İletişimden topluluk ekonomisine; blockchain
Adnan Ateş
İnsan soyunun ilk günden beri gereksinim duyduğu şeyleri sıralayacak olursak; gıda, barınma ve iletişim olarak kategorize edebiliriz. Çok farklı iletişim kanallarını (duman, doğal ses, ışık gibi) deneyimleyen insanın şuan geldiği nokta Web 3.0 üzerinden iletişimi en hızlı hali ile yaşamak. 2023 itibarı ile gelişmiş toplumlardan gelişmemiş toplumlara insanın iletişim problemi yok gibi görünse de hala bazı kapalı ve baskıcı rejimlerde milyonlarca insan gelişmiş, ileri demokrasiyi yaşayan toplumlara göre çok az iletişim özgürlüğüne sahipler. Bırakın başka topluluklar ile iletişim kurmayı aynı şehirde ki insanlar ile de özgürce iletişim sağlayamıyorlar. Dijital teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin toplumlar iletişim özgürlüğü anlamında aynı şansa sahip olamayacaklar. İnsan soyunun ilkel dönemler ile olan bağı hep var olacak. Bu bağlar yerel tanrılar, yarı insan ve yarı tanrı olduğunu kitlelere kabul ettirmek isteyen insanlar tarafından hep canlı tutulacak.
Ancak teknolojiye erişimde yurttaşlarına hiçbir zorluk çıkarmayan tam aksine erişimi kolaylaştırıp her türlü teknik altyapıyı hizmete sokan rejimlerin, gelecek toplumların dizayn edilmesinde büyük rol oynayacak rejimler olduğunu rahatlıkla söyleye biliriz. Katma değeri yüksek teknolojik ürünleri satarak, dijital platformları geliştirip diğer ülke insanlarını bu mecraları kullanmaya mecbur bırakarak küresel ağdan pay almaya da devam edecekler. Bugün iletişim en fazla App'ler üzerinden yapılıyor. Bahse konu App geliştiricilerinin hizmeti ücretsiz vermelerinin nedeni kimsenin karakaşı veya gözü değildir. 'Büyük Data'ya erişim, istihbari bilgi toplama gibi katma değeri çok yüksek verileri toplayarak hem kendi ülkelerine, hem de bana da lazım diyen diğer ülkelere ya da şirketlere satarak büyük kazançlar elde ediyorlar. Bu ve benzer fırsatlar internet ile birlikte erişilen fırsatlar.
Peki 3 Ocak 2009'da start verilen 'Blockchain' ile ne tür fırsatlar elde edeceğimizin farkında mıyız?
Blockchain daha önce de bahsettiğimiz gibi kayıtların tutulduğu bir tür muhasebe defteri yani Defter-i Kebir'de diyebiliriz. Ticari etkileşimlerini blockchain (blok zincir) üzerinde tutan ve bu ağ üzerinden proje geliştiren, bu ağın faydalarını bilip ağ üzerinde iş-proje geliştirenler geleceğin ekonomi temelli topluluklarına da öncülük edecekler.
İletişim sektörü doygunluğa erişmiş gözükse de gelecekte çok farklı hatta hayal bile edemeyeceğimiz uygulamalar hizmetimize sunulacak ancak veriyi güvenli bir şekilde saklayan, veriyi her türlü saldırıdan koruyan girişimler gelecekte 'Topluluk Ekonomisi'nin ilk yapı taşları olacaklar. Blockchain ağı büyüdükçe, bu ağ üzerinden yol alıp 'Topluluk Ekonomisi'ni önemseyen sektörler yerel sınırların dışına çıkıp yerelden globale büyük dev şirketler olacaklar. Çünkü kendi ürün veya hizmetini satmak istediğinde dünyanın başka bir noktasında ki alıcıya (kişi ya da şirket fark etmez) güvenli bir şirket olduğunu ispatlamak zorunda değildir. Alıcının da, hizmet veren veya ürün satan şirketinde buluştukları nokta: blockchain.
Blockchain ile topluluk ekonomisi önem kazanmaya devam ediyor. Her blockchain projesinin hatta her coin'in kendine özgü bir topluluğu var. White Paper'da vaad ettikleri sosyal sorumlulukları farklılık gösterse de topluluk bilincine sahip oluyorlar ve o minvalde yol alıyorlar. Ortak çıkarları var. Kimileri ortak ağ üzerinden ticari etkileşimlerde bulunuyorlar, kimileri de bir coin prejesinin gelişmesi için çaba sarf ediyor. Kimileri de şu ağ üzerinden geliştirdiğimiz bu platform ile yol alırsanız ve yakıt olarak bizim coini kullanırsanız şöyle faydalara sahip olursunuz deyip ürettikleri coinin birim fiyatının yükselmesi için hacim büyütme çabasına girişiyorlar. Amaç ve gaye ne olursa olsun blockchain üzerinden yapılan her girişim, hayat bulan her proje kendi topluluğunu oluşturuyor ve topluluk ekonomisi dediğimiz bireylerin bir araya gelerek oluşturdukları o büyük ekonomiyi canlandırıyorlar.
Tohumdan market rafına kadar bir gıdanın takibi, bir malın fabrikadan alınıp gümrüklerden geçtikten sonra alıcıya ulaşması, kişisel sağlık verilerinin güvenle muhafaza edilmesi ve başkalarının bu verilere asla ulaşamaması, kooperatifleşerek blockchain üzerinden ticari faaliyetlerde bulunmak gibi bir ticari faaliyeti blockchain ağlarını kullanarak artık güvenle yapabiliyoruz. Kötü niyetli bir tacir bu sistemde asla barınamaz. Kötü niyetli bir üretici de bu sistemde barınamaz. Her şey akıllı sözleşmeye göre yol alır. Sistemde, sistem dışına çıkmak ve ticari bir usulsüzlük yapmak mümkün değildir. Girilen bir veriye müdahale fırsatı mümkün değil.
Blockchain, birbirlerini görmeyen ve tanımayan insanları farklı amaçlar ile bir araya getiriyor ve topluluk ekonomilerini yaratarak reel ekonomide bile olmayan finansal hacimler oluşturmalarına fırsat sunuyor. Blockchain'a inanan devletler, şirketler ve bireyler gelecekte büyük fırsatlara sahip olacaklar.