Haberler

İyi bir diksiyona sahip olmak için bahane yok

Ahmet Furkan Başdemir

Ahmet Furkan Başdemir

Diksiyon Eğitmeni
12.02.2022 10:10

Televizyon spikerlerini veya seslendirme sanatçılarını konuşurken dinlediğimizde ses tonlarını çok beğeniriz değil mi? İşitilen ses kulağımıza hem berrak hem de pürüzsüz bir tını olarak gelir. Profesyonel konuşan insanlar bu hale nasıl geldiklerini hiç merak edip düşündünüz mü? Gerçekten bu bir yetenek mi yoksa öğrenilebilir bir şey mi? Soru cevabı çok basit, sesiniz sizin kontrolünüzde sadece kendinizi sıradan görmeyin. Aynı ses tonuna sahip olmayabilirsiniz ama kendi sesinizle yüzleşip içindeki muazzam tınıyı fark edebilirseniz durum değişir.

Yapılması gereken rutin bir çalışma, sadece diksiyonu kurallarıyla harekete geçirdiğinizde var olan ses tonunun nasıl bir cevher olduğu ve zamanla muhteşem bir ses tınısına sahip olabileceğinizi ve konuşurken karşı tarafı heyecanlandırabilecek bir etki oluşturabileceğinizi söyleyebilirim. Peki ne yapmak gerekiyor? İyi bir diksiyona sahip olabilmek için rutin çalışabilmek gerekiyor. Günlük olarak belirli aralıklarla pratikler yapabilmemiz gerekiyor.

Size günlük hayatta diksiyonu geliştirebilecek konuyla ilgili birkaç ipuçu paylaşacağım. Öncelikle resmi ve özel bir yerde konuşmamızı nasıl özenle yapabilme psikolojisine girebiliyorsak evde markette vb her ortamda da aynı tonda konuşabilme psikolojisine girebilmemiz gerekiyor. Nefes egzersizi sürekli olarak yapmaya çalışın. Acele etmeyin ve düşünerek konuşun. Özellikle konuşmanızı diyaframdan yapmaya çalışın. Hitabet metinleri ve tekerlemeleri duyguyla okumaya çalışın. Okunan kelimeleri tonlamalara dikkat ederek ağzınıza kalemi alarak okuyup ve sonrasında kalemsiz okumaya çalışın. Ağzınızı açarak konuşmaya çalışın, özellikle günlük hayatta çene kası ve kapalı ağızdan konuşma biçimi çok yaygın bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Yapılması gereken ağızdan çıkan kelimeleri vurgulayıcı bir biçimde jest ve mimiklerle harekete geçirerek konuşun.Bol bol sesli kitap okuyun ve okunan metinleri ses kayıt cihazlarıyla kaydedin. Sesin gelişimini aşama aşama olarak görebileceksiniz.

Güzel diksiyonunuz vurgulu sesiniz olsun

Sevgiyle kalın...

title