“Çocuğum okula gitmek istemiyor!”
Cenk Umur
Okula yeni başlayan çocuğunuzda okula gitme zamanı geldiğinde mide bulantısı, karın ve baş ağrısı, ateş yükselmesi gibi birçok belirti ortaya çıkabilir. Bu belirtilere ağlama, korku tepkisi ve öfkeli davranışlar da eşlik edebilir. Ayrıca çocuğunuz yaşına uygun olmayan ve daha küçük yaşlardayken sergilediği bazı davranışları bu dönemde gösterebiliyor. Çocukların okula gitmeyi reddetmesi, yalnızca okula yeni başlayan çocuklarda değil her yaşta ortaya çıkabiliyor. Böyle bir durumda da aileler çaresizlik hissettiğinden ne yapacakları konusunda kafa karışıklığı yaşayabiliyor.
Çocuğunuzun okula gitmek istememesinin nedeni bunlar olabilir
Eğer siz çocuğunuzdan ayrı kalma konusunda yoğun bir kaygı yaşıyorsanız, çocuğunuzun yeni ortamlara girmesi konusunda müdahaleci ve kontrolcü davrandıysanız çocuğunuz sizin olmadığınız bir ortama katılma konusunda kaygılı hissedebilir. Aslında sizin kaygılarınız ve tavırlarınız çocuğunuzu etkilemiş olabilir. Ayrıca çocuğunuzun yakın dönemde yeni bir kardeşi olduysa sizi evde onunla beraber bırakma fikri de onu içten içe rahatsız edebilir ve okula gitmek istemeyebilir.
Çocuğunuz olağan zamanlarda da arkadaşlık kurma, sosyalleşme, iletişim kurmagibi konularda zorlanıyorsa okula gitmek de onun için zorlayıcı olabilir. Çünkü okul da sosyal bir ortamdır. Bununla beraber çocuğunuzun çevresindeki kişiler okul hakkındaki olumsuz anılarını ve duygularını paylaşıyorsa çocuğunuz, okul ile ilgili olumsuz bir algı geliştirebilir.Okullar başarı ve performans kriterlerine sahip ortamlardır. Çocuğunuzun başarılı olmak ve takdir görmek konusunda kaygısı yüksekse, başarısının test edileceğini hissettiğin zamanlarda okul ortamında olmak istemeyebilir. En önemli noktalardan biri de okulda yaşanması muhtemel olan zorbalık olaylarıdır. Çocuklar arasında yaygın şekilde görülen zorbalık çocukların birbirlerine uyguladığı şiddet içerikli davranışlardır. Okula gitmek istemeyen çocuğunuz zorbalığa maruz kalıyor olabilir.
Neler yapmalısınız?
Öncelikle çocuğunuzun hissettiği duyguyu anlamaya çalışın. Onun hissettiklerini ve söylediklerini küçümsemeden, ona kızmadan ve onu tehdit etmeden dinlerseniz size daha kolay anlatacaktır. Yaşadığı ve hissettiği şey ne ise açıklamasına izin verin. Olumsuz duygulardan ve düşüncelerden bahsettiğinde ona engel olmaya veya "olumlu" cümlelerle duygusunu değiştirmeye çalışmayın. Çocuğunuzun okula gitmek istememesi konusunda kendinizi ve eşinizi suçlamanız çok da işe yaramayacaktır. Ebeveynler olarak yapmanız gereken şey, çocuğunuzun okula gitmesi gerektiğini net şekilde ifade ederek bu konuda kararlı ve tutarlı davranmanızdır.
Çocuğunuza okulda nelerle karşılaşacağı konusunda bilgi vermeniz, onu hangi saatte alıp-bırakacağınızı ve o okuldayken sizin nerede olacağınızı açıklamanız çocuğunuzu rahatlatacaktır. Ayrıca okula gitme ve orada kalma ile ilgili olumlu davranışlarını pekiştirmeniz, çocuğunuzun okula gitme motivasyonunu artırır. Bu davranışı yiyeceklerle ve oyuncaklarla değil sözel ve davranışsal olarak pekiştirin. Çocuğunuz okula gitmediyse okul ile olan bağı koparmamak adına öğretmeni ile iletişim halinde kalarak ödevleri ve etkinlikleri takip edin. Böylece çocuğunuz okulun hala devam ettiğinin ve onun hayatında yer edindiğini kavrayacaktır. Buna ek olarak öğretmen veya sınıf arkadaşları ile okul dışında buluşmasını da sağlayabilirsiniz. Okula gitmeyi reddeden çocuğunuz sosyal, duygusal ve akademik sorunlar yaşayabilir. Çocuğunuzun okul reddini sürdüren faktörleri irdeleyerek ortadan kaldırmak için öğretmenlerle iş birliği yapmalısınız. Süreci daha iyi yönetmek adına psikolog desteği alabilirsiniz.