Metaverse evreninde moda akımları nasıl şekil alacak?
Burak Ertuna
İster Jordan spor ayakkabıları ister Chanel çantaları olsun, moda dünyasında her zaman bir koleksiyoncu zihniyeti olmuştur. Prestijli moda markaları metaverse ve NFT alanına girerek kullanıcılara şık ürünlerinin dijital versiyonlarına sahip olma fırsatı verirken, moda tutkunlarına artık daha teknolojik koleksiyonlar oluşturmaya başlama şansı veriliyor.
Modada kalmanın temel amacı aynı olsa da bu NFT moda markalarının yöntemleri ve yaklaşımları farklılık gösteriyor. Giyilemeyen bir moda ürününe sahip olma kavramı mantıksız görünebilir, ancak uzayda artan bir talep var.
Moda endüstrisindeki büyük isimlerin metaverse hazır olmasına yardımcı olan republiqe'in kurucusu James Gaubert, "Tüketiciler bu sanal dünyalarda giderek daha fazla zaman harcıyor ve tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi iyi görünmek istiyorlar" dedi.
Gaubert, şu anda biraz daha eski bir müşteri tabanına sahip olan markaların bunu Z kuşağı pazarına erişmek için bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.
Modanın acımasız dünyasında teknolojik geleceğe yatırım yapan markalardan bazıları...
Gucci
Dijital moda parçalarının değerli olabileceğine dair kanıt istiyorsanız, Gucci'nin Dionysus çantasından başkasını aramayın. Sanal sürüm, oyun içi para birimini kullanan çevrimiçi bir dünya olan Roblox'ta 4.000 dolardan fazla satıldı. Bu, çantanın gerçek dünya fiyatı olan 3.400 dolardan daha fazlaydı. Blok zincirindeki fiziksel öğelerden veya varlıklardan farklı olarak, sanal bir Gucci çantasının video oyununun dışında hiçbir değeri yoktur.
Gucci, daha önce NFT dünyasıyla uğraştı, ancak bir moda parçası yayınlayarak değil: bunun yerine, moda evinin ilk NFT'si, son Aria Koleksiyonundan ilham alan bir filmdi. NFT, Christie's'deki bir müzayedede 25.000 dolara satıldı.
İkonik İtalyan moda markası, geleceğin dijital moda olduğunu kesinlikle kabul etti, ancak buradan nereye gittiğini görmek ilginç olacak. NFT moda parçaları Gucci'nin yanında olabilir mi?
Dolce Gabbana
Tasarımcılar Domenico Dolce ve Stefano Gabbana, Collezione Genesi başlıklı Eylül koleksiyonlarıyla işleri bir adım öteye taşıdı. Moda ikilisi, altın elbiseler, lüks takım elbiseler ve dekadan taçlardan oluşan bu dokuz parçalı koleksiyonda fiziksel ile dijital arasında köprü kurdu.
Her bir fiziksel giysi parçasının bir NFT karşılığı vardı ve bu da toplamda 5,7 milyon dolara etherle satıldı. Ve Dolce & Gabbana'nın yeniliği burada bitmedi: aynı zamanda alıcılara kıyafetlerini kendi seçtikleri bir meta-evrende yeniden yaratma seçeneği de verdi.
Fiziksel olanı korumak ve onu teknolojiyle birleştirmek, moda tasarımcılarının geleneği sürdürmelerine, ancak yenilik eklemelerine izin verdi. Bu, modanın geleceğinde önemli bir trend olabilir.
Hugo Boss
Dijital moda dünyasında şu anda sıcak haber, önümüzdeki ay (Mart) Decentraland'da düzenlenecek olan Metaverse Moda Haftası. Metaverse etkinliği sırasında moda markaları için showroomlar, stantlar ve podyumlar da dahil olmak üzere birçok fırsat olması bekleniyor.
Etkinlik organizatörleri kimlerin katılacağı konusunda ketum davransalar da lüks markaların ve ünlü isimlerin orada olacağını söylediler. Bu etkinliğe hazırlanmak için birçok büyük markayla birlikte çalışan Gaubert, ilk kez ölçekli bir şey yapıldığından, bunun günlükte "önemli" bir tarih olacağını söyledi. Bir dizi lüks markanın katılacağını ima etti, ancak herhangi bir isim açıklayamadı.
Metaverse Moda Haftası'na katıldığını bildiğimiz bir marka, yakın zamanda Boson Protokolü'ne kaydolan Hugo Boss. İnsanların fiziksel ürünler sipariş edebilecekleri dijital dünyada bir mağaza kuruyor.
Satın alma modası, fizikselden dijital sepete kadar çoktan yol kat etti. Meta veri tabanında ürün pazarlamak ve satmak, bir sonraki adım olabilir.
Adidas
Hugo Boss, meta veri deposuna giren ilk marka değil. Spor giyim devi Adidas, Kasım 2021'de The Sandbox'ta yer satın aldığını duyurdu. Moda spor giyim şirketi, sanal alanını özel içerik ve deneyimlerle doldurmayı planladığını söyledi.
Daha sonra, 0,2 ETH veya kabaca 600 $ olarak fiyatlandırılan bir dizi özel NFT yayınladı. NFT dünyası bu koleksiyonda moda ile çarpıştı, özellikle Adidas Bored Ape Yacht Club, Punks Comic ve Gmoney ile ortak oldu.
NFT'leri satın alan müşteriler, The Sandbox platformundaki sanal giyilebilir cihazların yanı sıra 2022'de piyasaya sürülecek olan fiziksel muadillerine de erişim elde etti.
Bored Ape Yacht Club'ın kurucu ortaklarından Gordon Goner ve Gargamel şunları söyledi: "Adidas'ın açık metaverse'i benimsemesi, spor ve kültüre katılan topluluklara hisse verilmesinde bir kaymaya işaret ediyor.
NIKE ve RTFKT
Spor giyim rakibi Nike, RTFKT adlı sanal bir ayakkabı şirketini satın aldıktan sonra, kelimenin tam anlamıyla Adidas'ın izinden gitti. Bu, marka için anıtsal bir adımdı: Bir NFT giyim markası satın alırken, modanın dijital geleceğine büyük yatırım yapıyor.
Marjorie Hernandez, blockchain tabanlı moda şirketi LUKSO'nun kurucu ortağıdır ve RTFKT'yi çok sayıda potansiyele sahip yeni bir dijital marka örneği olarak görmektedir.
Hernandez şunları söyledi: "Dijital yerli bir marka ve bu alanda gerçek öncüler olan RTFKT'nin olağanüstü kreasyonlarını da gördük. Topluluklarıyla birlikte inşa ediyorlar ve yaratıcıları güçlendiriyorlar ve bu Yeni Yaratıcı Ekonomi'de çok önemli bir şey."
Nike'ın taban kültürü, yaratıcıları güçlendirmeye odaklanan RTFKT gibi bir marka için oldukça uygun görünüyor. Kurucu ortaklardan biri olan Benoit Pagotto, Forbes ile yakın tarihli bir röportajda şunları söyledi : "Topluluğunuz artık sadece 'tüketici' değil, ekosisteminizde aktif olan yaratıcılardır. Herkesin rolünü yeniden düşünmesi için bir fırsat, yaratıcılara doğru gerçek bir güç kayması."
Metaverse'de NFT modasının geleceği
Hernandez, bu yeni alanın büyük moda evlerinin zemini RTFKT gibi yeni bir yaratıcılar dalgasına bıraktığını göreceğini düşünüyor.
"Elbette büyük markaların dijital evrene nasıl yaklaştığını görmek çok ilginç" dedi. "Ancak, dijital moda ekosisteminde ortaya çıkacak yeni yetenekler için çoğunlukla heyecanlıyım. Bu alan, dünya çapında birçok genç yaratıcının gelişmesine olanak sağlayacak."
Dijital moda dünyası, kendine ait yeni metodolojiler geliştirmeye başlıyor ve Gaubert, yaratıcı çıkarımlar konusunda heyecanlı. Dedi ki: "Dijital dünyada yaratıcı sınırlar yok. Betondan, kırık ayna parçalarından, gül yapraklarından sanal giysiler yarattık."
Gaubert'ten sanal T-shirt tasarlamasının istenmediğini söyledi. Bunun yerine, markalar modanın sınırlarını genişletmek istiyor.
NFT moda endüstrisi hala emekleme aşamasında ve birçok marka ayaklarını suya daldırırken, gerçek pazar liderleri henüz ortaya çıkmadı. Bu nedenle, en yaratıcı ve yenilikçi giysileri tasarlamak, dikkatleri üzerine çekmenin en iyi yolu olabilir.