Haberler

Kendi ses tonunuzun zirvesine ulaşın

Ahmet Furkan Başdemir

Ahmet Furkan Başdemir

Diksiyon Eğitmeni
01.08.2024 12:14

Güzel bir ses tonunun dinleyici tarafından fark edilmesi müthiş bir şeydir değil mi? Genellikle spiker, tiyatro ve rol model olan oyuncularla aynı ses tonları gibi sesimiz olsun isteriz. Sevgili okuyucu işin doğrusu kendi ses tonunuzu benimser barışık olursanız ve bu yönde doğru bir diksiyon eğitimiyle birlikte sıkı bir çalışma içinde bulunursanız kendi ses seviyenizin en iyi boyutuna ulaşabilirsiniz. Peki nasıl mı? Sesin zirvesine yolculuk sabırlı ve düzenli çalışmaktan geçiyor. O zaman bu yolculuğa bu satırları okuyarak ilk adımı atıyorsunuz.

GÜZEL BİR SES TONU ÖZGÜVEN OLUŞTURUR

Ses tonu iletişimin en önemli yapı taşlarından biridir. Özellikle konuşurken ses tonunun pürüzsüz olmasına dikkat edilmeli ayarı iyi bir dengede olmalı güven odaklı ve tok olması gereklidir. Karşılıklı iletişimde, sunumda, toplantıda, sosyal sorumluluk projelerinde doğru bir ses her zaman olumlu bir etki oluşturur. Bir şarkıcının hazırlamış olduğu müziği doğru duyguyu verebilmesi açısından ses tonunun etkisi ne kadar önemliyse farklı bir meslek kolunda da ses tonu çok önem taşımaktadır. Karşımızdaki kişinin kişiliğine ilişkin ipuçlarını iletişim esnasında fazlaca es payı vermesi ile tespit edilebilirken, özellikle söyleme biçiminde bağırarak konuşmasını, kaba düşük bir tonda ile konuşma yapma, çekingen, doğru ve etkili konuşmasından ise doğru bir çıkarımı yapabiliriz. Sevgili okuyucu ses tonu imza gibidir. Anlatılan yorumlarla imaj şekillendirmede etkilidir. Yumuşak güler yüzle birlikte tatlı bir ses tonu iletişimde olumlu bir izlenim verirken, soğuk ve keskin bir ton bize daha ciddi ve resmi bir mesafe izlenimi de uyandırmaktadır. Bir sahneye davet edildiğinizi düşünün. ilk ses tonu titrek bir ses tonuysa amatör, çok net ve (eee ıı) gibi duraksamalar olmadan anlaşılır yorumlarla süslü bir tondaysa profesyonel bir konuşma performansınız ilk ve son sıralardan anlaşılabilecektir. Konu içeriğine uygun tutarlı bir ses tonu akıcı bir üslupla izlenim verirken, işitilir düzgün açık cümle ile yapılan konuşma dinleyen tarafta daha rahatlık oluşturacak ve söyleme biçimi açısından etkili bir deneyim kılacaktır.

SES TONU NE İÇİN ÖNEMLİDİR?

Bir kişinin sevincini, mutluluğunu, üzüntüsünü, halsizliğini doğrudan ses tonuyla anlayabiliriz. Doğru nefes ve konuşma yapıldığı sırada duruş ve hareketler ağız ve çene kasları gibi faktörler hepsi uyumlu olması halinde güzel bir konuşma ortaya çıkacaktır. Hazırlıklı bir konuşma kişinin kendine öz güvenini artırır ve ikili iletişimde kaliteli bir iletişimi ortaya çıkaracaktır. Sevgili okuyucu sizde daha iyi bir diksiyon için ertelemeyin, çalışmaya, öğrenmeye, araştırmaya başlayın.

Güzel diksiyonunuz vurgulu sesiniz olsun

Sevgiyle kalın...

title