Haberler

Diksiyon nedir? Nelere dikkat etmek gerekir?

Ahmet Furkan Başdemir

Ahmet Furkan Başdemir

Diksiyon Eğitmeni
14.04.2022 04:36

Doğru bir diksiyon için anlaşılır ve etkili konuşulması, konuşan kişinin kendini ifade edebilmesi, dinleyen kişiye doğru bir biçimde bilgi aktarılmasına diksiyon denir. Diksiyon sözcük anlamı olarak Latince bir kelimedir. Söz söyleme sanatı olarak da ifade edilebilmektedir. Kelimeleri duygu ve düşüncelerle birlikte anlatmak harekete geçirmek diksiyonda önemli bir avantaj sağlamaktadır. İfade edilen cümleleri en iyi şekilde, en anlaşılır biçimde anlatabilmek için sözcüklerin seçimi büyük önem taşımaktadır. Ses tonunun ayarlanması vurguları doğru yerlerde kullanmak konuşmanın yapılacağı konu hakkında büyük önem taşımaktadır. Özellikle heceleri ayırmadan konuşmak etkili konuşabilmeyi amaçlar.

Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Duygu ve düşünceleri en iyi şekilde ifade edebilmek için anlaşılır olmak gereklidir. Anlatılan konuya göre jest ve mimiğin doğru bir şekilde ayarlanması dinleyicinin heyecanlanarak anlamasında etki taşımaktadır. Doğru bir diksiyon için ağız, dil ve vücudumuzu en iyi şekilde kullanmak gereklidir. Konuşan kişinin kelime dağarcığında diksiyon için çok önemlidir. Düşünceleri duygularımızı en iyi şekilde anlatabilmek için doğru kelimeleri seçmek gereklidir. Kelimeleri yan yana getirip cümleler oluşturup dinleyen tarafa anlatabilmek büyük önem taşımaktadır. Kelimelerin doğru ses tonuyla pekiştirilmesi, gerekli yerlerde ses tonunun ayarlanarak konuşulması diksiyon için büyük bir avantaj sağlar. Konu anlatılırken nereye anlam verilmesi gerekiyorsa oraya vurgu yapmak da çok önemlidir. Diksiyonda diğer bir önemli kural ne uzun ne kısa, dengeli bir şekilde konuşulmasıdır. Aksi takdirde anlatılan kelimeler uzatıldığında dinleyen kişide konuyla ilgili kopma gerçekleşebilir. Konuşurken kattığımız jestler, mimikler, tavırlar ve ifadeler diksiyonun temel taşları adı altındadır.

Diksiyon Nasıl Geliştirilir?

Düzenli olarak tekerleme ve fıkra çalışmaları yapmak ve yapılan çalışmaları günlük belirli aralıklarda tekrarlamak gerekir. Nefes egzersizleri yapılması gerekir. Otururken dik oturulmalı ve omuzlar düşmemelidir. Kalem uygulaması ile çalışma yapılması gereklidir. Okunan her bir metnin yüksek tonda okumak diksiyon için büyük bir fayda sağlamaktadır.

title