Haberler

Tercih döneminde dikkat edilmesi gereken 7 nokta

Besim Türkoğlu

Besim Türkoğlu

Uzman Psikolojik Danışman / Hasan Kalyoncu Üniversitesi
27.07.2024 02:08

Tercih dönemi başladı ve öğrenciler geleceklerini şekillendirecek kritik bir sürece girdi. Peki bu süreçte nelere dikkat edilmeli, neler yapılmalı ?

  1. Öğrencilerimiz kontenjanı azalan ve artan bölümlere dikkat etmeli. İkinci öğretim programlarının kapatılması ve bazı bölümlerde yaşanan kontenjan azalması-artması başarı sıralamalarında yükselme ve düşme değişimlerini beraberinde getirebilmektedir. Tercih yapmadan önce, tercih edilecek programın kontenjan değişimlerine de mutlaka göz atılmalıdır.
  2. Tek tercih veya az tercih yapılmamalıdır. Çünkü başarı sıralamalarında yaşanan ani yükselme ve düşmeler tek tercih yada az tercih yapan öğrencileri hüsrana uğratabilmektedir. Bu yüzden tercih listelerinde alt sıralara doğru alternatiflerin çeşitlenmesi önem arz etmektedir.
  3. Başarı sıralaması düşen ve yükselen bölümlere dikkat edilmelidir. Bölümün trendi son yıllarda yükseldiyse başarı sıralaması da yükselmekte, trendi düşen bölümlerin başarı sıralamaları da düşmektedir. Örneğin Yazılım Mühendisliğinin son yıllarda trendi ve başarı sıralaması yükselmekte ve bu yüzden yapılacak tercihlerin alternatiflerine de yer verilmesi tercih güvenliği için önemlidir.
  4. Özel koşullara dikkat edilmelidir. Kılavuzda yazılan bölümlerin özel koşullarına dikkat edilmeli ve bu özel koşullar mutlaka okunmalıdır. Öğrenciler özel koşullarını taşımadığı bölümleri kazansalar dahi kayıtları yapılmayacaktır.
  5. Tercih listemiz, ilgi, istek ve yeteneklerimize göre yapılmalıdır. Bu durumu şöyle örnekleyebiliriz : Bir öğrenci 10.tercihini kazandığında "keşke 11.tercihim gelseydi" diyorsa bu yanlış tercihtir. Aynı öğrenci 24.tercihiyle yerleştiğinde yine de istediği bir bölüme gittiyse bu tercih doğru bir tercihtir.
  6. Bu süreçte ani kararlar verilmemeli ve meslekler detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.
  7. Yeni açılan bölümlere ve geleceğin mesleklere göz atılmalıdır.

İşte yeni açılan bazı lisans ve ön lisans alanları :

ÖN LİSANS :

1) Yapay Zeka Operatörlüğü

2) Büyük Veri Analistliği

3) Otonom Sistemler Teknikerliği

4) Dijital Dönüşüm Elektroniği

5) Robotik ve Yapay Zekâ

6) Oyun Geliştirme ve Programlama

7) Bulut Bilişim Operatörlüğü

8) İmalat Yürütme Sistemleri Operatörlüğü

9) Kurumsal Bilişim Uzmanlığı

10) İnsansız Araç Teknikerliği

11) Ön-yüz Yazılım Geliştirme

12) Arka-yüz Yazılım Geliştirme

LİSANS BÖLÜMLERİ

1) Bilişim Sistemleri Teknolojileri

2) Bilgi Güvenliği Teknolojisi

3) Veri Bilimi ve Analitiği

4) Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi

5) Yazılım Geliştirme

Tüm öğrencilerimize başarılar dilerim.

title