Sesinizi geliştirebilmenin püf noktaları
Ahmet Furkan Başdemir
Düzenli ve doğru tekniklerle çalışılan sesler her zaman gelişime açıktır. Özveri ile yapılan her bir çalışma artarak başarıyla doğru orantılı hale gelebileceğini biliyor muydunuz? Siz değerli okuyucularımız için sesi geliştirebilmek adına yapılması gereken en temel püf noktaları kaleme aldım.
DOĞRU BESLENME ALIŞKANLIKLARI
Sevgili okuyucular sağlıklı beslenme alışkanlığının diksiyona büyük katkısı vardır. Bu anlamda ses tellerinin kaliteli ve pürüzsüz olabilmesi için vitamin ve mineralleri barındıran yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. Diğer bir önemli alışkanlıklardan biri de bol bol su içmek olacaktır. Bu alışkanlık sesinizi rahatlatıp daha güzel bir başlangıç yapmanızı sağlar. Boğazınızı temizler ve nemlendirme ile duyulan sesin berrak ve güzel çıkmasına destek olur. Önemli besinlerden diğer biri de çiğ yumurta tüketimidir. Bilinen en eski yöntem olan çiğ yumurta tüketimi ses geliştirilebilmesi ile beraber sağlık açısından çok faydası olan bir yiyecek türüdür. Boğazınızı rahatlatıp temizlediği için uzun bir sürede sese çok etki edebilecek bir fayda oluşturabilir. Bal limon, papatya, nane, ıhlamur, zencefil gibi doğal besinler ses telleri için çok önemlidir. Ses tellerinizi yatıştırabildiği gibi önemli bir sürede korunmasına destek sağlar. Doğru bilinen yanlışlardan özellikle çay kahve gibi kafein ve türevleri baharatlı yiyecekler diksiyon çalışması yaparken tüketilmemelidir. Diksiyon çalışırken öncesinde çok ağır yiyecek ve içecek tüketiminden kaçınılmalı aç karnına çalışıldığı takdirde daha etkili bir çalışma oluşacaktır.
PRATİK VE DÜZENLİ ÇALIŞMA GELİŞİMİ GÖSTERİR
Bir enstrümanı harekete geçiren güzel sesi duymamızı sağlayan sanatçı ise güzel konuşmayı etkili iletişimi başlatan ise diksiyonu güzel olandır. Sevgili okuyucu bilgiyi dinlemek ve uygulamak kadar arka planda çalışılan ödevler ve uygulama teknikleri ile çabalar diksiyon için çok kıymetli önem arz etmektedir. Bir çiçeği beslerken en ince ayrıntısına kadar özen gösteriyorsak bir sesimizi çalıştırırken düzeltirken o kadar özen ve sabır göstermeliyiz. Pratik çalışma ile tavsiyemiz düzenli olarak nefes ve ses egzersizleri yapmanız olacaktır. Diyafram nefesi ile beraber nefesi doğru yerden almayı rutin haline getirmek güne güzel bir başlangıç olabilir. Sesli kitap okuma düzenli ve doğru kurulan iletişim ve ayrıca ses tellerini güçlendirmek için ısıtma ve rahat çalışabilme adına egzersizler yapabilirsiniz. Kalem çalışması, tekerlemeler, alıştırma metinlerini okuma, ağız ve dudak çalışmaları, mırıltı ve farklı duygu ve ifade biçimleri, tonlamalar üzerinde çalışmalar yapmanın sese büyük bir katkısı olacaktır.