Doğru tercih listesi nasıl hazırlanır?
Besim Türkoğlu
Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler tercih dönemine çevrildi. Peki doğru tercih listesi nasıl hazırlanır?
1 ) Tercih listenizi, başarı sıralamanızdan çok yüksek 4 bölüm, sıralamanızdan az yüksek 4 bölüm, sıralamanıza yakın 8 bölüm, sıralamanızdan az düşük 4 bölüm, sıralamanızdan çok düşük 4 bölüm şeklinde oluşturabilirsiniz.
Örneğin 50.000 sıralamaya sahip bir öğrenci tercih listesine 25.000 - 35.000 arası sıralamadan 4 bölüm, 35.000- 45.000 bin arası sıralamadan 4 bölüm, 45.000- 55.000 arası sıralamadan 8 bölüm, 55,000- 65.000 arası sıralamadan 4 bölüm, 65.000 - 75.000 arası sıralamadan 4 bölüm yazabilir.
2 ) Az tercih yapmayın (Örneğin kesin gelir diyerek 5-6 tercih yapmak)
Tercih dönemi sosyal hareketlilik ve yönelim dönemidir. Sıralaması sizden daha iyi olan adayların sizin tercihlerinizi de tercih listesine ekleme ihtimalini göz önüne alarak listeyi isteklerinize göre uzatmalısınız.
3 ) Tercih listenizi şehir yada üniversiteye göre değil bölümlere göre yapmalısınız.
4 ) Tercih listesi ÖSYM'ye sunduğunuz bir istek bildirimidir. Tercihlerinizin sırasını seçtiğiniz yerlerin başarı sıralamalarından etkilenerek değil, en çok istediğiniz yerden başlayarak yapın. (Bunu yaptığınızda bu tercihlerin ölü tercih olduğunu söyleyenler olursa lütfen itibar etmeyiniz, ölü tercih kavramı hatalıdır, asla gerçek değildir, detaylı bilgilere ÖSYM'nin yayımlandığı kılavuzdan ulaşabilirsiniz.)
5) Mesleklerle ilgili bilgi kirliliğini göz önüne alarak mesleklerin resmi web sitelerini ziyaret ediniz.
6) Başarı sıralamalarında (devlet üniversiteleri) her yıl %10 düşme - yükselme olabilir. Bazı yıllarda bu oran daha da artabilir. Tercih listenizi oluştururken bu durumu unutmayınız.
7) Bu sene tüm bölümlerde barajı geçen öğrenci sayısının geçen seneye oranla çok daha azaldığını hesaba katarak, vakıf üniversitesi tercihlerinde ücretli programlardan önce aynı programa ait burslu bölümleri de yazınız.
Sorularınızı Instagram rehberlikajandası hesabından iletebilirsiniz