fındık vermek çok büyük hatadır. Bölgemizde son yıllarda fındık gerçekten ikinci plana itildi. Sanayileşme hızla artınca bu kaçınılmaz oldu" dedi.

FINDIĞI DİĞER ÜRÜNLERDEN AYIRMAK LAZIM

Başaran, Fındık milli bir ürün olduğu halde fındık politikası üretilmediğini iddia ederek "Ziraat Fakülteleri çok az. Bilimsel olarak araştırma yok. Üreticiler eğitim yönünden çok eksik. Fındığı diğer ürünlerden ayırmak lazım. Sanayileşme olunca tarım ikinci plana itildi bu çok yanlış bir politika. İşleyecek iyi bir sanayi kuruluşumuz yok, markalaşma yok, fındıkta markalaşma çok önemli. Bunun örnekleri ülkemizde mevcut. Marka yolunda çok iyi projeler üretmemiz lazımdır. Yoksa alıcının politikasına ayak uydurmak zorunda kalırız. Hedef koymalıyız. Yoksa hep konuşur dururuz havanda su döveriz, markalaşmadan olmaz" diye konuştu.

FİSKOBİRLİK konusuna değinen Başaran "Üreticinin bir kooperatifi varsa ortakların buna destek verip sahip çıkması gerekmektedir. Türkiye genelinde bazı kooperatifler marka olmuş durumda. Bizde FİSKOBİRLİĞ'E sahip çıkıp bir marka değeri yaratmamız lazım. FİSKOBİRLİK'İN önünü açmalıyız. FİSKOBİRLİK Lisanslı depoculuğu yapmalı. Bu depoculuğu alıp kendi tesislerinde fındığı işleyebilir. Ortaklarının güvenliğini kazanmalıdır. Üretici ortağı olduğu kooperatife sahip çıkmalıdır, önünü açmalıdır, bazı ileriye dönük projeler geliştirmelidir" dedi. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Levent Başaran Akçakoca Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

Uretim yok:

Yahu ben anlamadığım bişey var ziraat odaları her yıl ortağından aidat toplar 5 yıl uğrama odaya 6 .yil git odemediklerin 5 yılın aidatını senden alır ama gel gelelim üretici için fındığı satma spekülasyon der oyun der 1 veya 2 yerel gazeteye demeç verir başka bişey yok.kardeşim vatan dasin izlediği tv lere cikda bi haykır çiftçimi soydurmam de çiftçimi köylümü ölüme mahkum etmeyecegiz göç vermeye müsade etmeyeceğiz deyinde türkiye izlesin.ATATÜRK ne dedi köylü milletin efendisidir.ama çok şükür efedilik kalmadi köylü sefil ve perişan.

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title