Duygusal yeme nedir?
Ceyda Terlemez
Duygusal yeme, sıkıldığınızda, mutlu hissetmediğinizde, stres yaşadığınızda, endişelendiğinizde ve bunun gibi olumsuz duyguları yaşadığınızda ortaya çıkan bir davranış türüdür. Olumsuz duyguları bastırabilmek,duygularla baş edebilmek ve kendini güçlü hissedebilmek için yemek yeme arzusu oluşur.
Duygusal yemek yeme, sadece psikolojik değil fizyolojik olarak da zarar vermektedir. Kilo alma, şeker hastalığı, kolesterol gibi daha birçok hastalığa sebep olmaktadır.
Fiziksel olarak açlık ile duygusal yeme davranışını ayırt etmek oldukça önemlidir.
Peki Nasıl Ayırt Edebiliriz
Öncelikle acıktığınızda fiziksel olarak mı duygusal açlık mı olduğunu düşünün.
Gün içinde ne zaman yemek yediğiniz önemlidir. Çünkü fiziksel açlıkta aynı saatlerde acıkacaksınız.
En önemli fark ise duygusal açlık aniden oluşur ve tahammül edemezsiniz. Hazır gıdalara ya da karbonhidratlı yiyeceklere yönelirsiniz.
Fiziksel açlıkta ise yavaş yavaş açlığınızı hisseder ve açlığa tolerans gösterebilirsiniz.
Duygusal yeme de tokluk hissini yaşamazsınız. Bu davranıştan sonra suçluluk, pişmanlık gibi duyguları yaşıyorsanız bunun duygusal yeme olduğunu fark edebilirsiniz.
Yaygın Tetikleyiciler
'Stres' yaşadığınızda aşırı tatlı ya da yağlı fast food gıdalar tüketme isteği duyulur.
'Yaşadığınız yoğun duyguları (öfke, kaygı, utanç)' bastırmak ve anlık olarak unutmak için duygusal yeme davranışı oluşur.
'Can sıkıntısı' özellikle boş vakitlerin çokluğunda yaşadığınız boşlukla baş etmek için yemek yemeye yönelim olmaktadır.
Çocukken nasıl beslendiğinizde oldukça önemlidir. Sınavlardan sonra ödül olarak gidilen pizzacılar, hamburgerciler, büyüyünce olumsuz duygularla baş etmek için kaçış noktası oluşturmaktadır.
Nasıl Önlem Alınmalıdır
- Televizyon karşısında ya da hızlı şekilde tüketme yerine yemek masasına oturarak dikkatinizi vererek ve tadını çıkararak yemelisiniz.
- Sağlıklı yemek yeme düzenine geçerken aile bireylerinizden yardım alabilirsiniz.
- Yemek yeme günlüğü oluşturan ve duygusal açlık ve fiziksel açlığı daha rahat anlayacaksınız.
- Yemek yeme rutini oluşturmalısınız. İlk başta çok iyi olmayabilir ancak yapabildiğinizin en iyisini yapmak için gayret göstermelisiniz.