Haberler

Söz kesmemek için ne yapılmalı?

Ahmet Furkan Başdemir

Ahmet Furkan Başdemir

Diksiyon Eğitmeni
04.09.2024 09:05

Günümüzün en büyük sorunsalı haline gelen konuşma esnasında söz kesme alışkanlığı her geçen gün artarak çoğalıyor. Konuşan kişinin anlattığı konuya müsaade istemeden dahil olmak arzusu kimisi tarafından alışkanlık, kimi içinse normalleştirilmiş bir durum olsa da iletişim açısından en büyük iletişim problemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki söz kesmemek için ne yapılması gerekiyor?

DİNLEMEK ARTI ÖZELLİK KAZANDIRIR

Sevgili okuyucu söz kesmek konunun yerine ve olayına göre değişebilir. İrdelenmesi gereken acil veya yanlış bir iletişimde müdahaleci tarafından mı söz kesiliyor yoksa planlandığı için mi. Bir konuşma oturumunda karşılıklı iletişimi güçlendirmek, eksik bir bilgiyi unutulan bir yoruma takviye kazandırmak iyimser söz kesme olarak değerlendirmeliyiz. İletişimde var olmayan müdahale ile kendisini katan baskın bir fikirle ortaya çıkan söz kesmeye ise iyimser olmayan bir iletişim modeli olarak değerlendirebiliriz. Sevgili okuyucu karşılıklı iletişimde öğrenme, anlama ve aktarma açısından çok önemli bilgileri benliğimize kaydederiz. Yorum yapan tarafın sözünü bitirmesini beklemeli ve empati kurulması gereklidir.

NE YAPILMALI?

İlk olarak sözünü kesmeye odaklı olan kişiyi analiz etmek gerekiyor. İletişim açısından anlatan kişiye konsantre olunması gerekiyor. Dinleyen tarafa söz hakkı tanımak gerekiyor. Unuttuğu konuyu hatırlatmak olumlu olarak yorumlayabiliriz. İletişimi güçlü kılmanın diğer bir önemli ipucu önceden hazırlık yapmak ve anlatılan başlığın özetini karşı tarafa aksettirmek iletişimi daha güzel hale getirebilir. Uzun ve karışık bir konu paylaşılacaksa, konu içeriğinin uzun süreceğine ve daha fazla zamana ihtiyaç olacağı karşı taraftan rica edilebilir. Dinleyenin fikir ve düşüncelerini almak ayrıcalıklı bir strateji oluşturabilir.

GİRİŞ GELİŞME SONUÇ

İletişimde bilgiyi kısa ve özet geçecek bir şekilde yorumlamak gereklidir. Giriş, gelişme, sonuç düşüncesiyle karşı tarafa merak uyandırmalı, kendini övmemeli, anlatacağı bilgi dışında sorusu sorulmadan bağlantısız soru sormuşçasına farklı konu başlığı açmamak gereklidir. Zamanlama iyi ayarlanmalı, karşı tarafın sormadığı bir konu hakkında anlatıma ek bir konuya geçilmemelidir.

title