Haberler

10 Derste Fenomen Olma Kılavuzu

Bengü Arslan Esin

Bengü Arslan Esin

CEO / Bourz Content Communications
25.03.2022 07:35

Bir influencer (fenomen), sektördeki gelişmelerle ilgili uzmanlıklarını ve tavsiyelerini paylaşarak sektördeki meslektaşları, rakipleri ve takipçileri üzerinde önemli bir etki yaratabilir. Kamuoyunu etkileyen kişi olarak; kariyeriniz, ağınız (business network) ve/veya markanız için profesyonel faydalar görmeniz muhtemeldir ancak fenomen statüsüne ulaşmak için önce kendinizi "alanında otorite" olarak konumlandırmanız gerekir.

Influencer (Fenomen) Ne Demek?

Influencer (Fenomen), sektöründe yüksek düzeyde popülerliğe veya otoriteye sahip olan bir kişidir ve sosyal medyada takipçilerini genellikle bu alanda önemli deneyime, başarıya veya uzmanlığa sahip oldukları için kazanır.

İnsanlar, bir fenomeni, fikirlerini, bilgi birikimini ve hatta tavsiyelerini öğrenmek için takip eder. Şirketler ise pazarlama stratejilerinin bir parçası olarak, fenomenin takipçi kitlesinin, kendi hedef kitleleriyle örtüştüğü durumda; takipçilerin kendi ürünlerini satın alma konusunda etkileneceğini umarak influencer ile #işbirliği yapar.

Burada, bir fenomenin, bir ünlü gibi büyük ölçekte bilinmesi gerekmediğini belirtmek isterim. Örneğin, bazı niş market ürünlerin pazarlamasında "mikro influencer"lar çok daha başarılı olabilir.

Takipçi Sayılarına Göre Fenomen Türleri:

Nano influencers: 1.000-10.000 takipçi

Mikro influencers: 10.000-50.000 takipçi

Orta seviye influencers: 50.000-500.000 takipçi

Makro influencers: 500.000-1.000.000 takipçi

Mega influencers (genellikle ünlüler): 1.000.000'den fazla takipçi

Ders 1: Nişini Bul

Öncelikle, sektörünüzde hangi uzmanlık alanına odaklanmak istediğinizi belirlemeniz gerekir. Bunu yapmak için tutkularınızı ve güçlü yönlerinizi göz önünde bulundurmalısınız çünkü bu özelliklerle uyumlu bir niş seçmek, kendinizi göstermenize ve becerilerinizi daha da geliştirmenize olanak tanır.

Bir niş seçmek faydalıdır çünkü endüstrinin sadece bir alanına odaklanırsanız; otorite kurmak ve takipçi çekmek kolaylaşır. Nişinizi bulduğunuzda, spesifik bir takipçi kitlesini hedeflersiniz. Bu kitlenin ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına göre içerik oluşturursunuz ve böylece kitleyi avucunuzun içine alıverirsiniz.

İlginizi çekecek bazı niş örneklerini de buraya bırakıyorum:

Seyahat

Moda

Yaşam Tarzı

Spor Dalları

Yiyecek

Güzellik

Cilt Bakımı

Oyun

Filmler ve TV

Teknoloji

Kariyer Koçluğu

Fitness

Mali Tavsiyeler ve Finans

Ders 2: Sosyal Medya Platformlarını Seç

Takipçi sayınızı artırmak için, nişinize ve hedef kitlenize en uygun sosyal medya platformlarını seçmek çok önemlidir. Hedef kitlenizin kim olduğunu belirleyin, en çok hangi platformlarla etkileşim kurduklarını araştırın ve ardından bu platformları kullanın. Ayrıca, sektörünüzdeki diğer fenomenlerin en sık hangi platformları kullandığına da bakmak, ilgili bir kitle oluşturmak için sizi doğru yöne yönlendirebilir.

Influencerlar tarafından en sık kullanılan sosyal medya mecralarını da bırakayım:

Instagram

TikTok

Youtube

Facebook

Twitter

Ders 3: Bir Web Siten Olsun ve Düzenli Olarak Güncellemeyi İhmal Etme!

İnsanların dikkatini çekmeye başladığınızda, sizi çevrimiçi olarak arayacaklardır. Bir web sitesine sahip olmak; hedef kitlenize hakkınızda bilmesini istediğiniz tüm bilgileri aktarmak için iyi bir yöntemdir.

Üstelik web siteniz üzerinden, servis edeceğiniz basın bültenlerine otomatik kayıt yapılması ve/veya yazdığınız kitabı doğrudan satma imkanı da mümkündür. Yani web sitesi kendinizi düzenli olarak hatırlatmak veya gelir sağlamak gibi amaçlara hizmet eder.

Eğer düzenli ve sürekli olarak içerik oluşturmak konusunda kendinize güveniyorsanız; sitenizde bir blog bölümü yaratın. Ama unutmayın ki; son yazınızın üzerinde geçen yılın tarihini görmeleri, inanılmaz bir itibar kaybı anlamına gelir.

Web siteniz son derece işlevsel ve iyi tasarlanmış olmalıdır zira ancak böyle bir web sitesi, güvenilir, profesyonel ve güvenilir bir kaynak olarak görülmenizi sağlayabilir. Kısacası, iyi bir web sitesi, muteberliğinizin kanıtlarından biridir.

Ders 4: İçeriklerinin İçeriği Ne Olacak?

Sosyal medya platformlarınızı seçerken, ne tür içerikler yayınlamayı planladığınızı ve bu ihtiyaçlar için hangi platformların en iyi şekilde çalışacağını da göz önünde bulundurmalısınız.

Örneğin, yaratıcı tasarımlarıyla ön plana çıkmak isteyen bir grafikerseniz, öncelikle işinizin görsellerini paylaşmaya odaklanan bir sitede bir sosyal medya profiline sahip olmanız gerekir.

Sektörünüz için en iyi etkileşim saatlerini dikkate alarak oluşturacağınız haftalık veya aylık bir paylaşım takvimi, şüphesiz başarıya daha çabuk ulaşmanızı sağlayacaktır.

Ders 5: Tutarlı ol!

Takipçilerinizi korumak ve artırmak için yüksek kaliteli içerik yayınlamanın yanı sıra, tutarlı bir şekilde içerik sağladığınızdan emin olun. Kısa bir süreliğine dahi olsa aktif olmazsanız, takipçilerinizi kaybedersiniz.

İçeriklerinizi düzenli olarak yayınlamak konusunda, en yüksek etkileşim saatlerine uymakta güçlük çekiyorsanız, küçük bir üyelik ücreti karşılığında haftalık veya aylık takviminizi yayınlamaya yarayan programlar bulunmaktadır. Tabii, bu programların hiçbiri içeriklerinizin story (hikaye) bölümünde çalışmaz. Mutlaka gerçek zamanlı hikaye paylaşımları yapmalı veya ekibinize yaptırmalısınız.

Kendinizi bir influencer olarak kabul ettirmek zaman alır, bu nedenle sosyal medya süreçlerinizde tutarlılığı sürdürmek, hedeflerinize ulaşmak için zaman ve çaba harcamanız gerekir. Takipçiler, tutarlı gönderileri takdir eder ve onlarla etkileşime girme olasılıkları daha yüksektir yani takipçi sadakati ancak tutarlı gönderilerle sağlanabilir.

Ders 6: Fikrin Olsun…

Kendinizi diğer binlerce makale, gönderi vb. türlerinden ayırmak için en gerçekçi yol; özgün içerik yayınlamaktır. Sizin fikirleriniz, rakipleriniz ve/veya meslektaşlarınızdan farklı olabilir ama belki de bu sizin çıkış noktanızı yaratacaktır. İnsanlar, popüler bakış açılarını tekrar edenlerden ziyade benzersiz ve özgün fikirleri daha çekici bulur ve bu yayınları yapan fenomenlere sadık kalır.

Ders 7. Takipçilerinle İlgi / Alaka Kur

Kitlenizi büyütürken, onlarla doğrudan etkileşim kurmanız önemlidir, çünkü bu onların kendilerini değerli hissetmelerini sağlayacak ve dolayısıyla sizi desteklemeye devam etme olasılıklarını artıracaktır. Bunu, yorumları yanıtlayarak veya onaylayarak, doğrudan mesajlara yanıt vererek ve mümkünse hedef kitlenizin belirli üyelerini öne çıkarmak veya onlardan içerikleri de paylaşmak için zaman ayırarak yapabilirsiniz.

Hedef kitlenizin geri bildirimlerini ve yorumlarını izlemek, yeni içerik fikirleri veya halihazırda sağladığınız içeriği iyileştirmenin yollarını bulmanıza da yardımcı olabilir. Ayrıca, sizden ne tür içerik aradıkları hakkında bilgi almak için takipçilerinize doğrudan ulaşmanın yolu şüphesiz anketlerden ve soru-cevap konseptlerinden geçer.

Ders 8: Ağını büyüt

Kendinizi bir influencer (fenomen) olarak konumlandırırken, sektörünüzün diğer fenomenleriyle temas halinde olmak, takipçi kitlenizi büyütmenize katkı sağlar. Diğer influencerların paylaşımlarına yorum yapın, hatta onların paylaşımlarını paylaşın! Sonunda, onlarda sizin içeriklerinizi paylaşabilir ve böylece takipçilerini, sizi de takip etmeye teşvik edebilirler… Belli mi olur?

Ayrıca, işbirliği yapmak için diğer femonenlere özel olarak da ulaşabilirsiniz ancak bunu bir miktar bilinirlik kazandıktan sonra yapmanızda fayda var çünkü henüz elinizde #işbirliği teklif ederken gösterecek çekici bir havuç yok.

Gerçek hayatta ise, ticari fuarlar, konferanslar veya konuşmalar gibi yüz yüze etkinliklere katılarak diğer fenomenler ve önemli kişilerle tanışabilirsiniz. Sosyal medya yansımaları mutlaka olur.

Ders 9: Kendini Takip Et ve Objektif Olarak Değerlendir

Çoğu sosyal medya platformu, hedef kitlenizin demografisi, içeriğinizin erişimini ve etkileşim oranlarınızı analiz eder ve öngörüler ile birlikte size sunar. Yolculuğunuzun başlangıcında, bu bilgileri dikkatle incelemeyi ihmal etmeyin çünkü bu analizler ve öngörüler kitleniz ve kitle oluşturma hızınız hakkında size geri bildirim verebilecek yegane kaynaklardır.

Bu veriler aynı zamanda nerede başarılı olduğunuzu ve geliştirmeniz gerekebilecek alanları da size bildirecektir. Örneğin, yayınladığınız belirli içerik türlerinin diğerleri kadar iyi sonuç vermediğini fark ettiğinizde, içerik stratejinizi değiştirebilirsiniz.

Aynı zamanda, bu verileri, otorite olduğunuzun ve takipçi kitlenizin bu konumlandırmayı kabullendiğinin ispatı olarak kullanabilirsiniz. Potansiyel işbirlikleri (pazarlama ortaklıkları) kurmak için, etkileyici verilerden iyisi yoktur. Tabii eğer #işbirliği gelirlerini elinizin tersiyle itmeyecekseniz…

Ders Son: Trendlerin Farkında Olmakla Kalma, Trend Belirleyici Olmaya Oyna!

Bir influencer olarak hedef kitlenizin, onlara sektörünüzle ilgili en son haberleri, trendleri ve diğer önemli bilgileri sağlayacağınıza dair beklentisi vardır. Bunu sektörel haber kaynaklarını, düşünce liderlerini ve diğer uzmanları takip ederek ve KENDİ BAKIŞ AÇINIZLA YORUMLAYARAK sağlayabilirsiniz.

Kendi fikirlerinizle harmanladığınız güncel bilgiler aynı zamanda kitlenizi büyütmenize de yardımcı olur çünkü o anda insanların ne aradığını temel alarak içerik yayınlayabilir ve içeriğinizi sizi halihazırda takip etmeyen kişilere yaymak için sosyal medya hashtaglerini kullanabilirsiniz.

Dip Not:

Her sosyal medya platformunun kendine has kuralları vardır ve bu kurallar ortalama olarak her yıl değişir.

Sosyal medya platformlarının yeni özelliklerinden haberdar olmak, içeriklerinizi bu kurallara uygun hazırlamanın yanı sıra sosyal medya platformlarını tam performans kullanmanızı sağlar.

Kimler fenomen olmak için kolları sıvadı?

Yorumlarda görelim…

title