Hayır demek neden bu kadar zor
Ceyda Terlemez
İnsanoğlu var olduğu sürece onay görmek, bireyin var olduğunun kabul görmesi ve yaşamında mutlu ve sağlıklı bir hayat devam ettirebilmek için en önemli etkenidir. Kişi, yetiştirilirken farklı şekillerde onay görmeyi öğrenmiş olur. Evet dediğimizde insanların bizi daha çok sevdiğini, hatta aynı düşüncelere sahip olmadığımız zamanda bile evet deyip arkadaş ortamından dışlanmayı önlediğimizi düşünüyoruz. Çünkü her birey beğenilmeyi ve sevilmeyi ister ancak hayır dediğimizde bunların olmayacağını düşünüyoruz.
Kendinize uygun görmediğiniz, fikirlerinizle çatışan durumlarda 'hayır' diyebilmelisiniz. Yoksa her evet dediğiniz durumda kendinize olan saygınızı yitirmiş olacaksınız ve insanların sizin alanlarınıza girip sürekli sizi sömürmesine neden olacaktır. Bunun yanında sürekli olarak kendinizin kullanıldığını, utanç, mutsuzluk, özsaygınızın düştüğünü hissedeceksiniz. Özellikle ergenler ve çocuklar için bu durum çok tehlikelidir. Hayır diyemeyen çocuk, akran baskısı ve zorbalıklara boyun eğer. Sonuç olarak arkadaşlarına ayak uydurmaya çalışacak dışlanma korkusundan dolayı 'hayır' diyemeyecek ve istismara açık hale gelecektir.
Nasıl Hayır Demeliyiz?
- Öncelikle uzun zaman sonra hayır dediğinizde bireylerin dikkatini çekecektir ve belki olumsuz tutumlarla karşı karşıya gelebilirsiniz. Ancak size uygun gelmeyen bir duruma hayır demeniz kadar doğal bir şey yoktur. Yalnız bunu yaparken sizin de hangi tutumda olduğunuz oldukça önemlidir.
- Karşı tarafı incitmeden, kırmadan ve bunun yanında tutarlı kendinizden emin ve kararlı bir şekilde dile getirmeniz oldukça önemlidir.
- 'Hayır' derken beden diliniz, ses tonunuz da uyumlu olmalıdır. Göz kontağı kurmaktan kaçınmayın ve sakin şekilde konuşmayı gerçekleştirmelisiniz.
- Neden 'hayır' dediğinizi dürüstlükle ve açık şekilde söylemelisiniz.
- 'Hayır' demenizin kısa ve net şekilde açıklamasını yapmalısınız.
- Hayır dedikten sonra yapıcı bir şekilde her iki tarafında uygun olduğu ve isteği başka bir zaman için ayarlayabileceğinizi belirtebilirsiniz.
- Bazı durumlarda öncelikle olarak düşünüp daha sonra cevap vereceğinizi belirtebilirsiniz.